Privredni sud među najboljima, „prekršajci” slabo rešavaju

Privredni sud Sombor bio je tokom prethodne godine jedan od vodećih po broju rešenih predmeta. Za razliku od kolega iz Kronić palate, sudije Prekršajnog suda iz Županije po nekoliko osnova zauzimaju jedno od poslednjih pet mesta. Na nivou srpskog proseka je Osnovni sud u Somboru - piše u Analizi rada sudova Srbije za 2012. godinu.

Foto 38Foto 4477Foto 10160Sudije Privrednog suda u Somboru bili su tokom prethodne godine drugi po broju primljenih predmeta. Više predmeta primio je samo Privredni sud u Beogradu. Kako je navedeno u Analizi, sudije u Somboru imaju najveći procenat rešenih predmeta u odnosu na ukupan broj i jedini su u Srbiji čiji procenat rešenih slučajeva prelazi 80 odsto (83,18). „Privrednjaci” iz Sombora imaju ubedljivo najbolji koeficijent ažurnosti u državi, koji je čak za 1,5 bod bolji od najbližih kolega iz Zaječara (3,82). Privredni sud u Somboru je u 2012. godini primio 2.634 predmeta za vanparnični postupak. Tokom godine rešili su naverovatnih 2.630! - Prosečno najviše rešenih vanparničnih postupaka po sudiji imao je privredni sud u Somboru (239,09), a sledi Privredni sud u Novom Sadu sa 53,82 predmeta po sudiji - navodi se u dokumentu. 
Analizom rada sudova bili su obuhvaćena i preostala dva somborska „doma pravde”, Osnovni i Prekršajni sud. Prvi se gotovo ne pominje u Analizi, pa se na osnovu toga može reći da se „nisu isticali” i njihov se rad može oceniti prosečnom ocenom. S druge strane podaci za Prekršajni sud u Somboru ukazuju na lošu 2012. godinu. „Prekršajci” iz Sombora su treći sa dna po broju ukinutih odluka (kvalitet rada) sa gotovo 35 odsto„ vraćenih” predmeta. Naše sudije su peti od dole po procentu (52 odsto) rešavanja predmeta, a isto mesto zauzimaju i kada se u obzir uzme prosek predmeta koji su ostali kod sudija. Po toj računici svaki sudija u Somboru trenutno rešava 1.168 predmeta. Prekršajni sud je drugi u Srbiji po prilivu predmeta godišnje, s tim da se u Somboru tek neznatno povećao broj predmeta u poređenju sa 2011. godinom - piše između ostalog u Analizi rada sudova. U zaključku godišnjeg izveštaja navodi se da je neophodna hitna teritorijalna reorganizacija sudova svih nivoa. Treću godinu za redom pojavljuju se isti problemi te je ustanovljavanje nove mreže jedino rešenje za nagomilane predmete i skraćenje trajanja suđenja.     
@ Uto, 14.05.2013. 15:31
analiza rada sudova društvo kronić palata osnovni sud sombor prekršajni sud sombor privredni sud sombor sombor županija
Prethodna vest Sledeća vest