Vreme odlaže „proleće” u ataru

Ističu optimalni rok za setvu šećerne repe, koja zbog vremenskih uslova nije zapravo ni počela. Već krajem naredne nedelje, kalendarski bi trebalo da krene sejanje soje pa i kukuruza. Poslednja dva trgovačka dana na berzi, cene ova dva proizvoda bile su „u zelenom”.

Foto 6806S krajem marta završeno je prijavljenje gazdinstava, već u ponedeljak počela je prodaja regresiranog goriva, no zbog atmosferskih prilika i dalje nema ni nagoveštaja starta prolećnih radova. Paori postaju nestrpljivi, a pogledi svi igrača u ovom poslu okrenuti su ka nebu, koje bi već sada moglo da utiče na količinu i kvalitet roda, pa u krajnjoj liniji i da odredi cenovna kretanja. Ono što se sigurno neće menjati jeste 69.000 hektara u somborskom ataru, koji čekaju na prolećnu setvu. Po Informaciji o pripremi za prolećnu setvu gradskog odeljenja za privredu, pod kukuruzom bi trebalo da bude 40.000 hektara, desetinu manje nego prošle godine. U poređenju sa prethodnom sezonom paori su se opredelili da neznatno smanje površina pod sojom (9.000 hektara), za oko četiri odsto, te za oko osam odsto pod šećernom repom (7.000). Jedini prolećni usev „kome veruju” biće suncokret. Setva uljanog zrna planirana je na blizu osam hiljada hektara, odnosno na deset odsto više površina nego lane.
Izuzimajući poslednja dva radna dana, cene žitarica su u prethodnom periodu bile u padu. Tako je, uz aktuelno povećanje, kukuruz danas tri dinara (23,20)  jeftiniji od prosečne cene (26,5 dinara) iz 2012. godine. S druge strane, ova prolećna setva će statistički biti za najmanje 1,25 odsto skuplja nego prethodna. Kako se navodi u Informaciji o pripremi za prolećnu setvu 2013. procenjuje se da će seme, đubrivo, zaštitu useva, gorivo i mehanizacija koštati minimum 47 miliona evra.
@ Sre, 03.04.2013. 17:13
informacija o pripremi za prolećnu setvu 2013 kukuruz poljoprivreda produktna berza novi sad šećerna repa soja sombor suncokret
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Teško se dolazi do deklarisanog semena soje !!
Jel to problem uopšte ili je u pitanju loša snabdevenost našeg područja.?
zoran k
@ Sre, 03.04.2013. 20:56
zoran k