„Srce” Grada

Povodom inicijative Skupštine grada Sombora za razrešenje direktora Somborske biblioteke Miljane Zrnić i predloga da Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine imenuje vršioca dužnosti:

Foto 9771Foto 16371Na sednici Skupštine grada Sombora (11. decembar 2012) načinjen je niz nepravilnosti i proceduralnih grešaka, zbog izostalih saglasnosti nadležnih institucija i u primeni nevažećeg Statuta Biblioteke pri imenovanju članova Upravnog odbora. Po novom Statutu imenuje se manji broj članova (7), a na Skupštini grada Sombora imenovano je 6 predstavnika osnivača, a uopšte nisu imenovani predstavnici Biblioteke (3). 
Gradska biblioteka Karlo Bijelciki, okružna matična biblioteka Zapadnobačkog okruga ima zakonom utvrđene posebne zadatke, u skladu sa Zakonom o bibliotečko-informacionoj  delatnosti, drugim aktima, propisima i standardima. Njena funkcija nadzora i status institucije od posebnog interesa za Republiku, uslovljava i saglasnost Narodne biblioteke Srbije pri imenovanju direktora. 
Biblioteka Matice srpske, kao matična, redovno prati i ocenjuje rezultate njenog stručnog rada. 
Rukovođenje matičnim bibliotekama nalaže veliko iskustvo u struci, pa je za osnivače obavezujuće predlaganje kompetentnih. U ozbiljnim državnim poslovima nužno je izbeći pravno neregularnu situaciju, predlaganjem nekompetentnih koji ne ispunjavaju uslove.
Nakon brojnih obraćanja pojedinaca i institucija iz zemlje i inostranstva, uz iznenađenje i veliku podršku Biblioteci i njenom direktoru, obavezujuće je, zbog stručne javnosti, izreći bitne podatke o učinku Biblioteke: 
Za projekat New City – Probuđeni grad Biblioteka je za dogradnju, uređenje, opremanje i novi programski koncept obezbedila od državnih institucija, fondacija, sponzora i donatora preko 500.000 € izvan budžeta Grada Sombora; njeni bibliotekari
poseduju najveći broj licenci za stručne poslove; brojni programi realizovani su uz sponzore i donatore; Biblioteka svoje poslove obavlja reprezentativno i u okviru međunarodnih standarda; programi i projekti realizovani su i sa međunarodnim partnerima; predstavnici Biblioteke prezentovali su Biblioteku na stručno-naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu; angažovano je 54 saradnika u Javnim radovima za poslove automatizacije i digitalizacije s velikim doprinosom osoba sa invaliditetom – sve pod okriljem imenovanja Somborske biblioteke, u Ministarstvu kulture i informisanja RS, za oglednu instituciju s primerima dobre prakse. Narodna biblioteka Srbije i Biblioteka Matice srpske, stalnim praćenjem i nadzorom rada Somborske biblioteke ističu standarde i modernizaciju Gradske biblioteke Karlo Bijelicki kao inovativni primer savremenog bibliotekarstva. 
Somborska biblioteka je na osnovu prikazanih rezultata zauzela vodeće mesto među 62 javne biblioteke članice sistema COBISS.SR koje koriste programski segment COBISS/Pozajmica. Vodeća je po broju pozajmljene bibliotečke građe, a u statistici je vidljiv i najveći broj korišćenja onlajn kataloga.
*Miljana Zrnić, profesor opšte književnosti - diplomirani bibliotekar i diplomirani teatrolog, autor je, potpisnik, voditelj i kreator brojnih programa i projekata u bibliotekarstvu, somborskoj kulturi i učesnik je regionalnih i međunarodnih stručnih skupova.
Radni spor s Majom Vlajnić (jednom od 54 angažovana lica po projektima i programima) obiluje iznošenjem neistinitih i uvredljivih tvrdnji porodice Vlajnić u institucijama i medijima, a lako su proverljive. Opasne su stvari i dalje kažnjive njihove neistine u medijima o krivičnim procesima koji nisu ni pokrenuti, a odbačeni su kao neosnovani. Biblioteka i dalje traži zaštitu od kompetentnih pred „pogromom” Vlajnić, a na savesti je nadležnih institucija povlađivanje nedoličnom.
Evidentan je prekršajni „slalom” sudije koji se, bez svedočenja Biblioteke, oglušio o Upravni sud i Ministarstvo rada i socijalne politike RS, čije tumačenje konstatuje nezakonit postupak inspekcijskog nadzora i kontrole u slučaju Maje Vlajnić, ipak samo govori o ljudskom faktoru.
I revizorski i izveštaj veštaka govore o urednom materijalnom poslovanju i namenski isplaćenim sredstvima u Biblioteci.
I Skupština grada Sombora (11. septembra 2012.), bez primedbi je usvojila Izveštaj o radu Biblioteke, a Gradsko veće je u prekršajnom predmetu istaklo „tradiciju i dugogodišnji uspešan rad Biblioteke”.
Osvrti o neosnovanim, sramotnim i uvredljivim, politički intoniranim, inicijativama protiv Biblioteke, nisu aršini naše prakse. Sramota naneta pravdi ima svoj tok i pravo lice.
Ako je veliki doprinos Somborske biblioteke kulturološkom odsjaju Sombora merljiv profesionalizmom, onda je izlišna svaka druga mera za meru. A Biblioteci pripada da se priklanja unapređenju duhovnosti i imenovanju ljudske mere.
PS: Miljana Zrnić ima samo člansku kartu Biblioteke. Nije član ni stranke, ni stranaka.

