Dodeljena književna nagrada „Janoš Herceg”

U Mađarskoj građanskoj kasini juče je u okviru „Susreta” Džepnog pozorišta „Berta Ferenc” Moniki Čik dodeljena književna nagrada „Janoš Herceg”.

Foto 17931Foto 17930 U okviru književne večeri sa laureatom Monikom Čik razgovarali su Jožef J. Fekete i Zoltan Šandor, član žirija, koji je doneo odluku o dodeli nagrade. Monika Čik danas radi kao lektor u dnevnom listu „Mađar so”, pa je Zoltan Šandor upitao Moniku Čik kakva je njena veza sa društvenom stvarnošću, imajući ui vidu da joj kroz ruke prolaze tekstovi iz raznih sfera života. Ona je kazala da je za pola godine od početka rada poznavala sport i unutrašnju politiku, sve ono što je inače ne zanima previše.
- Vrlo rado zabeležim sebi neke zanimljive stvari, poput, recimo, neuobičajenih imena. Na primer, upamtila sam čudno ime jednog fudbalera, koji se zove Fanđo Vajda. Dugo nisam znala odakle stiže ovo čudno ime, dok starije kolege nisu objasnile da je Fanđo bio vozač Formule 1. Tako sam počela da pratim njegove rezultate, navijala sam da da gol, da se spominje u novinama. Do kraja je postao lik u jednoj od mojih novela, u kojoj je u ulozi odbrambenog igrača. Među novinskim tekstovima mogu da se pronađu razni vickasti delikatesi: ponovo je inspiracija bio sport, pročitala sam da je čitav jedan fudbalski tim dobio crveni karton, tako da se i to našlo u jednoj mojoj noveli - ispričala je Monika Čik.
Književnu nagradu „Janoš Herceg” Moniki Čik uručio je predsednik Džepnog pozorišta „Berta Ferenc” Jožef J. Fekete. Uz nagradu, Moniki Čik uručena je i slika autora Bore Katanića iz „Likovne grupe '76”. U okviru „Susreta”, koji su juče održani u Mađarskoj građanskoj kasini priređena je i izložba likovnih radova slikara iz tog udruženja. U programu je učestvovao i Mali orkestar Džepnog pozorišta, a sliku inspirisanu Janošom Hercegom Džepnom pozorištu darovao je Milan Stojkov.
@ Sre, 29.05.2013. 17:00
džepno pozorište berta ferenc janoš herceg jožef j. fekete književnost kultura monika čik podunavski dani janoša hercega šandor zoltan sombor
Prethodna vest Sledeća vest