Promovisana knjiga Somborski olimpijci

Knjiga „Somborski olimpijci” Dušana Kolundžije svečano je predstavljena u četvrtak u velikoj sali Županije.

Foto 15870U knjizi „Somborski olimpijci” smeštene su priče o 48 učesnika Olimpijskih igara, koji su rođenjem ili radom bili vezani za Sombor. Milorad Dokmanac, savetnik u pokrajinskom Sekretarijatu za sport i omladinu ocenio je ovo delo najznačajnijom knjigom Dušana Kolundžije.
- Ova knjiga prevazilazi sam Sombor kao grad, ona je značajna i za Vojvodinu i Srbiju. Ne znam da li je Dušan Kolundžija bio na Olimpijskim igrama, mislim da i nije, i iz tog razloga predlažem Sportskom savezu Grada Sombora da ga nagradi za životno delo putovanjem na predstojeće igre u Riju u Brazilu - kazao je Milorad Dokmanac na promociji knjige „Somborski olimpijci”.
Autor knjige, Dušan Kolundžija ukazao je na čudnu igru brojeva vezanu za delo Somborski olimpijci. On je kazao da je slučaj hteo da iz štampe izađe na 366 strana, a toliko dana ima i olimpijska godina.
- Ja sam dobar deo svog života proveo u kući koja je nosila broj 13, a mnogi misle da je to baksuzan broj. Želeo da ovo bude moja 13. knjiga, upravo da pokažem da je to srećan broj. Moja prva knjiga o somborskim olimpijcima izašla je tačno pre 30 godina, a tada je kriterijum bio: samo Somborci, koji su iz somborskih klubova otišli na olimpijske igre - rekao je Dušan Kolundžija. On je objasnio da iz te prve knjige nedostaju dva olimpijca: Đerđ Sentđerđi i Janoš Hen. Prema rečima Kolundžije, za Sentđerđija nije ni znao, niti mu je iko rekao da je bio somborski olimpijac, jer je još 1930. godine emigiriao u Argentinu.
- Drugi čovek koji nije u toj knjizi je najstariji olimpijac, Janoš Hen, rvački trener, koji je učestvovao na tri olimpijade. U knjizi se ne nalazi zato, što su mi tada sugerisali da ima kontraverznu prošlost. On je 1944. godine, kada je Sombor oslobođen, zajedno sa četvoricom Somboraca streljan u podrumu Kronić palate, bez ikakvog suđenja. Tu nepravdu sam ispravio u ovoj knjizi sada. Potrudio sam se i da svi tekstovi budu autorizovani - objasnio je Dušan Kolundžija.
Promociji knjige prisustvovao je veliki broj onih o kojima i govori: Aranka Binder, Tereza Kočiš, bezdanski kajakaški četverac: Antonija Horvat Panda, Marti Tibor, Antonija Nađ i Renata Kubik, Ivica Frgić....
@ Pet, 05.10.2012. 17:53
dušan kolundžija knjiga olimpijada olimpijske igre promocija sombor somborski olimpijci sport
Prethodna vest Sledeća vest