Direktor Gradske biblioteke
Karlo Bijelicki Sombor
Miljana Zrnić
@ Čet, 20.12.2012. 14:32
društvo gradska biblioteka karlo bijelicki miljana zrnić reagovanje sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Ja ne znam kakva je ovo labudova pesma. Krivične prijave za neovlašćeno raspolaganje gotovim novcem, falsifikovanje potpisa, nelegalni ugvori o radu, mobing i td.....a evo i neki citat ""biblioteci izrečena novčana kazna od 800.000 dinara, a direktorki Zrnić 40.000 dinara. Gradsko veće Sombora, na teret opštinskog budžeta, odobrilo je biblioteci finansijska sredstva na ime izrečene novčane kazne, a da nije postavljeno pitanje odgovornosti direktorke.(do sada)"" U protekle dve godine isplaćeno je oko 5 miliona dinara zbog sudova koje gubi biblioteka, odnosno ova osoba. A za zapaziti je da registrovani korisnici timoboll, Lara i Olga svi su registrovani istog datuma, prošle nedelje kada je i prva vest u vezi predloga smene direktorice objavljena na soinfo, ovakva pristrasnost a sumnjam i u otvoreno podržavanje moderatora ili nekog sa strane ili te osobe lično, koji izmišljanju profile da bi se  registrovali i stvorili utisak da neko podržava sve ovo, nisu korektni i spadaju isto pod političku agitaciju. Ne vrti se sve oko biblioteke u ovom gradu i nije najvažniji slučaj Zrnić da mu ovaj portal soinfo toliku pažnju pridaje, osim ako se tu ne demonstrira otvorena pristrasnost! Profesionalizam je tu u škripcu. Ova direktorica i ako ne bude dalje, biće neko drugi, nastaviće se život, vratiće se rode, stiće proleće, svanuće jutro, nije to toliko važno. Pogotovo, htela bih istaći, da ja kao žena, ne razumem druge žene poput slučaja ovde kada neke stvari činjenično stoje a ne želi se pomiriti sa time. Tu je neka patologija tada prisutna. Ne može  jedna osoba personifikovati instutuciju koja će nadživeti sve i starija je od svih živih. Neće zamreti ni ova ustanova niti neka druga, jer zaposleni su nosioci a ne samo, kako to Zrnić insinuira da je ona lično zaslužna za sve to, mada ne sumnjam da je i njen doprinos značajan, to nigde nisam u komentarima porekla. No, ovde je reč o ličnoj uvređenosti, megalomanskim izjavama, ali i istini koja nije izrečena a trebala bi. A biblioteci na uspesima zavidnim svakako treba izraziti poštovanje, ima tu i drugih poput Stokanova, Popića, nije ni on nebitan, pa i drugi, mnogi drugi nosioci aktivnosti i života te biblioteke, ili ‚‚srca‚‚ grada. A informacija da je Zrnićeva tri i po decenije direktor uverena sam nije tačna, što dokazuje da niko iz kolektiva nije pisao to saopštenje(reč je o ranijem saopštenju), već kao i večinu drugog politički aktivni agitatori i nezadovoljnici, i to smatraju legitimnim. Zaposleni kolektiva ne bi pogrešili toliko, za 10 ili 15 godina, omanuli, kao što i verovatno nisu previše uzbuđeni zbog eventualnog napuštanja sadašnjeg rukovođe, barem tako jeste kod onih sa kojima sam ja bila u kontaktu. Ne posvećujem više reči ovoj temi, kao što već navedoh negde, ne zaslužuje, ovako objavljena. 
Vitro
@ Čet, 20.12.2012. 15:25

