Konjović se vraća u Pariz

Povodom stogodišnjice stvaralaštva u Parizu će biti priređena izložba radova Milana Konjovića! Krajem prošle godine odlučeno je da dela somborskog slikara budu nosilac celokupnih aktivnosti opšte srpske kulture u međunarodnim uslovima u 2012. godini - saopštila je Galerija „Milan Konjović”.

Foto 14295 Milan Konjović radio je u Parizu od 1924. do 1932. godine. „U Parizu postiže zapažene uspehe samostalnim izložbama, kao i učestvovanjem na izložbama Pariskih salona. Tu nastaje Konjovićeva „plava faza” (1929—1933), njegova prva zrela umetnička fizionomija” - navodi se u biografiji Milana Konjovića. Iz Pariza se vraća u svoj rodni grad, gde ostaje da radi do kraja života- Čuvena je njegova rečenica, zabeležena i na magnetofonskoj traci: „Dok si u Somboru, ti si diletant. Kada odeš u Pariz ti postaneš genije”.
Od 6. do 8. marta ove godine, u Srpskom kulturnom centru u Parizu, boravili su pokrajinski sekretar za kulturu Milorad Ðurić, istoričar umetnosti Zavoda za kulturu Vojvodine Sava Stepanov i direktor Galerije Peter Mraković. Na inicijativu direktora Galerije „Milan Konjović“ obavljeni su preliminarni razgovori sa ambasadorom Republike Srbije u Parizu Dušanom Batakovićem i dogovoreno je da i ambasada posreduje u organizaciji ovog velikog projekta. Izložba „Povratak u Pariz” planirana je za kraj maja ili početak juna. Izložbu će moći pogledati i strani državljani kao i predstavnici diplomatskog kora država čija se predstavništva nalaze u Parizu, čime će se još više podići ugled Republike Srbije i Grada Sombora - saopštila je Galerija „Milan Konjović”.
Nosioc projekta je Galerija „Milan Konjović“, uz finansiranje Ministarstva kulture, Ministarstva unutrašnjih poslova , Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i naravno Grada Sombora, kao osnivača. Partneri su Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije i Zavod za kulturu Vojvodine.
@ Pet, 23.03.2012. 01:35
ambasada dušan bataković francuska galerija izložba jubilej kultura milan konjović milorad đurić pariz peter mrakovič republika srbija sava stepanov slikarstvo sombor
Prethodna vest Sledeća vest