Posvetiti pažnju biciklizmu

Pisma čitalaca: Radomir Radošević (Beograd)

Foto 10907Kao veliki ljubitelj biciklizma želim Vam najpre puno uspeha u radu. Radujem se saznanje da neko ovoj temi posvećuje pažnju ali bih se mnogo više radovao kada bi se isti ili pak sličan forum sa ovom temom organizovao i u mom gradu Beogradu. Uveren sam da će se na forumu puno toga izneti što će doprineti: 1. Razvoju biciklizma, 2. Razvoju turizma.
Naime kao ljubitelj biciklizma a vozeći rekreativno bicikli po Beogradu, ali i po Holandiji, imao sam prilike da uživam u ovom divnom sportu ali i da se uverim koliko je biciklizam naprimer razvijen u ovom delu Evrope. Vi u Holandiji možete da bicikli natovarite na voz i da potom isti vozite do destinacije koju želite da upoznate ili je pak ista interesantna iz nekog drugog razloga. Nažalost osim Vojvodine, gde sam kao dete često odlazio (u Srbobran gde mi je majka rođena) i gde sam ustvari i naučio da vozim bicikli, opšta kultura kada je ovaj vid rekreacije u pitanju je vrlo slabo razvijena u drugim delovima Srbije. U Beogradu se poslednjih godina dosta poklanja pažnja ovom vidu rekreacije. Izgrađuju se staze ali zbog opšte kulture vrlo često se automobili kreću ovim posebnim stazama ili se pak parkiraju tako da i kada se kaže da Beograd ima 40 i više kilometara biciklističkih staza jedva da je polovina ovih stvarno u funkciji i da se može sa zadovoljstvom koristiti. Da ne govorim o tome koliko se na ovakav način izgrađene staze uništavaju. Čak ni MUP ne želi da se uključi u rešavanje ovog ozbiljnog problema i bar kažnjava sve one koji biciklističe staze koriste kao prečicu.
Poslednjih meseci, s obzirom da sam nedavno pošao u penziju, sam kontaktirao i neke turističke destinacije po Srbiji da mi navedu kakvi su uslovi za vožnju bicikla i to sportskih i verovali ili ne ni jedan odgovor nisam dobio. Očekujem da bar Vi na forumu i ovom pitanju posvetite pažnju jer sam uveren da će i to doprineti da se kako ovaj vid rekreacije kao i turizam značajnije razvija, ali i ova kod nas vrlo slaba sportska grana. U Srbiji se poslednjih godina nešto više pažnje poklanja brdskom biciklizmu koji zaista i u Evropi pa i u svetu ima sve više pristalica ali ne treba zanemariti ni ove druge ljubitelje rekreativno sportkog biciklizma, zar ne.
Nadam se da ću biti u prilici da dođem i Sombor i da uživam vozeći se na svom omiljenom prevoznom sredstvu - biciklu po uređenim stazama baš za ovaj vid rekreacije. Još jednom Vam želim puno uspeha u radu i ako to nije neki problem da me bar kratko upoznate sa brojem učesnika kao i sa odlukama koje ste tom prilikom doneli.
@ Sre, 24.10.2012. 12:23
bicikl biciklistička staza društvo holandija pisma čitalaca radomir radošević razvoj biciklizma sombor somborski javni forum srbobran vojvodina
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

U zadnje vreme sve vise smo na meti kradljivaca biciklova,iako je vecini to i jedino prevozno sredstvo.A onda kada vam i to jedino vlasnistvo ukradu pitate se sta je sledece sta ce da vam otmu dok setate po ulici,mozda cipele,jaknu....Tako da i pored dobre volje za najjeftinijim vidom rekreacije ja ostajem bez prevoznog sredstva,a kako je doslo vreme sve vise se bojim da cu uskoro zaboraviti i kako se vozi biciklo a misliti samo kako da sacuvam glavu a da je NEKO ne ukrade.
katarina76
@ Čet, 25.10.2012. 10:13