U subotu Noć muzeja

Ovogodišnja Noć muzeja nudi programe u Kulturnom centru „Laza Kostić”, Gradskom muzeju, Galeriji „Milan Konjović” i u Preparandiji.

Foto 17781 U Galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić” u „Noći muzeja” biće otvorena izložba dela Olje Ivanjicki, jedine dame grupe Mediala. Izložba koja dolazi u Sombor prethodno je obišla Njujork, Pariz, Vašington, Stokholm, Adis Abebu, ali i Prokuplje, Kruševac, Beograd. U Maloj sali galerije Kulturnog centra biće izložene karikature.
Galerija „Milan Konjović” se i ove godine uključuje sa programom 13. Stalne postavke, prikazom donacije umetnikove kćeri, Vere Konjović-Amidžić, kao i bogatim dokumentacionim materijalom  iz detinjstva, mladosti, starosti i svih faza stvaranja slikara Milana Konjovića. Posetioci Galerije biće u prilici da prisustvuju i jednom slikarskom performansu, a koji ljudi iz Maestrove galerije još drže u tajnosti.
Posetioci „Noći muzeja” će u Preparandiji, osim stalne postavke somborskih slikara Save Stojkova, Pavla Blesića i Zorana Stošića Vranjskog, videti i premijeru portreta Novaka Đokovića, koji je naslikaoo Sava Stojkov. Publika u Preparandiji imaće priliku da razgleda nedavno nabavljenu i uramljenu izvornu dokumentaciju, kojom je 1871. godine svečano dodeljen orden Danila dugogodišnjem upravniku somborske Preparandije Nikoli Vukićeviću, sa potpisom crnogorskog knjaza Nikole, kao i Vukićevićevo obraćanje caru Franji Josifu, ćiriličnim pismom i na srpskom jeziku, kojim moli odobrenje da nosi ovaj orden, i carev zvaničan odgovor. Najmlađi posetioci Preparandije će moći da dožive zanimljiv svet nauke kroz jednostavne oglede, kao i da putem filma i originalnih snimaka nauče nešto o životu čuvene naučnice Marije Kiri, te da u kvizu provere svoje znanje o životinjama.
U Gradskom muzeju će za posetioce biti otvorena Stalna postavka, kao i izložba u prizemlju, koja prikazuje istorijat Sokolskog društva u Somboru, kroz bogat izbor eksponata: fotografije, dokumente, značke, razglednice... U pola devet uveče u dvorištu Gradskog muzeja biće priređena promocija knjige „Bobika” Nikole Maširevića, a u muzičkom delu programa učestvovaće Vlado Popović i Milan Jovanović Jofke.
„Noć muzeja” počinje u 18 sati i trajaće do dva sata iza ponoći. Ulaz je besplatan za sve programe.
@ Uto, 14.05.2013. 03:05
bavle blesić galerija milan konjović gradski muzej kultura kulturni centar laza kostić nikola maširević noć muzeja olja ivanjicki preparandija sava stojkov sokolsko društvo sombor zoran stošić vranjski
Prethodna vest Sledeća vest