Kuće u Šantiću do sredine jeseni

Ugovorom koji je u sredu potpisan između Grada Sombora, UNHCR-a i Komesarijata za izbeglice i migracije obezbeđena je izgradnja šest kuća za izbegla i prognana lica i socijalno ugrožena lica u Aleksa Šantiću.

Foto 24825 U okviru projekta „Podrška poboljšanju uslova života prisilnih migranata i zatvaranju kolektivnih centara” koji finansira Delegacija Evropske unije u Srbiji biće izgrađeno šest montažnih kuća za porodice smeštene u neformalnom kolektivnom centru Aleksa Šantić. Grad Sombor je kao investitor obezbedio građevinsko zemljište sa komunalnom infrastrukturom, a Komesarijat za izbeglice vrši koordinaciju zatvaranja kolektivnih centara. Tehničku i finansijsku podršku, izradu glavnog projekta, postavljanje i opremanje kuća obezbediće Visoki komesarijat za izbeglice UN-a u partnerstvu sa NVO „Vizija”. Porodice koje će biti useljene imaće pravo korišćenja kuća, ali ne i njihovog otkupa.
- Najveći teret ratova devedesetih godina podneo je Sombor kao lokalna samouprava. Ovo je samo jedan od načina na koji brinemo o izbeglicama. Izgradili smo 30 stanova za izbeglice i 10 za socijalno ugrožena lica i verovatno ćemo udvostručiti taj broj - kazao je Saša Todorović. Predstavnik UNHCR-a Miloš Teržan zahvalio je gradu i Komesarijatu za izbeglice na saradnji i kazao da je glavni cilj da se zatvore svi kolektivni centri u Srbiji i da se tako poboljšaju uslovi života svih izbeglih i prognanih lica.
- Od 2008. do danas u Sombor je upućeno oko 30 miliona dinara, od čega je 22 miliona dinara stiglo iz Evropske unije. Napravićemo mesto pogodnije za život, jer ćemo jedno nehigijensko naselje transformisati u uređeni prostor - rekao je Ivan Georginov iz Komesarijata za izbeglice i migracije.
Ukupna vrednost radova i opremanja kuća nameštajem i osnovnom opremom je 105.000 evra. Završetak radova planiran je za sredinu jeseni ove godine.
@ Sre, 20.05.2015. 23:53
aleksa šantić društvo grad sombor gradonačelnik ivan georginov izbeglice izgeblice komesarijat za izbeglice i migracije miloš teržan nvo vizija saša todorović sela sombor unhcr visoki komesarijat za izbeglice ujedinjenih nacija
Prethodna vest Sledeća vest