Okončane Somborske muzičke svečanosti

Osam dana Somborskih muzičkih svečanosti donelo je osam večeri kvalitetne klasične muzike. Publiku oduševili hor „Collegium Musicum”, Filharmonija mladih, pobednici Beogradskog Šopen festa, popularni Viva Vox.

Foto 17649 Foto 17623Na ovogodišnje Somborske muzičke svečanosti u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić” zavesa je spuštena u subotu uveče u svečanoj, ali pomalo oronuloj, sali Gradske kuće koncertom vrhunskog pijaniste Aleksandra Madžara. Bio je to jedini koncert Somborskih muzičkih svečanosti 2013., koji je održan van Narodnog pozorište.
- Razlog za to je valjda sentimentalne prirode. Ako se dobro sećam, kada sam svirao u Somboru to je svaki put bilo ovde: od prvog nekog koncerta, koji je morao biti pre otprilike 30 godina. Sa orkestrom sam izveo 5. Betovenov koncert. Sombor je tada još imao orkestar, malo profesionalaca, malo amatera, ali smo uspeli sasvim pristojno da odsviramo taj koncert - ispričao je Aleksandar Madžar. Ceo intervju sa svetski poznatim pijanistom, koji korene ima u Somboru, a odnedavno i kuću u gradu možete da pogledate na YouTube kanalu KC „Laza Kostić”. Ovogodišnji program SOMUS-a imao je sasvim pristojnu posećenost, iako su pojedini koncerti mogli da imaju više posetilaca s obzirom na kvalitet umetnika. Nezaboravan će biti koncert Opere Srpskog narodnog pozorišta, koje je spektakularno izvelo „Karminu Buranu” Karla Orfa: na velikoj sceni pozorišta verovatno nikada kroz istoriju nije bilo više izvođača, članova orkestra i hora, koji su publiku ostavili bez daha. Hor „Viva Vox” je, prema očekivanjima, do poslednjeg mogućeg mesta napunio gledalište pozorišta i izveo repertoar nafilovan popularnom muzikom, scenskim pokretom i svetlosnim efektima. Filharmonija mladih sa nekoliko talentovanih solista takođe je ostavila lep utisak, da ne spominjemo vrlo zanimljiv koncert na harfi Floralede Saki.
Direktor Kulturnog centra „Laza Kostić” Mihajlo Nestorović za sledeću godinu najavio je sličan program, otkrivajući tek toliko da je pre nekoliko dana „pao” načelan dogovor sa Edinom Karamazovim o gostovanju u Somboru.

@ Pon, 29.04.2013. 00:31
aleksandar madžar carmina burana collegium musicum festival filharmonija floraleda sacchi koncert kultura kulturni centar laza kostić mihajlo nestorović muzika opera sombor somborske muzičke svečanosti srpsko narodno pozorište viva vox
Prethodna vest Sledeća vest