Somborska Mara dobila „mentora” iz Japana

Preduzeće Mara iz Sombora učestvovaće u programu povećanja konkurentnosti proizvoda u prehrambenoj industriji Vojvodine, koji zajednički realizuju Fond za podršku investicija (VIP Fond), Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju - JICA. Tim povodom razgovarali smo sa čelnim ljudima preduzeća, Branislavom i Radivojem Vlaškalićem.

Foto 19457 - Ovaj projekat vode VIP fond i konsultant, japanski partner, koji će narednih šest meseci dolaziti u firmu i učestvovati u radu sa našim menadžmentom. Oni imaju plan, proceduru kako se vodi projekat, a na nama je da pružimo potrebne podatke, stičemo potrebno znanje i zajednički učestvujemo u radu sa njim. Smatramo da će ovaj projekat doprineti da radimo bolje, da radimo uspešnije, da budemo konkurentniji, da smanjujemo troškove proizvodnje i poboljšamo kvalitet - objasnio je Branislav Vlaškalić, dodajući da prva poseta sledi narednih dana, te da će nakon toga biti doneta odluka koliko često će konsultant iz Japana boraviti u Somboru. Po rečima Radivoja Vlaškalića, koji se nedavno po završetku fakulteta, potpuno posvetio porodičnom biznisu, konsultanska pomoć odnosiće se na pet oblasti. Kako je objasnio preduzeće Mara će najviše biti okrenuta smanjenju troškova proizvodnje, te poboljšanju izvozne strategije
- Konkretno, ima puno prostora gde se može delovati, od smanjenja do troškova, do poboljšanja kvaliteta, ali prevashodno u strategiji pojavljivanja na drugim tržištima, povećanju proizvodnje, te povećanju udela izvoza preduzeća. Za sada izvozimo u BiH, Mađarsku, Hrvatsku i Sloveniju, ali smatramo da ima prostora za proširenje na tržišta Rumunije, Bugarske, Slovačke, pa čak i Rusije, za šta je ipak potrebna respektabilna količina robe - naveo je direktor Mare, Branislav Vlaškalić. On je otkrio da će po završetku investicije proizvodnja biti značajno proširena. - U završnoj fazi smo pripreme proizvodnog pogona u somborskoj industrijskoj zoni. U novom pogonu, od oko 2.500 kvadratnih metara, kapacitet ćemo povećati nekoliko puta. Prva proizvodna linija je puštena u probni rad, ali je neophodno i dalje ulaganje u opremu kako smo dobili potpuno produktivnu proizvodnju - objasnio je Vlaškalić, ističući da je će sa novim pogonom doći i do proširenja robnog asortimana. 
Proizvodno preduzeće smrznutog testa, oblatni i kora Mara doo Sombor spada među najznačajnije domaće proizvođače ovog tipa robe. Trenutno zapošljava pedesetak radnika. Nakon deset godina rada, 2006. godine sertifikovali su sistem proizvodnje prema HACCP standardima, a od 2009. na svojim proizvodima imaju standard ISO 9001:2000. 
@ Čet, 07.11.2013. 03:30
branislav vlaškalić direktor fond za podršku investicija haccp standard industrijska zona iso 9001:2000 izvoz japanska agencija za međunarodnu saradnju - jica mara doo privreda proizvodni pogon proizvodno preduzeće smrznutog testa, oblatni i kora radivoj vlaškalić sombor vip fond
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

JAPANSKA PRODUKTIVNOST ZAPOSLENIH, A PLATE ETIOPSKE!

mustafa
@ Čet, 07.11.2013. 13:44
mustafa
nadam se da ce im mentori pomoci da pronadju nacin da plate radnike vise od kesice kikirikija na sat
dvnitycker
@ Čet, 07.11.2013. 14:57
dvnitycker
Mustafa, i tvoja je plata etiopska, ali za razliku od njih ti ne radiš ništa, zato bolje ćuti. Doveli ste Fiorano i šta sad? Plata somalijska. Koja razlika između njih i Mare? 
miodrag22
@ Čet, 07.11.2013. 18:03
Fjorano je doveo Mlađa
Somboracyu
@ Čet, 07.11.2013. 20:11
A plata onih koji ispunjavaju normu i tamo su da bi radile ozbiljno, a ne da pokriju troskove noktiju, frizure i vikend izlaska???
Zene iz tih modula (po kojima su i organizovani) prebacuju 30.000 din, sto svakako nije puno, ali je u toj bransi i u poredjenju sa raznoraznim platama u gradu, relativno prihvatljiva. Dosta bre trolovanja...
zumby
@ Pet, 08.11.2013. 13:16
Ovo je napisano za Fjorano a ne Maru.
 Mara kikiriki...
zumby
@ Pet, 08.11.2013. 13:17
Prva,druga,treća smena 
iskočila mi na nozi vena 
prate me kao sena 
dok crnčim kao bena 

Sa poslom ne smeš stati 
neće gazda da te plati 
bolje neko da te mlati 
dozivaćeš svoju mati 
dok radiš deset sati 

Nema pauze ni za jesti 
nikad ne smeš sesti 
Puno sati, malo para 
takva je naša Mara 

Ponedeljak, nedelja ili sreda 
odpozadi ili spreda 
kamera te uvek gleda 
snima se tvoja beda 

U wc se tri puta ide 
Nemoj cigaru da ti vide
baksuz
@ Sub, 09.11.2013. 17:46
baksuz
E ova pesma je prava slika Mare,radi se u nehigijenskim uslovima,kakav HCCP standard..pa radnici ribaju pogon nedelju dana pre dolaska korumpirane inspekcije,radi se za " saku pirinca ", proizvodi se hrana a radnici dobiju da jedu proizvode kojima je istekao rok trajanja..jbg stednja,pola radnika nije prijavljeno..dzabe polemisati kad mi nemamo prave zakone,da je normalna drzava..dobili bi oni kljuc u bravu!!
AURORA
@ Čet, 21.11.2013. 21:57
Smiley
mustafa
@ Pet, 22.11.2013. 12:57
mustafa