SVM: Teška, ali uspešna godina

Zapadnobački odbor Saveza vojvođanskih Mađara zadovoljan je postignutim rezultatima u teškoj prošloj godini - zajednička je ocena sa konferencije za medije održane u ponedeljak, 30. decembra.

Foto 19691Predsednica Zapadnobačkog okružnog odbora Saveza vojvođanskih Mađara Ilona Pelt je kazala da je stranka u ovom regionu imala dosta uspeha na lokalnim izborima i izborima za savete mesnih zajednica, jer su sačuvane pozicije, a ponegde je i povećan broj izabranih predstavnika SVM-a.
- U stalnoj smo komunikaciji sa civilnim sektorom i verskim zajednicama, zajednički odrešujemo prioritetne projekte. U Apatinu je na primer obezbeđen nastavak finansiranja izgradnje industrijske zone, kao i sportske sale u Kupusini iz sredstava Fonda za kapitalna ulaganja. U Odžacima je Srpska napredna stranka osvojila veliku većinu, a s obzirom da je SVM pobedila u Bogojevu vode se pregovori sa budućom vladajućom strankom u toj opštini - kazala je Ilona Pelt.
Judit Čapo, članica predsedništva SVM za Zapadnobački okrug i Gradskog veća Grada Sombora je kazala da je bezdanskom Kajak klubu „Dunav” sredstvima Sekretarijata za omladinu i sport obezbeđeno finansiranje adaptacije svlačionica i toaleta u klupskim prostorijama u vrednosti od 1.668.000 dinara, kao i pontona, za šta je predviđeno 352.000 dinara.
- Sve što je u gradskom budžetu planirano za manjinske zajednice ostvareno je, a na našu inicijativu pružena je i podrška etno kućama, odnosno seoskom turizmu. Mislim da je to ono što treba da razvijamo, da su to naše „skrivene rezerve”. Posredovali smo i u dogovaranju saradnje JP „Vojvodinašume” i Crvenog krsta u Somboru, radi unapređenja rada Kampa Crvenog krsta u Bačkom Monoštoru - rekao je član Gradskog veća Čaba Sakač. On je dodao da su za 2014. godinu planirani i novi koraci u poboljšanju javnog informisanja na manjinskim jezicima u elektronskim medijima.
Atila Pribila, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Gradskog odbora SVM-a je istakao da je jedan od najvažnijih ciljeva očuvanje nastave na mađarskom jeziku u osnovnim školama, što je do sada uspevalo, iako je broj dece sve manji.
- Pomogli smo u obezbeđivanju sredstava za rekonstrukciju fasade, krova i toaleta u OŠ „Bratstvo jedinstvo” u Somboru, a radovi se nastavljaju u novoj godini. U Bezdanu je ponovo počela nastava mađarskog jeziku u razredima sa srpskim nastavnim jezikom. To smatramo važnim, jer je mnogo roditelja iz mešovitih brakova izrazilo želju za pokretanjem takve nastave. Isto je trebalo da se dogodi i u Somboru, ali su roditelji smatrali da bi dodatni čas bio opterećenje za učenike - rekao je Atila Pribila. Prema njegovim rečima od septembra će mađarski jezik da se uči i u Riđici, kao i u predškolskom pripremnom uzrastu u vrtićima u Bezdanu, Čonoplji i Somboru, naravno samo uz pristanak roditelja.
@ Pet, 03.01.2014. 01:48
apatin atila pribila bački monoštor čaba sakač ilona pelt judit čapo kupusina odžaci politika savez vojvođanskih mađara sombor vojvodinašume zapadnobački okrug
Prethodna vest Sledeća vest