WWF i Koka-kola u obnovi vlažnih staništa

U okviru projekta koji se sprovodi u saradnji Svetskog fonda za prirodu (WWF) i kompanije Coca-Cola u Gornjem Podunavlju će biti revitalizovane bara Štrbac i Bestrement.

Foto 21710Pre nekoliko dana potvrđeno je novo sedmogodišnje partnerstvo WWF-a i Koka-kola sistema u obnovi vlažnih staništa u toku Dunava u Srbiji, Austriji, Bugarskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Hrvatskoj. Kako se navodi u saopštenju, projekat, ukupne vrednosti 4,4 miliona dolara, povećaće kapacitet reke za 12 miliona kubnih metara i obnovu više od 53 kvadratna kilometra vlažnih staništa (veličine 7.422 fudbalska terena) do 2020. godine. U Srbiji će biti obnovljeni bara Štrbac i lokalitet Bestrement na području Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje”. Bestrement obuhvata nekadašnje plavno područje Dunava, ali je odsečen od rečnog toka zbog izgradnje nasipa i skoro je potpuno obrastao trskom i vrbama. To područje deo je budućeg UNESCO Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, poznatog i kao „Evropski Amazon”, koji se proteže od Austrije, preko Slovenije, Mađarske i Hrvatske do Srbije. U prošlosti je ta oblast bila veoma bitna za razmnožavanje i migraciju 700 parova čaplji i drugih vrsta ptica, ali je izgubila funkciju usled sušenja i obrastanja vegatacijom. Duž Dunava regulacijom rečnog vodotoka za potrebe rečne plovidbe, poljoprivrede, eksploatacije šljunka i izgradnje brana, u poslednjih 150 godina uništeno je 80 odsto prirodnih vlažnih područja, kao biološki najproduktivnijih staništa. Posledice su smanjenje populacija riba, narušavanje staništa koja naseljavaju brojne vrste biljaka i životinja, pogoršanje kvaliteta voda, kao i smanjenje površina vlažnih staništa koje su prirodni rezervoari i značajno ublažavaju uticaj poplavnih voda. Kako bi podigli svest o neophodnosti zaštite i obnove vlažnih područja, Svetski fond za prirodu i Koka kola sistem pokrenuće „Karavan za živi Dunav”, koji će početi na Dan Dunava, 29. juna u Srbiji, a do kraja leta 2015. obići će više od 25 lokacija u svih šest zemalja u kojima se projekat realizuje. „Karavan za živi Dunav” će obići nekoliko gradova u Srbiji povodom Dana Dunava i to Niš, 27. juna, Beograd 28. i 29. juna, Novi Sad 1. jula i Sombor 3. jula.
@ Pon, 23.06.2014. 01:12
bestrement coca-cola društvo dunav ekologija priroda sombor specijalni rezervat prirode gornje podunavlje štrbac unesco vlažna staništa wwf
Prethodna vest Sledeća vest