Mediji dele sudbinu društva

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, nekadašnji glavni i odgovorni urednik RTV Novi Sad i TV Apolo gostovao je sinoć na Televiziji Fortuna. Prenosimo delove razgovora.

Foto 15770 Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje i potpredsednik Vlade AP Vojvodine tokom boravka u Somboru posetio je neke od institucija kulture, nakon čega je gostovao na Televiziji Fortuna (K54). Grujić je govoreći o stanju u medijskoj sferi u pokrajini kazao da su problemi u medijima vezani za stanje u kojem se nalazi društvo.
- Možemo da kažemo da je ono vreme kada je trebalo da počnemo sa medijskim slobodama, krajem osamdesetih godina prošlog veka, prekinuto ratom. Dakle, nije bilo vremena da se uđe u prave medijske slobode. U tome je problem: mi nismo imali normalan most od jednog ka nečem drugom - izjavio je Grujić.
Pokrajinski sekretar Slaviša Grujić složio se sa konstatacijom da su lokalni mediji u teškoj situaciji i kazao da je uzrok toga s jedne strane njihov pokušaj da izađu na tržište s nečim zanimljivim i važnim za lokalnu sredinu.
- S druge strane svo ostalo vreme okupiraju nacionalni i kablovski mediji, koji imaju veoma skupe programe, čemu lokalni mediji ne mogu da pariraju - objasnio je Grujić. On je kazao da je jedna od mogućnosti lokalnim medijima finansiranje projekata od strane pokrajinskog sekretarijata, ali da oni moraju imati određnu težinu, vrednost.
Grujić je najavio da će uskoro biti izrađeni precizni kriterijumi za dodelu sredstava, što bi konkursni proces trebalo da učini još transparentnijim. Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje naglasio je da medija u Vojvodini ima mnogo i da ne treba zaboraviti da ih ima i na jezicima nacionalnih manjina, za šta se mora imati posebnog sluha. Grujić je izrazio žaljenje što su pojedini nekadašnji informativni centri propali u privatizaciji i da je na lokalnoj samoupravi da odluči da li joj takvi mediji trebaju ili ne. Osvrćući se na finansiranje medija od strane lokalne samouprave kazao je da je to pitanje u koje ne može da se meša jer je van njegove nadležnosti, ali i da je činjenica da neke opštine i gradovi nemaju jasno opredeljena sredstva za finansiranje javnog informisanja.
Slaviša Grujić je kazao da je u pokrajinskom sekretarijatu u toku mapiranje stanja institucija kulture u Vojvodini sa ciljem da se sagleda njihovo delovanje i efikasnost, kao i potrebe i mogućnosti.
- Sredstva za kulturu ne mogu, ne smeju da budu manja od ovoga, ni to nije dovoljno. Treba da budu veća! Ali to nije sigurno, sve zavisi od stanja u državi - rekao je Slaviša Grujić.
@ Sre, 19.09.2012. 01:37
ap vojvodina društvo kultura mediji sekretarijat za kulturu i javno informisanje slaviša grujić sombor televizija fortuna
Prethodna vest Sledeća vest