Poljoprivrednici znaju i mogu, pravila i podrška izostaju

Poslednja epizoda Somborskog javnog foruma, posvećena poljo/privredi, donela je izuzetno konstruktivnu diskusiju u kojoj su, pomalo neočekivano, u prvi plan stigli problemi u poljoprivredi. Tribini su prisustvovali ozbiljni poljoprivredni proizvođači iz Sombora i okoline, dokazujući da su spremni da razgovaraju i predlažu kako bi svi zajedno došli do najboljih rešenja za probleme, proisteklih pre svega iz zakupa državne zemlje.

Foto 17159Foto 17156 Poljoprivrednici su „iskoristili” forum da nadležnima ukažu na nedovoljno razvijene sisteme kontrole zakupaca državne zemlje. Podsetili su da se za zakup hektara oranice u Srbiji izdvaja čak i 20 puta više nego u Mađarskoj, Rumuniji, kao i da je samo kod nas moguće da zakup traje jednu sezonu. Oni ističu da je zbog svih tih nesigurnosti nemoguće bilo šta ozbiljnije planirati, pa čak i kada se to odnosi na izbor kulture, te da nema govora o pokretanju nekog prerađivačkog projekta. Poljoprivrednici su ukazali da je sadašnji način dodele zemlje stočarima poguban za uzgajivače i da je neshvatljivo da neko sa Bukovca mora da zakupi zemlju u Aleksa Šantiću, kako bi mogao opslužiti „stado”. Kao jedan od najvećih problema „somborski paori” naveli su neravnopravan položaj u odnosu na preduzeća iz Gakova i Šantića, koja bez ikakve nadoknade obrađuju hiljade hektara oranica i da se za ta preduzeća stalno vežu neke napravilnosti u poslovanju. Svi učesnici sinoćne 12. tribine Somborskog javnog foruma složili su se da je poljoprivreda izuzetno potcenjena, bez obzira što iz godine u godinu popravlja spoljnotrgovinski bilans Srbije. Po rečima Saše Bošnjaka, šteta je što još 2005. godine nismo usvojili lokalnu Strategiju razvoja poljoprivrede.
Vladislav Kronić, načelnik Odeljenja za privredu, odgovorio je poljoprivrednicima da se država nekad ponaša kao majka, ali najčešće kao maćeha i da je, kada su u pitanju Šantić i Gakovo, upravo Vlada Srbije donela odluku da se preduzećima u restruktuiranju da zemlja bez licitacije. On je najavio dolazak predstavnika Ministarstva finansija na sastanak u Sombor, kako bi se pravovremeno počelo sa rešavanjem statusa ovih firmi, jer restruktuiranje mora biti završeno do kraja tekuće godine. Kronićev saradnik, Slobodan Kosanović je naveo da je izuzetno teško doći do savršenog modela za zakup državne zemlje, kao i da je ove godine bilo nemoguće pronaći adekvatne površine zemlje, koja se dodeljuje za stočarsku proizvodnju. Kosanović je predočio da se na našoj teritoriji izdaje oko 25.000 hekatara zemlje. U sklopu priče o poljoprivredi predsednica Regionalne privredne komore Sombor, Tatjana Maglić, otkrila je da će narednih dana proizvođačima somborskog sira biti dodeljen sertifikat za geografsko poreklo. Predsednica komore je u nekoliko navrata tokom Foruma ponovila da je neophodno zasukati rukave, bez obzira na kom polju želimo da radimo. Ona je ponovila da na području delovanja Komore ima čak 14 preduzeća u restruktuiranju i da će njihova sudbina zavisiti od toga šta uradimo u toku ove godine. Tatjana Maglić je ponovila da se moramo nuditi i da svoje mesto možemo pronaći u nekim nekovencionalnim oblastima. - Mora se prestati i sa diskriminatorskim odnosom prema domaćim investitorima - navela je predsednica RPK Sombor.
