Građanska peticija na Selenči protiv obračuna grejanja!

- Obzirom da se sa starim načinom naplate jedva izlazilo na kraj, jer je bio jedan od najskupljih u Republici, građani traže vaše razumevanje i preispitivanje Odluke, jer novouvedeni fiksni deo koji je počeo unapred da se se naplaćuje od 01. jula 2012. i za koji postoji i kamata za slučaj ne pridržavanja roka plaćanja, ignoriše Zakon o zaštiti potrošača po kom se ne može naplatiti ono što nije isporučeno - piše između ostalog u tekstu peticije, koja će nakon završetka prikupljanja potpisa biti upućena Skupštini grada Sombora. SOinfo.org u celosti prenosi tekst peticije.

Foto 13899Foto 10516Obraćamo Vam se da ponovo preispitate Odluku na osnovu koje je od 01. jula 2012. godine JKP Energana uvela nov sistem obračuna po kojem će se cene za isporuku toplotne energije obračunavati na osnovu fiksnih i varijabilnih troškova, a zbog kojih su građani nezadovoljni, te će početi da se organizuju u cilju zaštite svojih prava, ne zbog toga što su u strahu od novog, nepoverenju ili neprihvatanju iste, već zbog finansijskog stanja, krize, nezaposlenosti kao i mnogobrojnih i istovremenih poskupljenja. Obzirom da se sa starim načinom naplate jedva izlazilo na kraj, jer je bio jedan od najskupljih u Republici, građani traže vaše razumevanje i preispitivanje Odluke, jer novouvedeni fiksni deo koji je počeo da se naplaćuje od 01. jula unapred i za koji postoji i kamata za slučaj ne pridržavanja roka plaćanja, ignoriše Zakon o zaštiti potrošača po kom se ne može naplatiti ono što nije isporučeno. Pošto će biti pridodat i varijabilni deo, odnosno račun, kada počne grejna sezona, preterana je obaveza koja dodatno opterećuje kućni budžet.
Obzirom da je obračun i naplata kamate u računu za juli mesec 2012. godine nezakonita i među nama nesporna, pa će biti ukinuta, predlažemo da se jedinična cena za fiksne troškove privremeno ukine jer ista nije u okviru utvrđene obaveze Ugovora o kreditnom aranžmanu sa KfW bankom. Radi o propisima koji nisu usklađeni sa platežnom moći građana, a evropski kriterijumi i cene se ne mogu upoređivati sa našim, te radi socijalnog reda bi ih trebalo prilagoditi našim mogućnostima i uslovima, kao i realnim troškovima poslovanja JKP Energana Sombor.
Varijabilne troškove bi takođe trebalo umanjiti, jer svako nepromišljeno povećanje umanjuje priliv ne zato što  neko ne želi da plati, već zato što osiromašuje druge i ne može doneti boljitak ni razvoj, ni jednoj ni drugoj strani. Zbog toga Vam se obraćamo da još jednom preispitate Odluku uzimajući u obzir obe strane, a ne samo jednu, jer ćemo tapkati u mestu izmišljajući socijalne programe za razne kategorije zbog nepotrebnih sukoba interesa, izbegavajući odgovornost i istinu onakva kakva ona zaista jeste. U potpisu Građani, Sombor, 30. jula 2012.
- Ne verujem da je peticiju potpisalo hiljadu korisnika, jer bi to bila četvrtina ukupnog broja korisnika usluga JKP Energana. Ništa u vezi ove Peticije još uvek nije stiglo do nas. Inače, na sve pismene zahteve odgovaramo u roku od osam dana - izjavio je za SOinfo.org, direktor JKP Energana Milan Dozet.
@ Pet, 03.08.2012. 16:19
jkp energana milan dozet peticija privreda selenča sombor
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

