Država otkupljuje svinje

Vlada Republike Srbije donela je 19. marta 2015. godine dva zaključka i to: o kupovini do 10.000 kilograma tovnih svinja i o naturalnoj razmeni do 15.000 tona merkantilnog kukuruza za tovne svinje.

Foto 12688U informaciji koju je Zapadnobački upravni okrug dostavio navodi se da će se otkup vršiti od fizičkih lica – nosilaca poljoprivrednih gazdinstava koji su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa Uredbom o registru poljoprivrednih gazdinstava. Otkup će se vršiti najkasnije do 30. aprila.
Otkup tovnih svinja će se vršiti po cenama koje zavise od klase. Prva klasa svinja težine od 95 do 110 kg otkupljivaće se po ceni od 170 dinara za kilogram, druga klasa (110-130 kg) plaćaće se 150 din/kg, dok će se za treću klasu (130-150 kg) plaćati 140 din/kg. Tovne svinje otkupljivaće osam klanica u Srbiji: IM „Matić” Novi Sad, PKB „IMES” Padinska Skela, „Alf Promet” Kać, „Pro-mes” Novi Bečej, IM „Matijević” Novi Sad, IM „Topola” Bačka Topola, AD „Juhor” Jagodina i „Big Bull Foods” Bačinci.
Za sve svinje namenjene otkupu vlasnik je obavezan da pribavi uverenje o zdravstvenom stanju životinja, a u obavezi je i da svinje dopremi na mesto otkupa o svom trošku. Prilikom merenja i obračuna cene od izmerene težine odmah se odbija kalo transporta i uginuća od stočne pijace do depoa klanice u iznosu od 2%. U prilogu vesti možete da preuzmete informaciju o otkupu tovnih svinja za potrebe Direkcije za robne rezerve Republike Srbije.
@ Sub, 04.04.2015. 17:55
direkcija za robne rezerve ekonomija klanica poljoprivreda poljoprivredno gazdinstvo privreda sombor stočarstvo tovne svinje
Prethodna vest Sledeća vest