Vladislav Kronić je na Forumu izneo podatak da grad u Industrijskoj zoni poseduje polovinu od 500 planiranih hektara. On je predočio da se u lokalnoj samoupravi vodi računa o ozbiljnosti zainteresovanih investitora i da je filozofija vlasti da se mora svima pomoći i da ne sme biti više radnika koji protestuju pred Županijom. Trenutno na teritoriji Sombora ima nešto manje od 20 hiljada zaposlenih i situacija je stabilna - naglasio je Kronić, podsećajući da su pet preduzeća (u restruktuiranju) pod posebnom lupom lokalne samouprave. Problem Borelija kroz sukcesiju može rešiti samo država, izlaz za Severtrans se vidi u prodaji, dok je, kako kaže Kronić, već izvesno da će se za Zastavu specijalni automobili pronaći investitor. - Za poljoprivredna preduzeća Aleksa Šantić i Graničar Gakovo neophodno je izabrati pravi model kako bi bili sačuvani - naveo je Vladislav Kronić.
Zbog toka diskusije, najmanje prostora za priču na Somborskom javnom forumu imala je Svjetlana Nešić iz Nacionalne službe za zapošljavanje. Ona je ovom prilikom najavila skori početak programa za zapošljavanje, koji u partnerstvu organizuju NSZ, lokalna samouprava, pokrajina i republika. Po njenim rečima uslovi će biti gotovo nepromenjeni. Prethodne godine broj nezaposlenih je stagnirao i krajem februara je na evidenciji službe u Somboru, bilo 7.831 prijavljenih osoba bez posla. Taj broj se na teritoriji okruga kreće oko 22,5 hiljade. Učesnici Somborskog javnog foruma su istakli da je obrazovni sistem neusklađen sa potrebama pa zato sada imamo kritičan nedostatak bravara, strugara, glodača, mehaničara, električara... Problem zadaje i što se delatnosti pojedinih javnih agencija bespotrebno preklapaju da oblastima delovanja lokalnih samouprava i privrednih komora. Najveći problem ipak prouzrokuje i dalje ogromna javna potrošnja, koja guši izuzetno opterećen realni sektor. Audio snimak sa poslednje tribine Somborskog javnog foruma biće postavljen najkasnije do kraja dana.
@ Uto, 12.03.2013. 05:06
ad graničar aleksa šantić dp boreli društvo gakovo nacionalna služba za zapošljavanje nezaposleni odeljenje za privredu poljoprivreda privreda regionalna privredna komora sombor sela severtrans slobodan kosanović snježana nešić sombor somborski javni forum vladislav kronić zakup zemljišta zastava specijalni automobili
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Sta je sa Klajicevom ,znate li vi da je Kljajicevo najvece selo u Somborskoj opstini ,kome ono pripada ni spomenuli ga niste to je sramota.Ne zelite seljake ispred zupanije ali izgleda da ce to biti  jedini nacin  da se resi problem sa drzavnom zemljom koja je izdata u zakup  u Kljajicevu.Pojedinci iz opstine su upoznati sa svim a ne reaguju,mozda iz licnih interesa.Sta mislite kakvo misljenje imaju mestani Kljajiceva o ovoj ekipi gore navedenoj,  kad im traktori iz Baranje oru njive koje su bile njima namenjene.A da nepricam o ovim muckovima{to su ona jaja koja dugo stoje pa se razbiju pa imaju cudan  miris} iz sela sto su toboze uzeli za sebe pa na kraju i oni dali drugima da rade.Posto ce delo izaci na videlo kad tad, seljaci {zemljoradnici} koji  su bili ucesnici licitacije imaju pravo da traze naknadu stete onoliko koliko su mogli da zarade na tim njivama.Mozda ce im biti bolje nego da su radili .Samo neznam u kakvu ce situaciju{finansijsku}doci opstina Sombor. Hoce li  obicni gradjani trpeti stetu nekoga ko nije sposoban da resi pitanje Kljajiceva.
zoran k
@ Uto, 12.03.2013. 21:51
zoran k