>>
12
Pridruzujem se peticiji...
Aleksa
@ Pet, 03.08.2012. 20:51
koliko su iz Energane spremni da ozbiljno razmotre ovu peticiju potvrđuje i jedan detalj: kada se jedan stariji sugrađanin požalio direktoru Dozetu da ima najmanju penziju i da je do sada teško plaćao grejanje, ovaj mu je kratko rekao: prodaj stan! Toliko o bahatosti žutih kadrova u ovom gradu koji su se osilili do neslućenih visina. Zato se i ja kao i većina žitelja naše opštine iskreno nadam skoroj smeni lokalne vlasti. A posle možda i na rukovodeća mesta u gradu dođu neki normalniji ljudi
d.morphy
@ Sub, 04.08.2012. 06:43
D.Morphy i ako dodje do smene vlasti u ovom gradu niti ce taj penzioner imati vecu penziju,niti ce grejanje pojevtiniti.Dragi moji Selencari budite srecni sto vam je toplo u stanu,sto mozete procitati novine na wc solji i kupati se kad hocete.
Dr.Raga
@ Sub, 04.08.2012. 14:21
Dr.Raga
Direktor energane nije kadar DS-a,i grejanje je i dalje jeftinije nego sto se ljudi greju na gas ili cvrsto gorivo.
neko sasvim sam
@ Sub, 04.08.2012. 23:18
Dr.Raga>znam ja da se penzije neće povećati ( samo da ih bude), ali peticijom građani traže ili da se ne menja sistem obračuna do daljnjeg ili da se ugrade kalorimetri u svaki stan pa ko koliko ptroši. Biće zanimljivo pošto su sada svi korisnici daljinskog grejanja u obavezi da potpišu nove ugovore, šta ako recimo u jednoj zgradi od 40 stanova samo jedan neće da potpiše? Ne mogu da ga isključe, ali mogu celu zgradu.
Neko sasvim sam: znam ja i to čiji je kadar Dozet, ali ako padne vlast u Somboru u opoziciju će uz DS i Dozetov DSS. Ono što je nepobitno, trenutno je najjeftinije grejanje na struju.
d.morphy
@ Ned, 05.08.2012. 10:45
Korisnici daljinskog grejanja ce se grejati koliko god platili .Dovoljno je da pocne placati pa ako i preskoci neki mesec nije strasno,platicu na leto,kamatu cemi otpisat zbog novih izbora,dace se iz budzeta ,ne mogu me iskljucit jer ce komsiji biti hladnije,pa ako ima kalorimetar vise ce platit.Selenca uskoro--necu daljinsko,u kujni svi spavamo,subotom kupanje,u istoj vodi,ili vikend u Stanisicu,Krnaji da se malo ugrejemo kad ce prolece?
Dr.Raga
@ Ned, 05.08.2012. 13:13
Dr.Raga
Gde se može potpisati?
dragance80
@ Pon, 06.08.2012. 00:51
dragance80

Poštovani,
Do sada ima preko 1.000 potpisanih građana, zbog godišnjih odmora prikupljanje potpisa nezadovoljnih građana-korisnika je u toku! Pridružuju se i građani koji ne koriste usluge JKP Energane... - obavestili su nas iz organizacionog odbora peticije.  

