Hrvatska obustavila radove na regulaciji Dunava!

Agencija za vodne puteve R Hrvatske donela je odluku da zaustavi planirani projekat regulacije Dunava radi unapređenja plovidbe, a koji bi ugrozio opstanak „evropskog Amazona”.

Foto 5234Foto 18443- Ovaj deo Dunava, ukupne dužine 53km, proteže se duž granice između Srbije i Hrvatske i već duže vreme je pod pritiskom Agencije za vodne puteve da bude regulisan radi unapređenja plovidbe. Takav projekat bi bitno ugrozio vlažna staništa od međunarodnog značaja: Park prirode Kopački rit u Hrvatskoj, ali i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje u Srbiji. Stopiranje projekta regulacije Dunava i očuvanje ovih vlažnih područja od međunarodnog značaja predstavlja veliki korak u zaštiti prirode - rekla je Duška Dimović, direktorka programa WWF-a u Srbiji. Planiranim regulacijama Agencija za vodne puteve bila su ugrožena zaštićena područja u Podunavlju koja predstavlju samo srce Evropskog Amazona i najbolja su prirodna zaštita od poplava. Gornje Podunavlje u Srbiji i Kopački rit u Hrvatskoj sa susednim prekograničnim plavnim područjima u Nacionalnom parku Dunav-Drava u Mađarskoj predstavljaju najvredniji deo budućeg UNESCO prekograničnog rezervata biosfere „Mura-Drava-Dunav” koji će obuhvatiti pet zemalja i površinu od 800.000 hektara izuzetno očuvanih prirodnih staništa. Najveće zasluge za zaustavljanje regulacije toka Dunava imaju WWF, EuroNatur, Birdlife International, Wetlands International, kao i lokalne organizacije civilnog društva.
- Zajedno sa svojim partnerima, nadamo se da će vlade država budućeg rezervata biosfere, umesto regulacija, obratiti više pažnje na potrebne restauracije vlažnih staništa - piše na zvaničnom sajtu Svetske fondacije za prirodu.
@ Uto, 29.04.2014. 16:12
agencija za vodne puteve r hrvatske birdlife international društvo euronatur evropski amazon park prirode kopački rit rezervat biosfere mura-drava-dunav sombor specijalni rezervat prirode gornje podunavlje wetlands international wwf
Prethodna vest Sledeća vest