NSZ daje deo zarade, RPK poziva privrednike

Humanitarna akcija za krajeve pogođene poplava se nastavlja punom parom: zaposleni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje odriču se dela zarade, a Regionalna privredna komora pozvala je privrednike da upute donacije prema svojim mogućnostima. Učenici Srednje tehničke škole pozivaju na odustajanje od maturskih proslava, a Gradski muzej nastavlja sa prikupljanjem pomoći. U četvrtak i petak pomoć prikuplja i Narodno pozorište Sombor.

Foto 21561 Foto 21559
Učenici Srednje tehničke škole pokrenuli su inicijativu i peticiju da se planirane maturske proslave u Srbiji otkažu i da se novac, koji je planiran da se potroši u te svrhe, uputi za poplavama unesrećena područja.
- To je što se tiče materijalnog dela. A onaj drugi, ne materijalni deo, da ne zapostavimo. Zar treba da slavimo, opijamo se i prejedamo, dok ljudi u drugom delu naše zemlje tuguju, gube živote, krov nad glavom!? - piše u tekstu peticije postavljene na sajt Peticije24.com.
Gradski muzej u „Nedelji muzeja” nastavlja sa prikupljanjem humanitarne pomoći. - Posle uspešne akcije prikupljanja pomoći za postradale od poplava tokom „Noći muzeja”, zahvaljujući odličnom odzivu građana, kojima srdačno zahvaljujemo, Gradski muzej Sombor nastavlja akciju tokom nedelje muzeja, od 19. do 24. maja. Molimo sve zainteresovane da posete naše izložbe (obnovljenu stalnu postavku i izložbu „Secesija — susret starog i novog”) kada ćemo primati humanitarnu pomoć za postradale: flaše s vodom, konzervisana hrana, pelene za bebe i odrasle, ćebad, sredstva za higijenu, obuću, odeću… - piše u saopštenju Gradskog muzeja.
Narodno pozorište Sombor uplatilo je prihod od ulaznica od petka i subote za pomoć postradalima u poplavama. Humanitarnu akciju nastaviće u četvrtak i petak primanjem pomoći za postradale. U foajeu somborskog pozorišta od 18 do 20 časova očekuje se voda za piće, sredstva za higijenu, konzervirana hrana, stvari za bebe - flašice, kašice, pelene. Druga roba neće biti primana.
Humanitarna pomoć prikupljena u somborskom Crvenom krstu u ponedeljak je isporučena Crvenom krstu u Šidu, a tokom večeri i u prihvatni centar u Staroj Pazovi. Prevoz su obezbedila preduzeća „Sinagoga” i „Aleksandro”. U ponedeljak u zoru iz Sombora je otputovala i pomoć prikupljena u Pravoslavnoj crkvenoj opštini Sombor. Prvi paket pomoći u vidu prehrambenih proizvoda, higijenskih sredstava, garderobe, dečije garderobe, dečijih proizvoda, pelena, vode, kao i drugih sredstava koje je sakupila Srpska pravoslavna crkvena opština somborska za samo 48 časova, je u ranim jutarnjim časovima poslata za Valjevo preko Odžaka, gde je Arhijerejsko namesništvo odžačko takođe prikupilo pomoć - navodi se na veb-sajtu Radija Blagovesnik.
U Nacionalnoj službi za zapošljavanje formiran je interni krizni štab u kojem se kontinuirano prate događaji na područjima ugroženim poplavama i postupa po instrukcijama Vlade Republike Srbije i Sektora za vanredne situacije - saopštila je somborska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje. U toj instituciji navode da je u svim ispostavama i filijalama prikupljena pomoć, koja je putem Crvenog krsta poslata na ugrožena područja, odnosno u prihvatilišta. Zaposleni u NSZ će se odreći i dela zarade radi otklanjanja posledica prirodne katastrofe, a ta akcija će trajati sve dok za njom postoji potreba - saopštila je Nacionalna služba za zapošljavanje, koja je sva svoja vozila stavila na raspolaganje za prevoz ugroženih lica i spasilaca. Za smeštaj evakuisanih građana na raspolaganje su stavljena i sva odmarališta Nacionalne službe za zapošljavanje.
Regionalna privredna komora Sombor pozvala je privrednike da se pridruže humanitarnoj akciji ublažavanja posledica poplava koje su pogodile delove Srbije. - Prema informacijama kriznih štabova, najpotrebnija je odeća, obuća (posebno gumene čizme), kišne kabanice, ćebad, flaširana voda, trajni prehrambeni proizvodi, opeme za bebe i lekovi. Za novčane priloge otvoren je namenski dinarski račun Vlade Srbije sa brojem 840-3546721-89 , svrha uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti-poplave - saopštila je Regionalna privredna komora. Pomoć može da se dostavi i u prostorije Regionalne privredne komore svaki dan od 8 do 18 sati i u prostorije Opšteg udruženja preduzetnika (Venac Vojvode Petra Bojovića 2) od 8 do 14 sati.
@ Uto, 20.05.2014. 01:22
crveni krst društvo gradski muzej humanitarna pomoć nacionalna služba za zapošljavanje narodno pozorište sombor poplava regionalna privredna komora sombor šid sombor srednja tehnička škola srpska pravoslavna crkvena opština somborska valjevo
Prethodna vest Sledeća vest