U prvom planu bezbednost dece

Deo članova Komisije za bezbednost saobraćaja održala je u četvrtak konferenciju za medije, a kao najvažniji zadatak istaknuta je sigurnost dece.

Komisija za bezbednost saobraćaja finansira se iz sredstava koja stižu od naplate kazni za prekršaje. Od naplaćenih kazni 30 odsto ide lokalnim samoupravama, a ostatak se uplaćuje u državni budžet. Od novca koji ostane lokalnim samoupravama polovina se koristi za poboljšanje i održavanje putne mreže, a ostatak je namenjen za sve druge programe, objasnio je predsednik Komisije i direktor JKP P„arking servis Sombor” Aleksandar Pilja.
- Među prvim projektima je video nadzor grada, a najpre je opremljena raskrsnica kod Glavne ulice i napravljen je centar za monitoring u policiji. Komisija za bezbednbost saobraćaja se upustila i u postavljanje optičkog kabla koji je neophodan za ovaj sistem. To bi u prvoj fazi bilo ograničeno na ulice unutar venaca. Komisija je donela i odluku o izgradnji poligona za obuku vozača. Prošle godine smo počeli da radimo edukaciju najmlađih učesnika u saobraćaju, podržana je akcija AMK „Magnet” za učenika „Šta znaš o saobraćaju”. Možda najvažnije jeste to da je u toku izrada tehničke regulacije saobraćaja na području grada. Takav akt do sada nije postojao, a neophodan je. Uskoro će biti predstavljen stručnoj javnosti. Dat je nalog i za izradu elaborata o bezbednosti dece u saobraćaju i opravdanosti uvođenja javnog gradskog prevoza - kazao je Aleksandar Pilja. On je pozvao građane da svoja zapažanja i ideje o poboljšanju saobraćaja dostave komisiji preko Gradske uprave ili Direkcije za izgradnju grada. Načelnik Policijske uprave Sombor Saša Dmitrašinović je rekao da je saradnja sa komisijom dobra.
- Rad komisije doprineo je poboljšanju bezbednosti u saobraćaju, ali uvek može bolje. Poboljšana je bezbednost dece, pre svega kroz edukativne i preventivne aktivnosti. Kroz komisiju ćemo podržavati projekte koji budu najbolji. Policija inače ima više periodičnih i trajnih akcija, kao što je pojačana kontrola saobraćaja početkom školske godine. Po našem mišljenju važan je završetak video nadzora u Somboru, jer je teško zamisliti savremenu sredinu bez toga. Ovde nije reč samo o bezbednosti saobraćaja, već i o opštoj bezbednosti . rekao je Saša Dmitrašinović.
Član Komisije i predsednik AMK „Magnet” Saša Lakić je kazao da je napravljen idejni projekat za poligon za obuku vozača teretnih vozila. On bi bio napravljen proširenjem postojećeg, a predviđena je i izgradnja toaleta, koji sada nedostaju. - To je veliko ulaganje i mnogo košta, pa je će realizacija biti rađena u fazama - rekao je Lakić. Konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Nemanja Delić, koji je naglasio da je Sombor među prvima osnovao ovu komisiju i da je tokom trgodišnjeg perioda rada načinjen pomak u beubednosti saobraćaja.
@ Pet, 04.10.2013. 02:39
aleksandar pilja društvo nemanja delić saobraćaj saša dmitrašinović saša lakić sombor
Prethodna vest Sledeća vest