Za bolji turizam potrebno više saradnje

Sombor ima šta da ponudi turistima, ali je veliki kamen spoticanja nedovoljna koordinacija između turističkih radnika i Turističke organizacije grada Sombora - zaključeno je na Somborskom javnom forumu održanom u subotu.

Jedan od najvećih problema turističke privrede u Somboru je nedostatak smeštajnih kapaciteta, kao i nedovoljna koordinacija između ugostiteljskih objekata, organizatora manifestacija i Turističke organizacije grada Sombora (TOGS). Prema rečima direktorice TOGS-a Nataše Turkić često se dešava da organizatori manifestacija ne obaveštavaju TOGS o svojim manifestacijama, pa nema mogućnosti da se oni adekvatno najave kod drugih turističkih organizacija, koje bi eventualno mogle da upute turiste u Sombor i okolinu.
- Sombor ne može da zadrži turiste duže od tri dana, jer prosto nema ponude za više. Potrebna je bolja saradnja delatnika u turizmu, neophodno je da jedni drugima pomažemo. Veliki je problem i što TOGS nema uvid u lovni i ribolovni turizam, jer je to isključiva nadležnost Vojvodinašuma i Vojvodinavoda, koje su dosta centralizovane institucije - izjavila je Nataša Turkić.
S tom konstatacijom se saglasila i Zdenka Mitić iz UG „Podunav” iz Bačkog Monoštora, koja je kazala da mnogi lovci koji dođu u monoštorsko lovište ne posete ništa drugo u okolini, jer im se ne predoče mogućnosti koje postoje.
Turistički radnici smatraju i da su takse za kategorizaciju smeštajnih kapaciteta i turističkih objekata previsoke, čime se destimulišu svi koji žele da se bave prihvatom gostiju. To dovodi i do izbegavanja prijavljivanja gostiju, kao i plaćanja boravišne takse, pa se pored finansijskog gubitka za grad pojavljuju i pogrešni statistički podaci o broju poseta i noćenja, što opet povlači manje šanse za dobijanje sredstava iz državnih fondova namenjenih za turizam.
Strahinja Pekez iz Odeljenja za privredu Gradske uprave zadužen za turizam kazao je da je u toku izrada turističkog registra, koji će sadržati podatke o svim smeštajnih kapacitetima, ugostiteljskim objektima, turističkim sadržajima, odnosno kompletnoj turističkoj ponudi. Izrada registra trebalo bi da bude završena za dva-tri meseca i to će omogućiti da Sombor dobije status turističkog mesta. On je kazao da postoji jaka politička volja da se po pitanju turizma stvari pokrenu sa mrtve tačke i da su u izradi i neki projekti.
- Jedna od projektnih ideja je da se otvore vodeni putevi, da se razvije nautički turizam. Ideja je da se kupi jedan manji brod, koji bi kanalima prevozio turiste, pre svega do Bačkog Monoštora, ali i drugih mesta uz vodu - kazao je Strahinja Pekez. On je dodao da u Odeljenju za privredu dolaze ljudi sa svojim idejama, ali da to nije dovoljno. Predlozi bi trebalo da imaju pisani trag, određenu formu i proračun koji bi pokazao da je ideja ekonomski održiva.
- Bez obzira na svu promociju još uvek ima relativno malo gostiju. Polako se povećava broj organizovanih grupa, ali to je još uvek malo. Uspeli smo da se ubacimo u ponudu nekih turističkih organizacija, ali su one još uvek skoncentrisanije na Grčku, Tursku i slične destinacije, koje donose veći profit - kazala je Zdenka Mitić iz Udruženja građana „Podunav” iz Bačkog Monoštora koje je specijalizovano za ruralni turizam i održivi razvoj. Ona je dodala da najveći broj turista u Bački Monoštor stiže iz Vojvodine i Beograda.
Broj noćenja u Somboru je u opadanju, što potvrđuju i podaci turističkog vodiča Borke Aleksić, koja je kazala da je Sombor u ovoj turističkoj sezoni izgubio najmanje 4.000 noćenja zbog nedostatka smeštajnih kapaciteta. Ona smatra da je jedan od velikih problema gubitak omladinskog turizma, gde smo postali tranzitna destinacija, dok ekskurzije odsedaju u Vrbasu ili u Subotici.
- Treba više poštovati agencije, jer nam oni dovode goste. Ustanove kulture često neće da prihvate vaučere kao sredstvo obezbeđenja, već traže gotovinu, što predstavlja problem. Treba razumeti da su i agencije u krizi, ali one koje su registrovane u YUTA će kad-tad da plate, tako da je bolje imati ikakav, nego nikakav promet. Nekada je Sombor imao boravke duže od tri dana, a to je vezano za sportske pripreme. Nekada su sportski klubovi odsedali u motelu Kronić, a Dom učenika još uvek ima takve posete - kazala je Borka Aleksić.
Sombor je izgubio i kongresni turizam, što se takođe vezuje za nedostatak kapaciteta.
Za oporavak i oživljavanje turizma, koji je nesumnjivo velika šansa Sombora, potrebna je bolja koordinacija turističkih delatnika, obnavljanje i razvoj infrastrukture i težnja da se boravak putnika u Somboru produži kvalitetnijom ponudom i programima - zaključeno je na četvrtom izdanju Somborskog javnog foruma.
@ Pon, 25.06.2012. 03:05
borka aleksić gradska uprava nataša turkić nautički turizam privreda smeštaj sombor somborski javni forum strahinja pekez turistička organizacija grada sombora turizam ug podunav zdenka mitić
Prethodna vest Sledeća vest