Bezdan olimpijcima u čast

U ponedeljak, 12. januara u Bezdanu je otkrivena spomen ploča učesnicima Olimpijskih igara iz Bezdana, na kojoj se za sada nalazi sedam imena, na srpskom i mađarskom jeziku.

Foto 23904Foto 23901U Bezdanu je u ponedeljak u podne održana skromna svečanost za velike ljude, sportiste, koji su proneli ime tog mesta na najznačajnijem sportskom nadmetanju, Olimpijskim igrama. Selo od nepunih pet hiljada stanovnika na londonsku olimpijadu pre tri godine poslalo je čak šest olimpijaca, više nego neke čitave države. Bezdan je bio zastupljen u kajaku i rukometu, a to je samo zadnji u nizu mnogih uspeha sportista iz tog mesta, koje nema čak ni pravu sportsku salu, a ni uslovi za treninge kajakaša nisu najsjajniji. Ipak, sve to nije sprečilo sjajne sportske uspehe. Olimpijcima u čast Mesna zajednica Bezdan je uz pomoć kamenorezačke radionice Hordoši podigla spomen ploču postavljenu u sjajnu, čeličnu konstrukciju, čije osvetljenje, obezbeđuje sunčeva energija. Na svečanosti se okupio lep broj javnih ličnosti iz sporta i politike, a pozdrave je uputila i pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić. Gosti Bezdana su bili su i predstavnici bratskog Bačalmaša iz Mađarske. Spomen ploča postavljena je u budući Park olimpijaca, u kojem će na proleće bezdanski učesnici Olimpijskih igara zasaditi po jedno stablo, a njihova mesta za sada obeležavaju drvene letvice sa imenima sportista ispisanim na drvenoj pločici.
- Za nas Bezdance ovo je veliki dan, jer se ukazala prilika da se zahvalimo našim olimpijcima, jer smo barem na trenutak mogli da budemo njihovog uspeha i što smo gledajući televizijske prenose s ponosom mogli reći: vidiš, ovo su naši Bezdanci - rekao je Aleksandar Botka u uvodnoj reči prilikom otkrivanja spomen ploče u budućem parku olimpijaca u Bezdanu. Na srpskom i mađarskom jeziku prisutne je pozdravila predsednica Saveta MZ Bezdan Eržebet Maćuš
- Bezdan je uvek bio poznat po bogatom sportskom životu, ali je ipak najprepoznatljiviji po vrhunskim rezultatima naših rukometaša i kajakaša. Na Olimpijskim igrama 1988. godine u Seulu učestvovao je rukometaš Jožef Holpert, zatim na Olimpijadi u Londonu 2012. godine učestvovale su kajakašice Antonija Panda-Horvat, Marta Tibor, Antonija Nađ, Renata Kubik-Major, kajakaš Ervin Holpert i rukometaš Dalibor Čutura. U istoriji Bezdana 2012. godina je veoma značajna, Tada je šest sportista, pet kajakaša i jedan rukometaš, učestvovalo na Olimpijskim igrama u Londonu. U istoriju Bezdana crvenim slovima je upisana i 1988. godina, kada je rukometaš Jožef Holpert na Olimpijskim igrama u Seulu osvojio bronzanu medalju - kazala je predsednica Saveta Mesne zajednice Bezdan Eržebet Maćuš. Ploču su otkrili kajakaš Zoltan Ham i rukometaš Stefan Sunajko.
- Ovo je podsetnik da imamo obavezu prema našim mladim sugrađanima, a čuo sam ovde mnogo želja da oni naslede ovu tradiciju koju ima Bezdan. Ulažemo maksimalne napore da Bezdan uskoro dobije halu, jer je zaslužuje - kazao je gradonačelnik Saša Todorović.
Najuspešniji sport u Bezdanu svakako je kajak, a velike zasluge za dobre rezultate ima trener Janoš Panda, koji već godinama stvara uspešne takmičare.
- Mislim da je ova priča o olimpijadama za kajakaše počela još 1990. godine, kada su bezdanci u svim trkama na državnom prvenstvu SFRJ u Jajcu osvojili sva prva mesta. To ni pre, ni posle nas niko nije ponovio. Bezdan je do sada dao četrdesetosam momaka i devojaka, koji su bili državni prvaci i osvojili su 577 titula državnih prvaka. Dres reprezentacije obuklo je 25 naših takmičara i to ukupno 800 puta. Treba dodati da su neki naši članovi nastupali i za druge reprezentacije, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku, itd. Izuzetno smo ponosni na naše omladince, na prvenstvu olimpijskih nada naši takmičari osvojili su petnaestak medalja. To su Ervin Holpert, Antonija Nađ, Jelena Klimpf, David Asanović i Zoltan Ham prošle godine - ispričao je između ostalog Janoš Panda, trener Kajak kluba „Dunav”.
Rukomet je takođe sport, koji je slavu Bezdana proneo širom sveta, a doneo je i prvo olimpjsko odličje u to mesto, ispričao je predsednik RK „Grafičar” Iz Bezdana, Goran Čabrilo.
- Rukometni klub „Grafičar” iz Bezdana postoji 62 godine. Za to vreme iznedrili smo stotine igrača. Iznedrili smo 15 prvoligaških igrača i devet državnih reprezentativaca. Zlatnim slovima upisani u našu klupsku istoriju su Davor i Dalibor Čutura, aktuelni reprezentativci Srbije i naravno, Joška Holpert, svetski i olimpijski prvak - rekao je predsednik RK „Grafičar” Goran Čabrilo.
Braća Čutura prisustvovala su otkrivanju spomen ploče, uz njih je bio i Jožef Holpert, kao i nekoliko kajakašica.
- Siguran sam da će ova spomen ploča biti podstrek i za naše mlade sportiste, znam da uporno rade i nadam se da će prazan prostor na ploči biti ispunjen novim imenima. Ponoviću, za Bezdan se čulo i u Evropi, i u svetu, sa ponosom spominjem odakle sam, jer da nije Bezdana, ne bi bilo ni nas - kazao je Dalibor Čutura.
- Velika je čast videti svoje ime na ovoj ploči i hvala svima koji su omogućili da se ovo desi. Želim puno uspeha onima koji dolaze posle nas i čija imena će se naći na ovom mestu - kratko je kazala Marta Tibor.
@ Pon, 12.01.2015. 23:08
aleksandar botka antonija nađ antonija panda bezdan dalibor čutura davor čutura ervin holpert eržebet maćuš goran čabrilo janoš panda jožef holpert kajak marta tibor mesna zajednica bezdan olimpijske igre renata kubik-major rk grafičar rukomet sela sombor sport stefan sunajko zoltan ham
Prethodna vest Sledeća vest