savamajstor
@ Pon, 06.08.2012. 16:24
savamajstor
Smiley  Волела бих да и мени и другим корисницима неко објасни из општине колико то град Сомбор финансира рад ЈП " Енергана "Сомбор а колико је учешће грађана ? Ако општина ништа не издваја за њихов рад него их је само формирала као ЈП ,ваљда су грађани они који треба да одлучују о раду овог ЈП-а. А за "Dr.raga" Ако мислиш да је ово јефтинија варијанта од угља,дрва или струје ,зашто не тражиш да се и ти прикључиш па да видиш колико то кошта.У сваком случају  ово сомборско централно грејање није уопште јефтино јер је на жалост оптерећено неким непотребним трошковима.
бубиленд
@ Pon, 06.08.2012. 21:42
Budžetom Grada za 2012.-tu godinu, predviđeno je 10 350 000 dinara za troškove energane.
Odluku o promeni sistema naplate je potvrdilo staro/novo Gradsko veće...
dragance80
@ Uto, 07.08.2012. 01:15
dragance80
Dr. raga da ti malo pojasnim jeftinoću i povoljnost korišćenja usluga naše mile i drage Energane na primeru stana od 50m2
cena kw je 6.32, potrošnja je 20kw po m2(oni kažu prosek, a od proseka nas će boleti glava)
50 m2 x 20 kw/m2 = 1000 kw
1000 kw x 6.32 = 6320,00 din varijabilni deo
6320,00 din x 6 meeci grejne sezone = 37920.00 din
Fiksni deo cele godine 36.60 din/m2 x 50 m2 = 1830,00 din
1830,00 x 12 meseci = 21960,00 din
cela godina je varijabilni + fiksni deo
37920,00 + 21960.00 = 59880,00 dinara ili u proseku 4990.00 dinara mesečno dok ne poskupe
Ili rečeno jeziko nas nesrećnika sa CG u toku grejne sezone plaćamo u proseku 8150,00 dinara mesečno grejanje. Tako da nemoj da se brineš da se mi jeftino grejemo. Što reče bubilend ti lepo podnesi zahtev za priključenje pa uživaj ko i mi u jeftinoj i kvalitetnoj usluzi našeg nam milog i dragog JKP. A ni tebi niko nebrani da se kupaš kad hoćeš i kolko hoćeš i da čitaš novine di oćeš.
Naravno ovo je ako si u proseku. Ako si iznad proseka plaćaš i do 30% više.
Inače cenu su uklonili sa svog zvaničnog sajta. Verovatno će poskupeti.
Somboracyu
@ Uto, 07.08.2012. 11:32
Još jednom pitanje i molba. Gde se može potpisati peticija? U mojoj zgradi niko nema tekst niti papire.
Da li neko može da mi dostavi papire za potpisivanje ili makar pošalje u elektronskoj formi?
dragance80
@ Uto, 07.08.2012. 21:13
dragance80
"draganče 80"
 На мојој згради је налепљен папир са текстом за петицију а председник скупштине станара је скупљао потписе станара. Вероватно и ти имаш председника па се распитај код њега а ако твоја зграда то није урадила, сам направи списак станара па од стана до стана по потпис Тако ће се и твоја зграда прикључити овом протесту против обрачуна цене грејања.Успут када већ знаш колико општина дотира нашу дичну" Енергану", занима ме за које намене се издваја или је то само"Ево вама 10 350 000 динара па ви видите за шта вам треба".Јеси ли сигуран да та средства нису рачуни који се испостављају општини за утрошено грејање Жупаније и других општинских објеката? 
бубиленд
@ Uto, 07.08.2012. 23:48
Problem je što niko u mojoj zgradi nema taj papir. Ako se pravi peticija onda zaglavlje i tekst moraju biti jedinstveni a ne da svaka zgrada svoje pravi.
Sve podatke o budžetu grada imaš na sajtu grada.

ЈКП ''Енергана'' - средства за реализацију 
дугорочног програма топлификације града 10 350 000
dragance80
@ Sre, 08.08.2012. 00:43
dragance80

Postovani,

Ovaj ZAHTEV GRADJANA koji ste procitali u Somborskim novinama i na ovom sajtu, iza sebe nema vodju, ni organizacioni odbor, ni politicku stranku...

Vec obicne gradjane odnosno potpisnike iste, a koji su se spontano pridruzivali i snalazili te se na taj nacin prosirili i oblikovali jasan stav u cilju da se cuje gradjansko misljenje. Nekolicina gradjana uz dobru volju fizicki na ovim temperaturama nemoze da stigne na sve pozive gradjana kojih je iz dana u dan sve vise i vise.

