Propisivači prirodnog

Nekoliko stvari me „žulja“ u prethodna dva saopštenja Treće Srbije. Prvo, demagoško objašnjenje motiva prelaska dva poslanika iz DS-a u Treću Srbiju. Drugo, ponovni pokušaj nametanja ideologija normalnog i prirodnog, pri čemu su političar i partija ti koji te kategorije definišu. I treće, nastavak praznih priča srpskih političara o ekonomskom i društvenom preporodu.

Foto 22035 Treća Srbija nedavno je postala bogatija za dva pokrajinska poslanika, Somborce Lazara Račića i Srđana Zavišina. Račić i Zavišin nisu objasnili kako su premostili ideološki konflikt Demokratske Stranke i Treće Srbije, vidljiv najpre u delu o toleranciji i poštovanju ljudskih prava i sloboda (videti član 2. Statuta Demokratske Stranke vs Porodica Kao Temelj Života iz Programa Treće Srbije), ali i u fundamentalnijim državničkim pitanjima kao što je politički sistem (DS zastupa demokratsko uređenje, dok se Treća Srbija zalaže za obnovu Kraljevine Srbije). Prilikom prelaska iz jedne stranke u drugu, Račić i Zavišin su kao razloge naveli „novu ideju“ i „progresivne ideje i program“. Lično ne vidim ništa novo i progresivno u obnovi Kraljevine i nazivanju istopolne seksualne orijentacije neprirodnom. Što navodi na zaključak da se poslanici nisu bavili ideologijom jedne, druge, ili obe stranke, kada su im pristupali, odnosno da motive za pristupanje jednoj, drugoj, ili obema strankama, treba tražiti u drugim stvarima. No, ono što mi zapravo najviše smeta je pokušaj Treće Srbije da politički kapitalizuje lošu ekonomsku situaciju obnovom ekstremnih desničarskih ideja gde bi se određenim društvenim grupama oduzela pojedina Ustavom zagarantovana prava[1]. Takve ideje najbolje uspevaju upravo u vreme ekonomske depresije, i u zemljama sa kratkom demokratskom tradicijom (videti npr. O'Rourke, de Bromhead, Eichengreen (2012), Right Wing Political Extremism in the Great Depression). Taj aspekt politike Treće Srbije smatram pretnjom svim građanima Srbije, jer na mala vrata u legalne tokove uvodi klasifikaciju građana na one sa većim i one sa manjim građanskim pravima, što je zapravo osnova fašizma. U Somboru, gradu koji obiluje različitostima, eskalacija ideja nejednakosti bi dovela do dubokih podela. Vraćajući se na saopštenje, Zavišin je Treću Srbiju nazvao „političkom organizacijom svih građana“, nedugo nakon što je Račić stigmatizovao značaj deo srpskog građanstva. Takođe, imajući u vidu snažnu klerikalnu, tradicionalističku orijentaciju Treće Srbije (videti Obrazovanje, Kultura, Vera i Identitetska Politika Programa Treće Srbije), nisam ubeđen da bi se trećesrpsko društvo jednako odnosilo prema, na primer, ateistima, ili ljudima koji porodicu ne definišu na način koji im nameće Treća Srbija. I opet se vraćamo na priču o građanima prvog i drugog reda.
Konačno, u odsustvu stručnosti demagogija pronalazi plodno tlo, pa je i u ovom saopštenju mesto našlo obećanje o delovanju „u cilju poboljšanja životnog standarda naših građana, kao i rešavanju svih drugih, svakodnevnih društveno-ekonomskih problema“, bez ikakve indikacije o konkretnim problemima i načinima na koji će se oni rešiti. Poglavlje „metodologija“ je ključni deo svakog naučnog rada, no da bi se to poglavlje napisalo, potrebno je dobro poznavati naučne metode, kao i teorijsku pozadinu teme koja se obrađuje. Ukoliko jedna od tih stvari izostane, moguće je napisati samo uvod i (neutemeljen) zaključak, što je otprilike ono što smo videli u dotičnim saopštenjima. Odgovornost demosa je da odlučno odbaci ovakvu demagogiju, kao i pokušaje razaranja teško izgrađenog, još uvek nedovršenog društva u kojem svaki čovek uživa ista zakonska prava, bez obzira na njegovu veru, naciju, seksualnu orijentaciju, ili bilo koje drugo lično svojstvo.

[1] Pravo na slobodu okupljanja zagarantovano je članom 54. Ustava Srbije

@ Pon, 07.07.2014. 00:37
lazar račić politika sombor srđan bajić srđan zavišin stranka treća srbija
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari


Foto 22046
Billy
@ Pon, 07.07.2014. 13:11
Billy