Kafilerija - radovi slute na veliki ekološki problem

Predstavnici građanske inicijative „Tužimo somborsku kafileriju” održali su u utorak konferenciju za medije, na kojoj su sumirali dosadašnje akcije za normalizaciju rada kafilerije, a izneli su i neka zabrinjavajuća saznanja o zagađenju životne sredine.

Foto 22980 Foto 22965Tibor Kiš je najpre predstavio dosadašnje akcije i njihove rezultate, poput održanog protesta, i naveo je da je do sada prikupljeno preko tri hiljade potpisa građana nezadovoljnih radom Proteinke i čestog širenja veoma neprijatnog mirisa po gradu, posebno na Novoj Selenči i Selenči. Danijel Mirkov je kazao da je građanska inicijativa prvobitno pokrenuta pre oko dva meseca zbog učestalog širenja neprijatnih mirisa, što u stvari traje već godinama, ali ne ovako intenzivno.
- Za nepuna dva meseca pribavili smo veliki broj informacija i dokaza da je u Somboru na pomolu ekološka katastrofa. Pribavili smo dokumentaciju, koja govori da je somborska kafilerija u nekoliko navrata za vreme obavljanja svoje delatnosti radila bez potrebnih dozvola. „Proteinka” je između 2010. i 2011. godine gotovo godinu dana radila bez dodeljenog veterinarskog kontrolnog broja - kazao je Danijel Mirkov i naveo još nekoliko propusta. On je kazao da su razlike u radu fabrike u Somboru i „Energozelene” u Inđiji očigledne, počevši od primene evropskih standarda, do postupka prerade konfiskata. Mirkov je pojasnio da jedino somborska „Proteinka” i fabrika u Inđiji imaju dozvolu za preradu opasnog otpada životinjskog porekla, konfiskata 1. i 2. kategorije.
- Poslednjih nekoliko dana dobili smo informacije potkrepljene fotografijama, koje su nepobitan dokaz da „Proteinka”, usled nemogućnosti da obradi sve preuzete količine konfiskata, ovaj otpad i staro koštano brašno zakopava u zemlju iza same fabrike, kao i na zemljište koje nije u njihovom posedu - kazao je Danijel Mirkov i dodao da kamion i bager koji se koriste nisu u vlasništvu „Proteinke”. On je kazao da je najverovatnije izneto oko 1.500 kubnih metara zemlje. Mirkov je objasnio da se sve to dešava na nekoliko desetina metara od naselja, njiva i obilaznice.
- Naglašavamo da je konfiskat 1. i 2. kategorije opasan otpad, kao i da je mesno koštano brašno, koje nastaje kao proizvod preradom konfiskata, zabranjeno za upotrebu još 2006. godine. Ukopavanjem konfiskata i mesnog koštanog brašna građani Sombora dovode se u direktnu opasnost zbog zagađenja podzemnih voda i zemljišta - rekao je Danijel Mirkov.
Članovi građanske inicijative javno su uputili pitanja „Proteinki”: koliko dugo se već vrši ukopavanje otpada u zemlju, koliko je otpada ukupno ukopano, da li se deo mesnog brašna stavlja u promet, na koji način se raspolaže sa novčanom dobiti koja se ostvaruje preuzimanjem konfiskata i izbegavanjem troškova obrade opasnog otpada bacanjem i ukopavanjem? Gradsku upravu upitali su koje će konkretne mere preuzeti kako bi zaštitila svoje građane, te kako i kada će izvršiti saniranje zamljišta radi sprečavanja ekološke katastrofe u Somboru? Građanska inicijativa dalje traži da se obustavi rad Proteinke, da se pozovu na odgovornost nadležni za poslovanje i zagađivanje životne sredine, da se zaustavi širenje ekološke katastrofe u povoju i utvrdi činjenično stanje. Članovi građanske inicijative zahtevaju i da Grad Sombor po službenoj dužnosti obavesti nadležne institucije i resorno ministarstvo, te zatraži da se reaguje po hitnom postupku. Među zahtevima je i da se za zaposlene u „Proteinki” obezbedi adekvatan socijalni program ili pronađu nova radna mesta, jer ova građanska inicijativa ne želi da bilo ko od zaposlenih oszane na ulici i nikako to neće dozvoliti.
@ Sre, 15.10.2014. 01:36
danijel mirkov društvo ekologija građanska inicijativa inđija kafilerija konfiskat mesno brašno proteinka smrad sombor tibor kiš tužimo somborsku kafileriju zagađenje životna sredina
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Foto 22984
Billy
@ Sre, 15.10.2014. 08:44
Billy
Studio 5
@ Sre, 15.10.2014. 09:21
Studio 5
Članovi građanske inicijative javno su uputili pitanja „Proteinki”
a da delegiram i još jedno pitanje:
Koliko je tog otpada spaljeno u ciglani "Jagnjevo", nadomak Kljajićeva ?

