Memorandum o uspostavljanju podunavske mikroregije

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović potpisao je danas memorandum o uspostavljanju evropske mikroregije Srednje Podunavlje, koju čine gradovi Osijek i Beli Manastir iz Hrvatske, Baja i Mohač, te Županija Bač-Kiškun iz Mađarske i Sombor i Apatin iz Srbije.

Foto 21739 Osnivanje mikroregije u Srednjem Podunavlju početni je korak za stvaranje pravnog okvira radi kvalifikacije za određene fondove Evropske unije koji se oslanjaju na Dunavsku strategiju. Cilj stvaranja ove mikroregije jeste razvoj privrede, odbrana od poplava, saradnja u vodoprivredi, rečnom saobraćaju, kulturi, turizmu, zaštiti životne sredine i nauci. Prvi konkursi za sredstva na kojima ova mikroregija može da učestvuje na redu su već u septembru.
- Mi smo prepoznali ovu inicijativu kao nešto dobro. Osim razvijanja prijateljskih odnosa, koje već imamo sa Mađarskom i Bajom, prepoznali smo i privrednu šansu, da zajednički, na jesen, nastupamo u ostvarivanju zajedničkih planova i ciljeva. Iz iskustava zemalja članica Evropske unije videli smo da organizovanje po mikroregionima omogućava lokalnim sredinama da brže ostvare svoje projektne ciljeve - kazao je gradonačelnik Saša Todorović. On je dodao da grad Sombor ima potrebu da konkuriše na evropske projekte.
- Ovo je veliki korak ka apliciranju za sredstva Evropske unije kroz mikroregiju. Dunavska strategija će posebnu pažnju pokloniti projektima regionalne saradnje, pa smo mislili da područje sa zajedničkom istorijom, ovaj deo Bačke treba da osnuje jednu mikroregiju koju ćemo nazvati Srednje Podunavlje. Zajedničkim delovanjem možemo da dođemo do značajnih sredstava. Prva prilika da dođemo do sredstava za pripremnu fazu projekata biće u septembru, tako da je rok relativno kratak - kazao je Zoltan Fabik, idejni tvorac ove regionalne saradnje i menadžer projekta. On je dodao da je projekat otvoren za sve organizacije i lokalne samouprave, što znači da mogu da se priključe i u narednom periodu. Početna sredstva koja će biti na raspolaganju za pripremu projekata iznosiće od 10 do 40 hiljada evra, a kasnije značajno više.
@ Čet, 05.06.2014. 16:36
apatin baja beli manastir društvo dunavska strategija evropska unija hrvatska mađarska mikroregija mohač osijek regionalna saradnja sombor srbija
Prethodna vest Sledeća vest