U opstinu na pisarnici je predat zahtev i potpisi a svi ostali koji zele da se prikljuce mogu naknadno da dostavepotpise sto je navedeno u napomeni u prilogu na zahtevu koji je predat 02.08.2012.

gradjanin
@ Sre, 08.08.2012. 11:08
Dragi moji selencari,izgleda da se ne razumemo.Vi ste vec u pocetku u prednosti.Vase grejno telo je radijatori vase je da ga ponekad ofarbate.Mi ostali moramo kupiti drva ugalj,TA pec,kvarcnu,pa ako zelis da zivis kao sav normalan svet u dnevnoj sobi kaljava koja se svake godine cisti.svake trece pretresa,ako imas decu kod njih TA,u kupatilu kvarcna.Drva moras kupiti da li od svercera za 40 eura u kesu ili preko sindikata na 10 rata pa platis prevoz.pa secenje pa ih moras negde sloziti.Dodjes kuci u pola tri lozis vatru ,prvo sat vremena se dimi zbog pritiska onda se razgori,pa onda zaspis i vatra ti se ugasi.Zatim odem kod druga u selencu saceka me u atlet majici.Odem u njegov wc,milina toplo,sednes na vrucu wc solju,procitas novine.Vrlo rado bih se prikljucio na daljinsko grejanje,i ne samo ja vec i ceo moj kraj
Dr.Raga
@ Sre, 08.08.2012. 13:08
Dr.Raga

Gospodine Dr.Raga,

Vidim da niste razumeli...

Zivot se nemoze prevariti.

gradjanin
@ Sre, 08.08.2012. 15:03
"Dr.Raga" Многи од нас који смо мало старији знамо шта значи све то што си ти написао за дрва  и угаљ јер нисмо сви рођени на Новој Селенчи.Такође нисмо криви ни што у овом граду нико није имао слуха да се капацитети "Енергане прошире на цео град. Наравно, и запослени из ове фирме нису се отимали за проширење јер боље је добро живети са мање рада него себи натоварити обавезе. Овако више су протерали пара кроз своје стомаке(да не кажем нешто друго) а и данас имају плате скоро дупло веће од просека Сомбора и мудро ћуте јер њима је добро.Само страшно је што они сав свој нерад, сав непотребни баланс и све своје грешке пребацују на кориснике,а онда то изађе прилично скупо. Ако се сећаш ,а требало би јер си био члан скупштине, и мазут који су добили као донацију за помоћ грађанима Сомбора су нам дебело наплатили и сви се праве немушти око тога. За неке ствари јеси у праву али за неке баш и ниси. И опет та господа из "Енергане неће јавно да  објави податак односно калкулацију на основу које су израчунали фиксни део трошкова а на основу чега ће обрачунавати  варијабилни део. Како су дошли до податка која зграда је енергетски ефикасна  и налази се у просеку јер по разговору са станарима из других зграда испада да су све зграде у Сомбору прекардашиле са потрошњом.Наравно уз то нико од станара нема увид у њихово очитавање подстаница а овакви какви су бахати и осиони,тешко се са њима нормално може комуницирати.Углавном ,ако је сакупљено већ преко хиљаду потписа,то није занемарљива цифра корисника, а неко би требао да се запита у градском већу да ли је то баш урађено како треба или је захтев као по обичају усвојен акламацијом без образложења.
бубиленд
@ Sre, 08.08.2012. 15:22
A popitanju donacije mazuta tu bi mogao imati posla i čika Ivica Smiley pa kada on završi dođe i teta Marica . Ako se dobrom sećam pre jedno 5 godina dobili su sredsta da ugrade kaliometre u svaku stambenu jedinicu tj stan.
Somboracyu
@ Sre, 08.08.2012. 17:23
te kalorimerte ima da dovijemo kad platimo. Pet godina je prošlo od donacije i svaki prigovor i tužba zastareva.Vuk pojeo magarca. Ima sve da se plati inače biće gužve, a ko ne može, pa neka se seli iz stana tamo gde će se grejati na ugalj, drva i slično - što reče gosn Dozet
d.morphy
@ Sre, 08.08.2012. 20:31