Nije nikakva tajna da već, možemo reći godinama unazad, prilikom pečenja cigle, deo sirovina za loženje se doprema iz Proteinke, a usled "povoljnog" vetra, i mi uživamo u blagodetima spaljenog životinjskog otpada...

Kobra
@ Sre, 15.10.2014. 20:10
Gradjani spremaju tužbu protiv somborske kafilerije 
Gradjanaska inicijativa "Tužimo somborsku kafileriju" najavila je danas da da će podneti tužbu protiv Veterinarske ustanove Proteinka iz Sombora, koja se bavi prikupljanjem i preradom životinjskog otpada, jer, kako su naveli, dovodi u opasnost životnu sredinu i zdravlje gradjana Sombora.
"Kafilerija u Somboru ne poštuje nijedan jedini zakon. Trenutno radimo na prikupljanju odredjene dokumentacije i radimo sa timom pravnika koji priprema tužbu protiv fabrike Proteinka koja će uskoro biti pokrenuta", kazao je agenciji Beta jedan od članova gradjanske inicijative Danijel Mirkov.
Prema njegovim rečima, "gradjani su ogorčeni i zahtevaju ili izmeštanje ili zatvaranje fabrike ovakve kakva jeste", ali je dodao da članovi inicijative ne žele da zaposleni u Proteinci ostanu bez posla.
"Mi želimo da se za njih obezbedi odredjeni socijalni program ukoliko već moraju da prestanu da rade u fabrici koja ne poštuje Zakon o zaštiti životne sredine", rekao je Mirkov.
On je naveo da ni nakon pokretanja gradjanske inicijative krajem jula, potpisivanja peticije nezadovoljnih gradjana, protesta ispred kafilerije i rasprave na sednici skupštine grada, stanovnici Sombora još uvek nemaju podatke o stepenu zagadjenja.
"Merenja koja smo zahtevali da se izvrše, a odnose se na zagadjenje vazduha i zemljišta, što je bilo zahtevano u peticiji, nisu do sada uradjena. Grad je obećao da će to finansirati iz budžeta i da će uzeti nezavisnu ustanovu da to uradi, što do sada nije učinjeno", kazao je Mirkov.
Istakao je da je do sada peticiju protiv neadekvatnog rada Proteinke potpisalo više od 5.500 gradjana Sombora. Mirkov je kazao da gradjani Sombora godinama imaju zamerke na rad Proteinke, ali da je gradjanska inicijativa oformljena nakon višemesečnog intenzivnog širenja neprijatnih mirisa koji je počeo u junu.
"To je bilo pravdano ogromnim polavama koje su zadesile Srbiju pa su se sve uginule životinje iz Bosne i Hercegovine i Srbije morale spaljivati u Somboru, ali neprijatni mirisi nisu jedini problem koji smo uočili", rekao je on.
Prema njegovim rečima, članovi gradjanske inicijative su od zaposlenih u Proteinki dobili informaciju da se koštano brašno, koje nastaje kao produkt prerade životinjskog otpada i koje se mora spaliti, jer spada u opasan otpad, zatrpava u krugu fabrike, ali i oko fabrike i u pojedinim drugim delovima grada, jer kafilerija ne može da ga obradi.
"To smo dokumentovali fotografijama. Odredjena mehanizacija koja ne pripada fabrici Proteinka vršila je ta ukopavanja. Sa kojim novcem je to finansirano i na koji način je to radjeno ne znamo", kazao je Mirkov.
