Licitacije će tek proizvesti probleme

Ne želeći nikoga da optužuju, ratari, stočari i svi građani koji su zavisni od poljoprivrede Čonoplje odlučili su da se putem saopštenja obrate stanovništvu i funkcionerima lokalne samouprave. Iz Čonoplje poručuju da se mora stati na kraj urušavanju poljoprivrednog preduzeća Bačka, da se gradska vlast pre ulaska u licitacione postupke obaveže da će poštovati standardi raspodele zemljišta za stočare i da će stvoriti uslove da stvarni stanovnici ove katastarske opštine zaista i budu zakupci državne zemlje. Saopštenje poljoprivrednika iz Čonoplje prenosimo u celosti.

Foto 4881Foto 4879Problemi koji već duži period pritiskaju žitelje Čonoplje su kulminirali nedavnom odlukom vlasnika PP „Bačka” Čonoplja da premesti radna mesta iz Čonoplje u Krivaju gde se nalazi matična firma i tim potezom prinudi 35 stalno zaposlenih i 40 sezonaca da ostanu bez stalnog izvora prihoda deleći im otakaze ugovora o radu. Ne želeći da naglašavamo vlasništvo i poreklo sredstava kojima je kupljeno ovo preduzeće molimo vas da sagledate činjenice da li ovde ima protivzakonitih radnji prilikom kupovine zemljišta, koje je sada u rukama stranih državljana. Bojimo se da će poljoprivredno zemljište „Bačke”, kao i u mnogim drugim sličnim preduzećima otići u ruke nepoznatog vlasnika. Drugi problem, ne manje bitan, vezan je za stočare iz Čonoplje. Njima su, kao i prethodnih godina, značajno umanjene površine za zakup, pa su umesto hektara po grlu, imali pravo tek na petinu zakonom propisane zemlje. Prilikom raspodele zemljišta, njima nije bilo dozvoljeno ni da dobiju zemljište u drugim katastarskim opštinama, dok to „pravilo” nije važilo za stočare iz drugih katastarskih opština, koji zakupljuju i obrađuju zemlju u našoj, KO Čonoplja. Ovim potezom direktno je uskraćena i smanjena stočarska proizvodnja u ovom selu, a samim tim i egzistencija ovih ljudi. Novi problem otvoriće se u predstojećim licitacijama državnog zemljišta koja nije sprovedena u redovnom postupku, već sa zakašnjenjem od jedne sezone. Licitacije će dodatno biti opterećene zloupotrebama u registraciji mesta prebivališta, ljudi koji dolaze iz drugih opština. Oni za potrebe zakupa zemljišta fiktivno menjanju adresu, stavljajući poljoprivrednike iz domincijalne KO u neravnopravan položaj. Takvi, nezakoniti zakupci u mogućnosti su da licitiraju nerealne cene i da gubitke pokrivaju zakup zemlje u svojoj sredini, gde zahvaljujući dobro pripremljenom licitacionom postupku imaju pravo na vrlo povoljne uslove. Stoga smatramo da bi postojeću regulativu trebalo izmeniti i prilagoditi pravim lokalnim poljoprivrednicima koji su zaista najmanje pet godina zaista stanovnici na teritoriji jedne katastarske opštine. Mi poljoprivrednici i žitelji MZ „Čonoplja”, u potpunosti razumejući probleme i socijalni aspekat stanovnika MZ „Aleksa Šantić”, ipak smatramo da je nepravedno iz KO Čonoplja uzeto 1360 hektara obradive zemlje, koje danas obrađuje AD „Aleksa Šantić”, pritom neizmerujući obaveza za zakup poljoprivrednog zemljišta, čime nanose direktnu štetu gradu. Nama, poljoprrivrednicima Čonoplje onemogućeno je da tu zemlju obrađujemo zemljište i redovno izmirujemo obaveze. 
Zahtevamo od nadležnih organa da utvrde sve nepravilnosti povodom privatizacije AD „Bačka” i da ne dopuste da se ovaj privredni subjekat, od krucijalnog značaja ugasi. Smatramo da je neophodno da se izvrši ponovna raspodela zemljišta u zakonskim okvirima (jedno grlo - 1 ha) i očekujemo da organi promene način i pravila licitacije državnog poljoprivrednog zemljišta, jer se dosadašnji način nije pokazao kao adekvatan za lokalne poljoprivrednike Čonoplje i svih drugih mesta na teritoriji grada Sombora. Molimo Vas da se utvrdi po kom osnovi AD „Aleksa Šantić” obrađuje pomenutu površinu zemlje u KO Čonoplja i da se javnosti predoče adekvatna dokumentacija o zakupu tog zemljišta. Molimo Vas da sa najvećom pažnjom i ozbiljnošću priđete gore nevedenim problemima jer je socijalna i ekonomska situacija u našem selu vrlo teška. Očekujemo da se povodom ovih naših problema i zahteva u što skorijem roku javite i da zajedničkim snagama pristupimo rešavanju istih - saopštili su poljoprivrednici iz Čonoplje.
@ Pet, 01.02.2013. 11:43
ad aleksa šantić čonoplja katastarska opština - ko licitacija zemljišta mz aleksa šantić poljoprivreda sela sombor stočari
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Ajde da se dogovorimo mi iz Kljajiceva i vi iz Conoplje da to resimo na demokratski nacin.Posto u Somborskoj opstini vladaji demokrate njima nije u interesu da seljaci zarade pare ,posto seljaci nece finansirati politicke partije vec ce od toga da zive.U opstini to su sve % a sa njima se samo moze demokratski.Posto svi znamo sta je to demokratija koju su nam prodavali poslednjih godina, ako se ne otrgnemo zavrsicemo kao propali poljoprivrednici.Nego seljaci namocite metlu u govna pa cemo i ganjati po opstini.
zoran k
@ Pet, 01.02.2013. 20:30
zoran k