„Elanova” kolonija ušla u punoletstvo

Likovna kolonija „Elan”, koju je pre 18 godina osnovao Petar Trbojević, upravnik somborskog Kazneno-popravnog zavoda, održana je proteklog vikenda na salašu zatvorske ekonomije pokraj Velikog bačkog kanala.

Foto 18878Foto 18874Ovogodišnja likovna kolonija okupila je tridesetak umetnika iz Kosovske Mitrovice, Lipljana, Užica, Leskovca, Beograda, Valjeva, Niša, Prokuplja, Ćuprije, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Vrbasa, Kule, Apatina i Sombora. Zajedno sa njima stvaralo je i 14 osuđenika iz deset kazneno.popravnih ustanova. Među radovima osuđenika viđeno je nekoliko izraza: pored klasičnog slikanja bilo je duboreza, „ulične umetnosti” u vidu slikanja sprejom, a jedan osuđenik - diplomirani inženjer elektrotehnike napravio je maketu londonskog Tauer bridža, a novinarima je održao i kratko predavanje o njegovom nastanku i funkciji kroz istoriju, kao i simbolici elemenata koji ga ukrašavaju.
- Ljudi koji učine krivično delo ponekad nisu loša bića. Mi se trudimo da ovde, u zatvoru, napravimo uslove slične onima koje imaju na slobodi. Pokušavamo da im stvorimo navike, od buđenja i rada, do organizovanog slobodnog vremena. Pokušavamo da otkrijemo kakve talente imaju i oni ovde razvijaju određene hobi programe kojima se bave. Uključemo ih i u naše proizvodne programe, za šta im sleduje i plata od koje mogu da kupe sebi ono što im je potrebno, tako da na taj način olakšavamo i njihovim porodicama - objasnio je upravnik Kazneno-popravnog zavoda u Somboru Aleksandar Hinić.
Likovnoj koloniji „Elan” prisustvovao je i ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković. On je izjavio da u zatvorima u Srbiji može da se proizvodi mnogo više, jer je tu najjeftinija radna snaga, i najavio da će predložiti novom ministru finansija da razmotri davanje poreskih olakšica za proizvode izrađene u zatvorima. Navodeći primer Nemačke, koja ima poreske olakšice za proizvode izrađene u zatvorima, Selaković je, prilikom posete Kazneno-popravnom zavodu u Somboru, rekao da će Ministarstvu finansija predložiti da se “vratimo na taj put gde smo bili nekada”, odnosno da se i za proizvode u našim zatvorima omoguće niži PDV ili druge olakšice.
Na Trgu cara Uroša ispred Županije organizovana je retrospektivna izložba radova nastalih na prethodnim likovnim kolonijama, koja je i ove godine privukla mnoge Somborce, jer je prikazan zaista kvalitetan izbor iz kolekcije koja se približala broju od hiljadu umetničkih dela.
@ Pon, 26.08.2013. 01:52
18. likovna kolonija elan aleksandar hinić društvo kazneno popravni zavod sombor kultura ministar ministarstvo pravde i državne uprave nikola selaković slikarstvo sombor
Prethodna vest Sledeća vest