Od Pariza do Londona kroz 48 imena!

„Somborski olimpijci” knjiga novinara Dušana Kolundžije biće predstavljena u četvrtak 4. oktobra od 12 sati u velikoj sali Županije.

Foto 5081- Građu za ovo delo, od 370 strana, prikupljao sam čitav svoj radni vek. U njoj je, zahvaljujući učešću na olipijskim igrama od 1924. do 2012. godine, bilo mesta za 48 imena. Najviše je, naravno sportista sa letnji olimpijskih igara, 36, zatim devet trenera, funkcionera i sudija, dvojica šahista koji su bili učesnici šahovske olimpijade, te jedan novinar - ispričao je autor knjige za SOinfo.org, dodajući da su somborski sportisti osvojili 17 medalja od kojih četiri zlatne. - Najviše medalja imamo u ekipnim sportovima, ali je s druge strane jedan pojedinačni sport dao najviše olimpijaca. Čak deset naših rvača je učestvovalo na Olimpijskim igrama - naveo je Dušan Kolundžija.
Rad na prikupljanju materijala za knjigu, po rečima nekadašnjeg novinara Radio Sombora, Somborskih novina i Radio Odžaka, uglavnom je tekao glatko. Ipak, problem je bilo doći do dela podataka vezanih za prve somborske olimpijce iz 1924. godine. - U pitanju su rvač Nikola Drbić i plivač Đerđ Sentđerđi, učesnici Olimpijskih igara u Parizu. Uz sav trud i bezbroj upućenih mejlova, svim nivoima vlasti i većini ustanova u Argentini, nisam uspeo da prikupim podatke o periodu njihovog boravka u ovoj južnoameričkoj zemlji. Nažalost, iz Argentine nisam dobio ni jedan odgovor, bez obzira da li su moji molbe i zahtevi bili na španskom ili engleskom jeziku - ispričao je Kolundžija.
Na promociji dela „Somborski olimpijci” uz autora, govoriće i Milorad Dokmanac, savetnik u Pokrajinskom sekretarijatu za sport i omladinu, koji je finansirao štampu 400 primeraka ove knjige.
@ Sre, 26.09.2012. 15:15
dr milorad dokmanac dušan kolundžija đerđ sentđerđi nikola grbić olimpijske igre promocija knjige sombor somborski olimpijci sport županija
Prethodna vest Sledeća vest