U Zastavi ništa novo

Fabrika „Zastava specijalni automobili” i dalje je u potrazi za investitorom, odnosno strateškim partnerom. U akciji traganja su Grad Sombor, Grupa Zastava vozila, Regionalna privredna komora i Razvojna agencija Grada Sombora.

Foto 15131 Somborska fabrika automobila već više godina se nalazi u procesu restrukturiranja, bilo je nekoliko zainteresovanih investitora, ali privatizacija nikada nije stigla do kraja. Zaposleni u „Zastava specijalni automobili” zarade primaju u okviru socijalnog programa utvrđenog za Grupu „Zastava”, ali ta priča neće trajati doveka. Upravo zbog toga u prethodnom periodu održano je nekoliko zajedničkih sastanaka predstavnika Grada Sombora, Grupe „Zastava vozila”, Regionalne privredne komore Sombor, a sada se priključila i Razvojna agencija Grada Sombora.
Nakon današnjeg sastanka održanog u fabrici u Konjovićevoj ulici gradonačelnik Nemanja Delić kazao je da preduzeće ima veliki potencijal zbog dobre infrastrukture i proizvodnih kapaciteta:
- Pored sve ove infrastrukture i svih kapaciteta koji ovde postoje, mi smo i dalje voljni da sve ono što je iz našeg domena ustupimo budućim investitorima i svima onima koji bi se ovde uselili, i to potpuno besplatno. Smatramo da ovde može da zaživi jedan mali industrijski park sa više različitih proizvodnji - kazao je Delić i dodao da će saradnja sa Ministarstvom ekonomije biti nastavljena, a da će se u pronalaženju strateškog partnera tražiti i asistencija Vlade AP Vojvodine.
- Naš je cilj i zadatak je da obezbedimo strateškog partnera za fabriku, a dok se to ne desi dužni smo da obezbedimo posao za ovih 175 radnika. Na sastanku su bili i predstavnici „Zastava kamioni”, „Zastava inpro” i drugih preduzeća iz grupe, koja će sa somborskom fabrikom raditi određeni proizvodni program. Menadžmenti „Zastave” i fabrike u Somboru obezbedili su puno manjih aktivnosti koje su urađene sa firmama u Italiji, Austriji, Nemačkoj, Sloveniji, koje daju konkretne rezultate. U narednih desetak dana imaćemo posete velikog broja tih firmi - izjavio je generalni direktor Grupe „Zastava vozila” Dragan Srejović. On je kazao da su sa Gradom Somborom, RPK i Razvojnom agencijom Grada Sombora dogovorene zajedničke aktivnosti u potrazi za strateškim partnerom, obezbeđivanju poslova i stvaranju uslova za konkurisanje na IPA projekte koje finansira Evropska Unija.
Direktor fabrike „Zastava specijalni automobili” Boro Leka najavio je da će od 26. do 29. juna rukovodstvo somborske fabrike otputovati u italijansku pokrajinu Abruco u kojoj su skoncentrisani metaloprerađivački kapaciteti za potrebe automobilske industrije. On je kazao da je namera da se sagledaju njihovi proizvodni programi, kako bi se procenilo organizovanje takve proizvodnje u Somboru.
@ Uto, 19.06.2012. 16:26
ambruco automobilska industrija boro leka dragan srejović fabrika grupa zastava vozila industrija italija nemanja delić pokrajina prerada metala privatizacija privreda regionalna privredna komora sombor zastava specijalni automobili
Prethodna vest Sledeća vest