Radnik preti spaljivanjem

Dražen Čavlin, radnik somborske fabrike obuće Boreli zatvorio se u prodavnicu na uglu venca i Glavne ulice i preti da će spaliti sebe i lokal ako sutra bude izvršena odluka o oduzimanju objekta.

Foto 14237Foto 14239 Čavlin, koji je i poslovođa prodavnice, je kroz odškrinuta vrata rekao da kao samohrani roditelj nema drugog načina da preživi ako poslovni prostor pređe u ruke drugog vlasnika. Preuzimanje prodavnice na Vencu vojvode Stepe Stepanovića pokušano je i ranije, ali bez uspeha, jer su izvršenje sudske odluke sprečili radnici somborske fabrike obuće. Ispred prodavnice dežura policija, kao i vatrogasci. Dražen Čavlin je na izlog zalepio poruku u kojoj o svojoj nameri obaveštava javnost, odnosno prolaznike. Prodavnice koje koristi Boreli, koji je nastavio da upravlja imovinom koja je bila vlasništvo hrvatske fabrike Borovo, već nekoliko godina se prodaju, iako proces sukcesije nije završen. Konkretno, poslovni prostor je kupila kragujevačka firma Rojal, a iseljenje je zakazano za sutra u 8 časova. Privrednom sudu je upućena molba da odloži izvršenje presude, ali je, kako saznajemo, odbijena.
@ Čet, 15.03.2012. 14:44
boreli borovo hrvatska izvršenje kragujevac odluka privreda privredni sud prodavnica radnik rojal sombor spaljivanje sukcesija
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Ovakav ishod je bio neminovan na zalost,jer ova vest o oduzimanju objekata se ponavlja vec po ko zna koji put...a jos uvek se cupka u mestu.I dok god uprava borelija ne bude malo radikalnija i odlucnija ovaj problem nece biti nikad razresen! 
fanatx
@ Čet, 15.03.2012. 19:14
fanatx
- Čavlin je, posle razgovora sa Pokrajinskim sekretarom za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslavom Vasinom i obećanja da će odluka da se izmeni, rekao da će kad to vidi i napismeno izaći iz objekta.   - objavila je RTV Sreće.  
Miroslav Vasin je u razgovoru sa radnikom „Borelija” rekao, da Pokrajina podržava sve zahteve radnika i da postoji zakonsko pravo da se izvršenje ove odluke odloži. Ispred prodavnice „Boreli” okupio se veliki broj zaposlenih u tom preduzeću, predstavnici lokalne samouprave, Pokrajine, a tu su bili i pripadnici Policije i vatrogasci. Posle izvesnog vremena pojavili su se ljudi koji su trebali da izvrše odluku suda o oduzimanju prodavnice. U razgovoru sa Policijom, odlučeno je da ne postoje uslovi za izvršenje odluke Suda i dogovoreno je da se donese pismena odluka Apelacionog Suda o odlaganju. Posle tog razgovora Privredni sud  doneo je naknadno rešenje, po kome se odlaže preuzimanje  „Borelijeve” prodavnice, koja je trebalo da pređe u vlasništvo preduzeća Rojal iz Kragujevca. 
Radnik somborske fabrike obuće „Boreli” - Dražen Čavlin bio je zatvoren tri dana i nije konzumirao ni hranu, ni vodu i uz pratnju medicinske službe izveden je iz prodavnice na oporavak.
savamajstor
@ Pet, 16.03.2012. 16:05
savamajstor
Javno dobro ili lični interes
Da se ne zaboravi, pravni zastupnik hrvatskog Borova, koje upravo i rasprodaje prodavnice po Srbije, je niški advokat Boško Ristić, aktuelni predsednik Odbora za upravu i pravosuđe, član Visokog saveta sudstva, poslanik DS-a u Skupštini Republike Srbije i visoki funkcioner vladajuće stranke. Upravo one čiji su funkcioneri, kao lokalna vlast u Somboru, upravi i sindikatu Borelija, čvrsto obećali da će štiti njihove interese! Verovatno misleći da će klupski kolega barem malo odložiti ulazak u prodavnice. Kako je Soinfo.org krajem 2010. godine objavio, presuda u vezi prodaje prodavnice u Kraljevu, biće model za dalje postupanja u sporu, Borovo - Boreli, bez obzira što državni organi drugačije tretiraju  ceo proces. Vrhovni kasacioni sud je doneo svoj stav i svoje mišljenje da Hrvatska ne poštuje reciprocitet, dok je samo država Srbija „imovinu pod znakom pitanja” „sačuvala” Uredbom o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika SFRJ i Sporazumom o pitanjima sukcesije. U Boreliju je, po podacima Agencije za privatizaciju, zaposleno 700 radnika, od kojih gotovo polovina radi u trgovini.      
savamajstor
@ Pet, 16.03.2012. 17:48
savamajstor
Reagovanje Lige socijaldemokrata Vojvodine se može pročitati na sledećem linku

Ligash
@ Pet, 16.03.2012. 21:00
Takva nam je sva država, a izlaz iz tunela se ni ne nazire, nažalost mnogi bi ovako da skončaju, ali danas nemaju ni za litar benzina!
Placebo efekat
@ Pet, 16.03.2012. 21:41
Placebo efekat