Jubilarni Bodrog fest

U Bačkom Monoštoru će 8. i 9. avgusta biće priređen 10. Bodrog fest.

Foto 22267 Od 2005. godine, drugog vikenda avgusta u Bačkom Monoštoru se održava festival kulture i tradicije Bodrog fest. Značaj ove manifestacije ogleda se u očuvanju tradicije i kulture, kao i prirodnih bogatstava sela. Osnovna ideja je da se kroz stare zanate, domaće proizvode, tradicionalna jela, piće, običaje, nošnje, igre i pesme, kao i prirodna bogatstva, ovo selo gostima predstavi kao turistička destinacija.
Jubilarni Bodrog fest počeće u petak, 8. avgusta u 19 sati tradicionalnim Bodroškim kotlićem, kuvanjem ribljeg paprikaša, a štimung će davati tamburaši.
Glavni, subotnji program, počeće u 10 sati programom za decu. U parku ispred biblioteke biće održana ekološka radionica u saradnji sa Javnim preduzećem „Vojvodinašume” i gostima iz projekta „Danube parks”. Istovremeno će biti otvorena i izložba fotografija načinjenih u SRP „Gornje Podunavlje” u organizaciji Foto, kino i video kluba „Rada Krstić”. Program za decu se nastavlja u 11 sati promocijom Prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav” u saradnji sa WWF-om, Svetskim fondom za prirodu.
Program zvaničnog otvaranja festivala počeće u podne uz natup mažoretkinja iz Sonte i raport Josipa Đipanova. Nakon raporta sledi defile fijakera i jahača. U programu će učestvovati i dečija grupa KUDH „Bodrog”, Gradski dečji hor „Šareni vokali”, dečja baletska grupa „Pirueta” i Karate klub Nidan iz Bačkog Monoštora. U saradnji sa Nacionalnim parkom „Donau Auen” biće održan ekološki performans za decu. U 15 sati će u Centru građanskih aktivnosti biti prikazan film o Gornjem Podunavlju. Klasični program će se odvijati u Crkvi Svetog Petra i Pavla od 16 sati, gde će nastupiti VIS „Petrus” Bački Monoštor, Marina Kovač i Daliborka Malenić – klavijature i flauta, MOH „Juventus kantat”, Nenad Gvozdenac - truba, Pevačka grupa „Ravangrad” Sombor, VIS „Tekije” Petrovaradin, Josip Čapo i Nebojša Dražić - truba i harmonika i pevačka grupa Šokice KUD „Šokačka grana” iz Osijeka.
Kulturno-umetnički program na centralnoj bini startovaće u 18 sati. Nastupiće: KUDH „Bodrog” iz Bačkog Monoštora, Antun Kovač, URB „Rumunka” Bački Monoštor, GKUD „Ravangrad” Sombor, Adam Bešlin - Nova, KUD „Šokačka grana” Osijek, KUD „Neven” Aleksa Šantić i KUD „Moric Žigmond” iz Doroslova. Koncert glavne zvezde Bodrog festa, Zvonka Bogdana, počeće u 20 sati u centru sela. Istovremeno će početi i program za mlade „Bodrog by night” ispred Centra za građanske aktivnosti. Mlade će zabavljati somborski sastavi „Jam Display” i „Jazz Bond”, te apatinski bend „Krvava Meri”.
@ Pon, 04.08.2014. 03:50
bački monoštor bodrog fest festival folklor jubilej sela sombor zabava zvonko bogdan
Prethodna vest Sledeća vest