On je negirao optužbe da je su članovi te grupe gradjana saradnici fabrike za neškodljivu preradu životinjskog otpada Energo Zelena iz Indjije, čiji su vlasnici iz Belgije nedavno obustavili njen rad i nezadovoljni sprovodjenjem zakona započeli medjunarodnu arbitražu protiv Republike Srbije pred Medjunarodnim centrom za investicione sporove u Vašingtonu (ICSID), kako bi zaštitili svoje ulaganje u Srbiji od 21,5 miliona evra.
Mirkov je potvrdio da je posetio Energo Zelenu u dva navrata, navodeći i da je u drugu posetu išao sa gradskim većnicima zaduženim za životnu sredinu i komunalne delatnosti, kako bi videli poslovanje u skladu sa satnadardima EU.
Član gradjanske inicijative Tibor Kiš je kazao da je u nekoliko navrata Proteinka radila bez potrebnih dozvola, pa je tako izmedju 2010. i 2011. radila bez dodeljenog kontrolnog veterinarskog broja.
On je negirao i da delovanje te grupe gradjana ima političku pozadinu, ističući da su u početku imali i načelnu podršku uprave Grada Sombora u vezi sa rešavanjem problema u Proteinki, koja je posle izostala.
Kiš je kazao da je peticija bila uslov koji je grad tražio kako bi pokrenuo rešavanje problema u Proteinki, koja je u stopostotnom vlasništvu države i nad kojom lokalna samouprava nema nadležnost.
"Uz peticiju sa više od 5.500 potpisa, gradu smo predali listu zahteva u kojoj tražimo odgovore o poslovanju kafilerije", rekao je on i naveo da se već mesec dana čekaju odgovori o radu kafilerije, koji su zatraženi i obećani na sednici Skupštine grada.Kiš je naveo da i su pojedini članovi gradskog veća stali na stranu Proteinke, iako velika grupa stanovnika Sombora dovodi u pitanje njen rad.
"Neverovatno je da je neko spreman da gradjane danas izloži tolikom riziku. Politički se brani ono što je neispravno i loše po lokalnu zajednicu. Politički se brani nečija dobit, a na uštrb geradjana i grada Sombora", kazao je Kiš.Agencija Beta nije uspela da o radu Proteinke i protestu gradjana razgovara sa predstavnicima gradske uprave Sombora, jer će se o tome, kako je rečeno u kabinetu gradonačelnika Saše Todorovića, izjasniti naknadno.

Zelena Srbija

mifi
@ Sub, 06.12.2014. 23:39
mifi
i sve ovo još neko i debelo naplati kao zbog odgovornosti gradonačelnika koje ima kada otvara wine-fest i ostale zeyebancije
fuuuj
najveći fuj za klinca sašu koji ni klikere nije naučio al da uzima pare za nezasluženo itekako mu je slatko a poso nek čeka ko yebe onih iz pakla
alo imaš li ti savest ako već nemaš znanje i sposobnost znaš li ti za harakiri
fuj i za sve iz snsa šta se gurate pa niste kadri ni za šta sem da oterate sinišu i da potonete govnjavi što pre  
fuj za tomića
fuj za sogića
fuj za zokija lekara?
fuj za berića
fuj za sekulu
baš ste pravi lideri pardon pede.i
maflinger
@ Ned, 07.12.2014. 00:24
maflinger