Smiley Доста је билоSmiley одмори мало. Ниси Богом дата,да умреш као директор.Проведи мало времена као остали,без власти.Ништа град неће изгубитиSmiley ..а може много добитиSmiley

Сви су криви,само сам ја праваSmiley

DJSO56
@ Čet, 20.12.2012. 15:35
DJSO56
@Vitro
Ne vrti se sve oko biblioteke u ovom gradu i nije najvažniji slučaj Zrnić da mu ovaj portal soinfo toliku pažnju pridaje, osim ako se tu ne demonstrira otvorena pristrasnost!
Izbor teme je naša procena, a biblioteka je itekako bitna za život jednog grada, pogotovo imajući u vidu broj godina njenog postojanja. S druge strane, saopštenje je reagovanje na usvojenu inicijativu Skupštine grada u kojoj rukovodioci obično ne dobijaju priliku da iznesu svoje stavove.

A za zapaziti je da registrovani korisnici timoboll, Lara i Olga svi su registrovani istog datuma, prošle nedelje kada je i prva vest u vezi predloga smene direktorice objavljena na soinfo, ovakva pristrasnost a sumnjam i u otvoreno podržavanje moderatora ili nekog sa strane ili te osobe lično, koji izmišljanju profile da bi se  registrovali i stvorili utisak da neko podržava sve ovo, nisu korektni i spadaju isto pod političku agitaciju.
Niko iz SOinfo.org tima nema potrebu da registruje neke dodatne naloge i da se krije iza njih. Pokušajte zamisliti da ljudi imaju svoje mišljenje i žele da ga izraze. Pošto je za komentarisanje na SOinfo.org-u neophodna prethodna registracija, korisnici koje navodite su morali to da urade da bi ostavili komentar. Na kraju krajeva, i Vi ste se registrovali da bi izrazili svoje mišljenje, što činite uglavnom onda kada se spomene ime i prezime Miljana Zrnić.

Ne posvećujem više reči ovoj temi, kao što već navedoh negde, ne zaslužuje, ovako objavljena.
To je Vaša odluka i Vaše pravo.

triletrip
@ Čet, 20.12.2012. 18:51
triletrip

Evo i ja plačem. Sve suza suzu stiže.

 

