Tribina posvećena Dragoljubu Jovanoviću

Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” 5. marta priređuje tribinu posvećenu političaru, publicisti i naučniku Dragoljubu Jovanoviću.

Foto 20884Somborska biblioteka je prethodnih godina na poklon dobila Sabrana dela Dragoljuba Jovanovića (1895 - 1977) u 16 knjiga, kojima su memoarski zapisi i portreti njegovih savremenika postali dostupni stručnoj i široj javnosti.
O životu, stvaralaštvu i političkom angažovanju Dragoljuba Jovanovića govoriće prof. dr Jovica Trkulja i prof. dr Saša Radojčić. Domaćin programa je direktor Biblioteke Vladimir Jerković. Tribina je zakazana za 5. mart 2014. godine u 18 časova na Dečjem odeljenju Biblioteke.
Bio je jedan od prvih intelektualaca u Jugoslaviji svoga doba koji su od početka uočavali veliku opasnost od fašizma i nacizma. Više puta je biran za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Kraljevine Jugoslavije. Nakon nemačke okupacije zemlje odbio je da potpiše Nedićev Apel intelektualaca srpskom narodu i opredelio se za saradnju sa partizanskim pokretom, pozvavši članove svoje Narodne seljačke stranke da se priključe Narodnooslobodilačkom pokretu. Na poziv Aleksandra Rankovića i Milentija Popovića, posle oslobođenja zemlje jedno vreme je sarađivao sa komunistima. Već početkom 1946. godine dolazi u sukob sa komunistima zbog otvorene kritike komunističke diktature i zalaganja za parlamentarnu demokratiju i višepartijski sistem. Zbog toga je pao pod udar komunističkog režima. Njegova stranka je delovanjem UDBA-e razbijena, a on je 31. jula 1946. godine izbačen sa fakulteta, zbog njegovog političkog delovanja. Oduzet mu je poslanički imunitet i 13. maja 1947. godine je uhapšen, da bi 8. oktobra 1947. bio osuđen zbog navodne „veleizdaje“ na devet godina teške robije. Robiju je izdržao bez dana pomilovanja. Tokom boravka u zatvoru radio je na edukuaciji robijaša i napisao na desetine hiljada stranica svojih političkih uspomena i tzv. medaljona o svojim savremenicima. Umro je u Beogradu, 1977. godine. Posthumno je 2010. godine sudski rehabilitivan.
@ Pon, 03.03.2014. 23:20
dragoljub jovanović gradska biblioteka "karlo bijelicki" istorija jovica trkulja jugoslavija saša radojčić sombor srbija tribina
Prethodna vest Sledeća vest