Kosmos bez pogleda u nebesa

U zgradi Preparandije sinoć je otvorena izložba „Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog”. O radu ovog slikara govorili su profesori Pedagoškog fakulteta Tihomir Petrović i Željko Vučković.

Foto 14185Foto 14186- Ova zgrada Preparandije, zadužbina patrijarha Georgija Brankovića zapravo je oduvek bila u očuvanju obrazovne i duhovne misije. Bilo je prirodno da Preparandija nastavi tu svoju misiju. Nama je posebno zadovoljstvo da je Zoran Stošić Vranjski sada deo ove Preparandije - kazao je prof. dr Željko Vučković sa Pedagoškog fakulteta u Somboru.
On je izneo mišljenje da Zoran Stošić Vranjski od svoje prve izložbe traga za svojom tajnom praveći jedan vlastiti kosmos, a taj kosmos su njegove slike.
- Ako zamislimo šta je ta dubina kosmosa, prvo što nam pada na pamet je kosmička tama. Slikarskim genije se i ta tama osvetljava, slikar pronalazi jedan svoj kosmos, kojem se pridružuje ono što je izvorno značenje reči kosmos: to je harmonija, poredak - izložio je Vučković.
- Sombor je čudo, taj osećaj ovog grada. Taj viševekovni osećaj grada da se ljudima sa strane na neki način oduže. Taj panonski sindrom prihvatanja ljudi sa strane je prisutan. Ja to osećam već punih pedeset godina. Ja sam jedna mala pikanterija, jedan dokaz cele ove priče. U Vinkovcima, gde sam 1957. godine bio vojnik u ruke mi je dospeo broj Ilustrovane politike na čijoj naslovnoj strani je bio Milan Konjović i priča o Somboru. Tada sam rekao, ako da bog, eto mene pored njega u Somboru. Prva srpska izložba u Austrougarskoj desila se 1910. godine, a uopšte prva izložba u mom Vranju je bila moja 1955. godine - kazao je Zoran Stošić Vranjski prilikom otvaranja njegove izložbe i stalne postavke u Preparandiji. On se zahvalio Pedagoškom fakultetu što mu je za života ukazana čast da ima svoju stalnu postavku u gradu u koji je doša pre pola veka.
Izložba nosi naziv „Kosmosi Zorana Stošića Vranjskog”: predstavljene su slike na kojima može da se vidi doživljaj vasione ovog somborsko - vranjskog slikara. On je kazao da je sedamdesetih godina, prilikom posete američkih astronauta Jugoslaviji jedan od članova posade Apola 15 rekao da svemir zaista liči na ono što je naslikao Zoran Stošić Vranjski.
- Drugi dokaz je mišljenje Tatomira P. Anđelića, pokojnog akademika, posle Milankovića najvećeg poznavaoca nebeske mehanike koji je izjavio da je siguran da će nauka pokazati da je vasiona baš takva kako je naslikano. Tvrdim da u kosmosu nema crnila, nema tame, u vaseljeni ima nekakve likovne lepote - ispričao je Zoran Stošić Vranjski.
On je dodao da se tokom prethodnih godina dogodilo da se prikažu neki snimci koji imaju veze sa njegovim slikama.
Zoran Stošić Vranjski nikada nije gledao u vasionu preko teleskopa:
- Bolje da nisam gledao kroz teleskop. To bi me povuklo. Verujte, ja sam sedamdesetih godina postao član svih astronomskih društava, dobijao sam časopise, ali ne smem da znam ono do čega je nauka došla. Onda bi to bila kopija. Ali sam dobio kontra priču: možda je to tamo tako, izgleda da je to tamo tako - kazao je Zoran Stošić Vranjski.
Izložba u prizemlju Preparandije će biti otvorena do 26. marta, a nakon toga na spratu ostaje i stalna retrospektivna izložba njegovih dela. Na taj način Zoran Stošić Vranjski pridružiće se drugoj dvojici sombosrskih slikara čija dela već krase zidove Preparandije: Savi Stojkovu i Pavlu Blesiću. 
@ Čet, 08.03.2012. 13:36
izložba kosmos kultura pedagoški fakultet preparandija slikarstvo sombor stalna postavka tihomir petrović umetnost vasiona vranje željko vučković zoran stošić vranjski
Prethodna vest Sledeća vest

Komentari

Smiley Sombor je uvek bio grad kulture
somborka1983
@ Pet, 09.03.2012. 08:29
somborka1983
Bolje da nisam gledao kroz teleskop. To bi me povuklo. Verujte, ja sam sedamdesetih godina postao član svih astronomskih društava, dobijao sam časopise, ali ne smem da znam ono do čega je nauka došla. Onda bi to bila kopija. Ali sam dobio kontra priču: možda je to tamo tako, izgleda da je to tamo tako - kazao je Zoran Stošić Vranjski.
cvikeras
@ Pet, 09.03.2012. 11:00
cvikeras
Svaka čast za panonski sindrom, odlično sročeno :)
dejta
@ Ned, 11.03.2012. 13:09
dejta
ko hoce da mu ja brojim zvezde? 
somborac86
@ Ned, 11.03.2012. 22:03
somborac86
jesi ti neki brojac zvezda?
Filip Z.
@ Pon, 12.03.2012. 19:31
Filip Z.