Počela književna kolonija

Predstavljanjem učesnika sinoć u velikoj sali Županije počela je Međunarodna književna kolonija Srpskog književnog društva.

Foto 15726 Međunarodna književna kolonija Srpskog književnog društva (SKD) je jedan od najprepoznatljivijih projekata ovog udruženja pisaca osnovanog 2001. godine. Već te godine članovi SKD i njihovi gosti okupili su se u Čortanovcima, a posle više od decenije književna kolonija se seli u Sombor. Osam pisaca iz Srbije, Sjedinjenih Američkih Država, Španije, Poljske, Bugarske, Hrvatske boraviće do 17. septembra u Somboru, Sremskim Karlovcima, Subotici, Novom Sadu i Beogradu. Čitanjem odlomaka svojih dela na jeziku na kome stvaraju sinoć su se u Županiji predstavili Agnješka Žuhovska (Poljska), Dž. Kejts (SAD), Emil Andreev (Bugarska), Tonko Maroević (Hrvatska), Alisija Asa (Španija), Ivana Dimić (Srbija, Beograd), Mirjana Mitrović (Srbija, Požarevac), Marko Vidojković (Srbija, Beograd) i Nada Dušanić, pisac domaćin (Srbija, Sombor).
- Sombor će u narednih nekoliko dana biti prestonica književnosti u Srbiji. Ovaj grad je izabran kao savršeno mesto za ovu književnu koloniju. Posle nekoliko gostovanja Sombor je postao domaćin ove manifestacije - kazao je predsednik SKD Vule Žurić.
Dobrodošlicu piscima poželeo je i Saša Torlaković, član Gradskog veća Grada Sombora.
- Veliko je zadovoljstvo što ste došli u naš grad, u grad u kojem su stvarali velikani poput Laze Kostića i Veljka Petrovića. Svojim dolaskom doprinećete da u Somboru bude još više ljubitelja književnosti. Vrlo je zanimljivo da se neki od vas bave i prevođenjem, što je vrlo lepa misija, jer narodu prenosite vrednosti drugih kultura. Biće vam veoma lepo u Somboru, jer može da vam se desi da na njegovim ulicama sretnete poznate slikare, glumce, a može da vam se desi da ga toliko zavolite da ostanete ovde. To vam govorim iz ličnosg iskustva - rekao je Saša Torlaković otvarajući Međunarodnu književnu koloniju Srpskog književnog društva.
Pisci su se predstavili kazivajući svoja dela, a tom prilikom je Tonko Maroević kazao da mu je drago da posle četvrt veka ponovo boravi u Somboru, u koji je dolazio da otvara izložbe Milana Konjovića.
- Bio sam i u žiriju poznatog bijenala crteža „Likovna jesen” i sa velikim zadovoljstvom sam prihvatio poziv na ovu književnu koloniju - rekao je Tonko Maroević.
Najveće oduševljenje izazvalo je čitanje Marka Vidojkovića, koji je na originalan način ekskluzivno interpretirao odlomak iz svog novog romana, koji iz štamparije treba da izađe vrlo skoro.
Književnici su se danas predstavili u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja i u kafeu De Sol, a sutra (sreda) u podne zakazana je tribina „Pogled u mladost & mladost pogleda” u velikoj sali Županije. U večernjem programu u 19 časova u Galeriji KC „Laza Kostić” predstaviće se Alisija Asa, Ivana Dimić, Emil Andreev i Marko Vidojković, a dva sata kasnije, u 21 sat u Gradskom muzeju, u Galeriji savremene umetnosti biće priređen okrugli sto sa temom „Pogled u sumrak, sumrak pogleda”. Za petak u podne predviđen je susret sa gimnazijalcima, a u 19 časova u kafeu Des Arts biće izveden čitalački džem sešn garniran svirkom sastava „Jazz Bond”.
Organizator Međunarodne književne kolonije SKD je Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki” uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje, Grada Sombora, Opštine Stari Grad - Beograd, Kulturnog centra Novog Sada, Brankovog kola, Gradskog muzeja Sombor, KC „Laza Kostić” i drugih.
@ Uto, 11.09.2012. 21:01
gradska biblioteka karlo bijelicki književnost kolonija kultura sombor srpsko književno društvo
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Pisci su stvarno dobri. 
A iz ove rečenice: "Biće vam veoma lepo u Somboru, jer može da vam se desi da na njegovim ulicama sretnete poznate slikare, glumce, a može da vam se desi da ga toliko zavolite da ostanete ovde. To vam govorim iz ličnog iskustva - rekao je Saša Torlaković otvarajući Međunarodnu književnu koloniju Srpskog književnog društva." -  "nestalo" je nekoliko reči koje je Torlaković izgovorio,  a one glase "...sretnete JOŠ UVEK ŽIVE poznate slikare, glumce..."


seka
@ Uto, 11.09.2012. 23:13
seka
moguce :) s obzirom da nisam imao diktafon kod sebe, a posle sam i beležnici jedva ušao u trag, dobro je i ispalo :)
triletrip
@ Uto, 11.09.2012. 23:17
triletrip
Stvarno je rekao. Nisam verovala svojim ušima kada sam to čula, zapanjeno sam prokomentarisala sa onima koji su sedeli pored mene, pitajući da li treba da se čudimo što još uvek žive ili da se radujemo, a onda sam odlučila da se nasmejem i da te reči prihvatim kao govornikov lapsus.
A "raport" sa kolonije je, kao i pisci, stvarno dobar.

seka
@ Sre, 12.09.2012. 00:09
seka