Farmakom MB u stečaju

Privredni sud u Valjevu proglasio je stečaj u šabačkom preduzeću Farmakom MB i tako usvojila predlog Međunarodna finansijske korporacije (IFC) iz Vašingtona.

Foto 11113Kako je navedeno u rešenju Privrednog suda, stečaj je proglašen zbog trajne nesposobnosti plaćanja dužnika koji je u neprekidnoj blokadi više od 500 dana, odnosno od 16. aprila 2013. godine. U nekoliko navrata Farmakom MB je pokušao da pomoću Unapred pripremljenog plana reorganizacije makar odloži ulazak u stečaj. Odbijanje poslednjeg UPPR-a, a zatim i obrazloženje da se zbog poslovne tajne ne može otkriti potencijalni ulagač u preduzeće, putem dokapitalizacije, bili su presudni za konačnu odluku Privrednog suda u Valjevu. Inače, Koncern Farmakom MB duguje više od 30 milijardi dinara. 
Stečaj nad ovom Bogićevićevom firmom ne pogađa direktno preduzeća u kojima je Farmakom MB većinski vlasnik. Ipak, ovo rešenje bi vrlo lako mogla da se preslika na presude ostalih privrednih sudova, u kojima se vode odvojeni postupci za pojedinačna preduzeća. Već u prvoj polovinu oktobra očekuje se novo ročište povodom zahteva za stečaj u Fabrici akumulatora Sombor, koji je kao i u slučaju matičnog Farmakoma, podnela upravo Svetska banka, odnosno fond IFC.
@ Sre, 24.09.2014. 23:59
blokada računa fabrika akumulatora sombor farmakom mb ifc privreda privredni sud sombor privredni sud valjevo sombor stečaj svetska banka
Prethodna vest Sledeća vest