Čarde rodile kafane

Pre kafana u okolini Sombora i ostatka Vojvodine postojale su čarde, koje su bile svratište za putnike. Najstarija je navodno nastala još u 18. veku u Bezdanskoj šumi.

Foto 14431Foto 14432 U krčmi Tri tačke sinoć je održana tribina „Socio-kulturni i muzički aspekti života u somborskim kafanama, nekada i sada” u organizaciji Udruženja građana „Ravangradske ajkule”. O nastanku kafana i životu u njima govorili su Radivoj Stokanov, Miroslav Božine, Mile Vojnović i prof. dr Stanislav Knežević.
Atmosfera tribine bila je prava kafanska: drveni stolovi, karirani stolnjaci, polutama, piće, domaća kafa i blago zadimljeno...
Priča o čardama počela je u našim krajevima u Bezdanskoj šumi, oko 1765. godine. Zvala se kod Gavrana i postojala je sve do dvadesetih godina 20. veka. Oko nje su se izgradili salaši, koji danas čuvaju uspomenu na njeno postojanje. Inače, najviše čardi bilo je duž bezdanskog puta, jer to bio i, modernim rečnikom rečeno, najfrekventniji pravac u ono doba.
Posle čardi u gradu nastaju kafane, a neka imena se nisu promenila sve do danas: Orient je zabeležen još tridesetih godina, da ne spominjemo Slon, nasleđen još iz doba Austrougarske monarhije. Tu su i druge legendarne kafane, manje - više vremešne: Lončić, Crvenka, Jelen, Nemanovci, Zidarski dom... Imena ima verovatno više od stotinu, rečeno je na tribini. Zanimljivo je da su gazde kafana vodili računa i o marketingu, pa su se oglašavali u novinama sa reklamnim tekstovima, kako bi namamili goste. Kafane su bile (i ostale) izvor informacija ili mesto njihove razmene, a nekada se u gotovo svakoj moglo nešto i pojesti. Pratila ih je i muzika, uglavnom tamburaška, koje je bilo i posle sinoćne tribine, već kako dolikuje u poštenoj kafani!
@ Čet, 05.04.2012. 03:55
kafana kultura mile vojnović miroslav božin radivoj stokanov ravangradske ajkule sombor stanislav knežević tribina
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Kad se stvari ovako sloze, ova prica u velikoj meri moze da obogati turisticku ponudu Sombora!
zeze
@ Čet, 05.04.2012. 18:20
zeze
eh kafana, pa još poštena
Trigonometrija
@ Čet, 05.04.2012. 20:10