kooobac
@ Čet, 20.12.2012. 21:03
kooobac
sećam se da su pre nekog vremena biblioteka i njena direktorica bili u centru pažnje i na stranicama ovog portala. Ako su postojale zloupotrebe, falsifikati i sl. zašto tada nije smenjena? Ono što mene u ovom trenutku više brine jeste lik njenog zamenika. Koliko sam uspeo da saznam, reč je o obrazovanom čoveku, ali čudnog ponašanja. O njemu se malo zna, a jedini pravi adut mu je što je član DS. U biblioteci kažu da u evidenciji članova nemaju takvo ime i prezime.
d.morphy
@ Pet, 21.12.2012. 07:16
reč je o obrazovanom čoveku, ali čudnog ponašanja.
skidam kapu za ovu metaforu... Smiley ovo nek nam ubuduće bude reper kad ocenjujemo rad i dela naših predstavnika, postavljenih i izabranih lica... za većinu bi ovo bila prava i adekvatna ocena... obrazovani ( navodno ) sa vrlo čudnim načinom primene svoje pameti... bravo..
Placebo efekat
@ Pet, 21.12.2012. 09:08
Placebo efekat
Ne bih da ulazim u sporenja bivših i sadašnjih radnika biblioteke, jer realno, niko od nas spolja ne zna pravu istinu (možemo samo da verujemo jednoj ili drugoj strani, ili sudovima).
Ipak, ono što (spolja) znam je to da mi je kao korisniku naša biblioteka ODLIČNA, ali i to da ne može biti da je gdja Zrnić čak 35 godina direktor pošto je do 1988 to bio Miro Vuksanović. Dakle, ako je došla na ovu poziciju odmah posle njega to je 24 godine, a zbog dugog odsustva iz zemlje u tom periodu, zaista nisam siguran da li je između njih dvoje još neko upravljao bibliotekom.
Da je (u pokušaju) smenjena isključivo zbog politike, takodje je nesporno, a novom direktoru želim da što skorije postane član i biblioteke, kad je već učlanjen "tamo gde treba".
malovarosanin
@ Pet, 21.12.2012. 09:26
mozda bi za direktore trebalo postavljati somborce koji bi uistinu znali za sta bi se borili,i prestati zaposljavati po politickoj partiji.duga vlast pojedincima zamuti previse mozak pa umesto u sluzbi naroda odnosno dece zavrsava se vrlo cesto sa MOJA.....sto se tice male biblioteka to je samo bio mali pomak nekog renoviranja,jer je zato sama sredina biblioteke propadala i bila ruinirana.a onda zbog izlozbe koju su organizovali deutsche ferain su i sami ulozili sredstva potpomognuti od nemacke ambasade kroz projekat kako bi pomenutu prostoriju doveli u primeran izgled.tako da se pitate gde su otisli silni milioni,koje je dobila biblioteka,i  pogotovo mi smetaju oni  koji se vrlo cesto  izjasnjavaju za nesto sto je NASE sa  MOJA BIBLIOTEKA......ako neko zna nesto vise o tome pisite.....mozda gresim.
CITAJTE-Od prapočetka, od Prve generalne skupštine Udruženja za osnivanje javne opštinske biblioteke, 2. januara 1859. godine, Gradska biblioteka u Somboru bila je neprekidno do 1920. podstanar Gradske kuće. Njen utemeljitelj i dugogodišnji bibliotekar bio je finansijski službenik Karlo Bijelicki (1813. - 1878.). U najranijim decenijama postojanja glavninu knjižnog fonda činila je nemačka knjiga. Od 22.687 knjiga u 1881. godini na nemačkom jeziku je 19.582, na mađarskom 2595, na srpskom 352 i 158 knjiga na latinskom, francuskom i drugim jezicima.
Seleći se, potom, u međuratnim i prvim posleratnim godinama kao beskućnik, polovinom pedesetih godina minula veka našla je svoj prvi krov u susedstvu Grašalkovićeve palate, u zgradi nekadašnje Mađarske čitaonice, sazidanoj između 1884. i 1886. u eklektičkom stilu. U uređenom prostoru danas su smešteni Dečje odeljenje i uprava.
Sombor je sredinom 19. veka bogata varos sa 23.000 stanovnika (Beograd 19.000, Zagreb 15.000),Sombor postaje značajno kulturno sedište.
Osniva se Mađarska čitaonica 1844, a Srpska čitaonica 1845.
KAO STO VIDITE MI SMO ODAVNO VEOMA KULTURAN I NACITAN NAROD.....tako da izjave tipa ja sam ulozila jer vi niste imali...bacite u vodu.....

katarina76
@ Pet, 21.12.2012. 13:23