Prijem za dobrovoljne davaoce krvi

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u ponedeljak je u Županiji priređen prijem za davaoce krvi.

Foto 7798Dobrovoljne davaoce krvi su ispred Grada Sombora primili zamenik gradonačelnik Vladislav Živanović i član Gradskog veća dr Zoran Parčetić. Veliku ulogu u promociji dobrovoljnog davalaštva krvi ima Crveni krst, koji je gotovo neizostavni deo svake takve humane akcije.
- Crveni krst dobrovoljnom davalaštvu posvećuje posebnu pažnju, pre svega zbog ogromnog značaja krvi za normalno odvijanje poslova u zdravstvu, a to je ujedno i jedno uzvišeno manifestovanje čovekoljublja. Nas kao Crveni krst, ali i čitavo društvo, to obavezuje da o populaciji dobrovoljnih davalaca krvi povedemo više računa. Crveni krst zajedno sa Službom za transfuziju krvi radimo na promociji dobrovoljnog davalaštva krvi, poslednjih nekoliko godina akcenat smo stavili na rad sa mladima. Ta strategija se pokazala opravdanom, jer beležimo porast broja novih davalaca krvi - kazao je dr Milan Zobenica, predsednik Gradske organizacije Crvenog krsta. Zamenik gradonačelnika Vladislav Živanović je kazao da je gradska uprava uvek podržava aktivnosti dobrovoljnih davalaca i čestitao davaocima koji obeležavaju jubilaran broj davanja krvi. U Somboru je manji broj žena - davalaca krvi, ali grad može da se pohvali jednom, koja je krv dala više od 40 puta, navela je dr Marija Gutović, načelnica Službe za transfuziju krvi u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović”.
- Pošto je ovaj Svetski dan dobrovoljnih davaoca krvi posvećen ženama, pod sloganom „Dajte krv onima koji daju život”, slučaj je udesio da ovde budu i dve žene - kazala je dr Gutović.
@ Pon, 16.06.2014. 23:32
crveni krst dobrovoljno davalaštvo krvi dr marija gutović dr milan zobenica društvo služba za transfuziju krvi sombor vladislav živanović zamenik gradonačelnika
Prethodna vest Sledeća vest