„Da se nikad ne zaboravi...„

U subotu, 15. novembra u velikoj sali Gradske kuće održan je javni čas posvećen holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Foto 23304Foto 23306 Javni čas pod nazivom „Da se nikad ne zaboravi, holokaust, da se nikad ne ponovi” organizovalo je Srpsko-jevrejsko pevačko društvo iz Beograda, a lokalnu podršku u Somboru pružio je Centar za individualni razvoj i unapređenje društva „Psiohozon”. Program je podržala i Kancelarija za mlade Grada Sombora.
Na priredbi je bilo reči o progonu Jevreja za vreme Drugog svetskog rata na teritoriji Srbije, a hor Srpsko-jevrejskog pevačkog društva izveo je jevrejske i partizanske pesme. Moderatorka tribine Marlena W. Pavlović je kazala da je ovaj program obiša do sada 44 grada, uz prisustvo od oko osam i po hiljada gledalaca. Istoričar dr Milan Koljanin govorio je o istorijskom aspektu holokausta na teritoriji Srbije.
- Holokaust je bio državni projekat da se istrebe svi Jevreji, od tek rođenih beba do nemoćnih staraca i to je bio specifikum, da nema milosti ni za koga. Ulazak mađarske vojske u Bačku 1941. godine bio je praćen masovnim ubistvima u kojima su pretežno stradali Srbi, ali je bilo i Jevreja. U velikim gradovima su inscenirane pucnjave i to je bio povod da budu ubijeni određeni ljudi, prema unapred pripremljenim spiskovima. Odmah su uvedene i oštre antijevrejske mere, poput prisilnog rada. Ipak, to je bilo blaže od mera koje su važile u Srbiji i Banatu, na okupacionoj teritoriji Nemačke, pa je dosta Jevreja spas tražilo na teritoriji pod Mađarskom okupacijom. Jevreji iz Mađarske su bili upućivani na Istočni front u Rusiji da čiste minska polja i kopaju rovove za pohod na Sovjetski savez. Ta relativna bezbednost Jevreja trajala je sve do januara 1942. godine, do čuvene racije u južnoj Bačkoj. Posle te epizode ta relativna bezbednost Jevreja produžena je do 1944. godine, kada je nemačka vojska okupirala Mađarsku. Tada je i počela ubrzana pljačka imovine, deportacija i uništavanje Jevreja - ispričao je dr Milan Koljanin.
Na tribini su govorili još i socijalni psiholog profesor Dragan Popadić, kao i Aleksandar Ajzinberg, čovek koji je preživeo progon Jevreja na teritoriji Srbije.
@ Pon, 17.11.2014. 01:11
aleksandar ajzinberg dr milan koljanin društvo holokaust jevreji mađarska marlena w. pavlović nacizam nemačka prof. dr dragan popadić psihozon sombor srpsko-jevrejsko pevačko društvo tribina
Prethodna vest Sledeća vest