Mladi u izgradnji mira

U Somboru je od 10 do 16. avgusta, u okviru mirovnog kampa „Odmor od rata - izgradnja mira”, boravilo 70 mladih iz regiona.

Foto 15551Foto 15550 Učesnici mirovnog kampa iz Vukovara, Tuzle, Srebrenice, Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Sombora svoje šatore namestili su na Dida Hornjakovom salašu. Tokom sedmodnevnog učenja i druženja pripremljen je bogat edukativni i zabavni program, predavanja i radionice. Osim upoznavanja sa Somborom, mladi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posetili su Suboticu i Palić. Mladi mirovni ativisti dali su svoj doprinos obeležavanju Međunarodnog dana mladih izvevši performans „Samo da rata ne bude” na glavnoj somborskoj ulici, ali i učestvujući u programu „Muzika na točkovima”. Somborce su zabavili igrama sa padobranom i velikim „Čoveče ne ljuti se”.
- Već 19 godina uz pomoć „Komiteta za osnovna prava i demokratiju” mladi iz tri zemlje i šest gradova okupljaju se najpre u Neumu a potom u gradovima učesnika radi uspostavljanja kontakata, razbijanja predrasuda i fantastičnog druženja. Cilj projekta je izgradnja mira, razumevanja i tolerancije, kao i uspostavaljanje dijaloga i povezivanje mladih iz regiona - objasnio je nekadašnji učesnik, a sada jedan od organizatora kampa, Darko Stojković.
Nakon kampova, mladi se samostalno ali i preko organizacija iz kojih dolaze organizuju i posećuju u okviru vikend poseta koje su pune zajedničkih aktivnosti. Nemačka organizacija „Komitet za osnovna prava i demokratiju” iz Kelna je nezavisno udruženje koje se bori za ljudska prava i demokratiju. U njenim programima svoje mesto našla su i deca iz Palestine i Izraela, koja takođe imaju svoje kampove mira. Rad ove organizacije i njeni humani projekti ne finansiraju se od državnih, niti bilo kojih drugih političkih institucija, nego novac vredno sakupljaju od stanovnika Nemačke, putem ličnih donacija.
@ Čet, 16.08.2012. 15:04
bosna i hercegovina darko stojković demokratija dida hornjakov salaš društvo fondacija gornji vakuf-uskoplje hrvatska kamp komitet za osnovna prava i demokratiju mir mladi nemačka sombor srbija srebrenica tolerancija tuzla vukovar
Prethodna vest Sledeća vest