Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Drugoligaši bez greške

Bitne pobede Somborelektra i Dalmatinca.

Foto 32166Somborski predstavnici u drugoligaškoj konkurenciji imali su uspešan vikend. Somborelektro je po očekivanjima, zabeležio siguran trijumf protiv poslednjeplasiranog Titela (22:38). Četvrtom pobedom u sezoni talentovani somborski sastav dospeo je na deobu čelne pozicije. Predstoji im derbi u Šidu. Radnički 1958 je jedini bez poraza u dosadašnjem toku prvenstva. Pun plen prigrabili su i rukometaši Dalmatinca. Pred svojom publikom za gol su bili bolji (28:27) od vrlo dobre ekipe Prigrevice. Iako su na poluvremenu imali pet golova prednosti Riđičani su do trijumfa stigli bukvalno u poslednjem napadu. Ovim trijumfom napravili su iskorak u odnosu na ekipe bez trijumfa. Narednog vikenda gostuju alibunarskoj Budućnosti
Rukometašice Ravangrada doživeli su drugi ovosezonski poraz. Ubedljivih 36:24 za Spartak iz Debeljače. Somborke u narednoj rundi dočekuju uvek negudoni Temerin. Trijumf garantuje povratak u gornji dom Prve lige. 
Učesnici rukometnog betona odigrali su deo mečeva četvrtog kola. Lider Graničar iz Gakova slavio je protiv Sombora (25:24), dok Grafičar bio bolji od drugog tima Sivca (37:33). Bezdanci su poput Gakovčana, bez poraza, s tim da u odnosu na najozbiljnije takmace imaju meč manje.
@ Uto, 17.10.2017. 02:48
bezdan druga liga - sever gakovo mrk somborelektro prva liga - vojvodina rk budućnost alibunar rk dalmatinac rk grafičar rk graničar rk radnički 1958 šid rk sombor rk titel rukomet sombor sport treća liga - bačka žrk ravangrad žrk spartak debeljača
• Primaju se fotografije za klupsku izložbu

Foto, kino i video klub „Rada Krstić” raspisao je dva konkursa: za 59. klupsku izložbu i za 3. Izložbu fotografija građana Zapadnobačkog okruga.

Foto 32190 Tradicionalna Klupska izložba Foto, kino i video kluba „Rada Krstić” biće priređena 59. put. Tema je slobodna, a pravo učešća imaju članovi kluba sa članarinom plaćenom za 2017. godinu. Autori mogu da pošalju do šest crno-belih ili kolor radova. Selektor izložbe je profesor Vladimir Tatarević, sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Rok za slanje radova je 3. novembar, a rezultati će biti objavljeni deset dana kasnije. Najboljim autorima biće dodeljene nagrade i pohvale prema pravilniku FSS. Sama izložba biće otvorena 1. decembra u Gradskom muzeju u Somboru.
U isto vreme i na istom mestu će biti priređena i 3. Izložba fotografija stanovnika Zapadnobačkog okruga. Tema je takođe slobodna, a autori mogu da pošalju do četiri crno-bele ili kolor fotografije. Izbor fotografija poveren je profesor Vladimiru Tatareviću. Rokovi za slanje radova isti su kao i za 59. klupsku izložbu. Detaljna uputstva o slanju radova za obe izložbe, kao i prijavni formular mogu da se preuzmu na sajtu Foto, kino i video kluba „Rada Krstić”.
@ Uto, 17.10.2017. 01:33
beograd fakultet primenjenih umetnosti foto kino i video klub rada krstić foto savez srbije fotografija gradski muzej izložba klupska izložba kultura profesor sombor vladimir tatarević zapadnobački okrug
• Kulturni vikend u Gerontološkom centru

„Miholjdanski krajolik” naziv je likovne kolonije osnovane ovih dana pod okriljem Gerontološkog centra Sombor, a nastavljene su i književne večeri „Susretanja u lepoj reči”.

Foto 32188Foto 32189 Namera organizatora i uređivačkog tima je da ova humanitarna stvaralačka manifestacija bude priređivana svake godine i uvek u danima Miholjskog leta, oko 15. oktobra, da okuplja likovne umetnike akademskog zvanja, te da na taj način bogata umetnička riznica Gerontološkog centra bude, što je moguće više i kvalitetnije, u znaku savremenih likovnih tendencija. 
Trodnevni saziv likovne kolonije počeo je u petak, 13. oktobra, a završio se u popodnevnim satima, u nedelju, 15. oktobra. Na predlog Davida Kecmana Dake, idejnog pokretača, selektora i urednika kolonije, pozivu za učešće u prvom sazivu odazvale su se akademske slikarke najmlađe i srednje generacije: Kristina Benja, Ðurđica Mrkailo, Mila Aleksić, Danijela Cvetković, Sandra Janjatović, Tanja Armuš, sve iz Sombora, Milijana Radovanović, akademska slikarka iz Vrbasa, Marija Lepojević, iz Čonoplje, i Kristina Palanjuk iz Inđije. Tokom trajanja kolonije na jedan dan im se priključila i Nataša Filipović iz Sombora. 
Kolonija je održana u Domu penzionera na Prvomajskom bulevaru, a organizator i operativni urednik „Miholjskog krajolika” bila je Višnja Kecman. Zoran Drča, direktor Gerontološkog centra Sombor se zahvalio učesnicama i pozvao ih da i sledeće godine budu ne samo gosti, već i domaćini novim učesnicima.
Od dvadeset radova, slika rađenih mahom u tehnici ulja i akrila, biće priređena pokretna izložba, najpre u Somboru, a potom u Kuli, Vrbasu, Novom Sadu, Subotici i Beogradu.
Javna tribina „Susretanje u lepoj reči” bila je u znaku poezije David Kecmana Dake, kniževnika i kritičara koji živi i stvara u Somboru. Književno veče pod nazivom „Lirski vremeplov” održan je u subotu, 14. oktobra, a pesnik je kazivao stihove sa stranica svojih knjiga „Sam kao suza”, „Kalem”, „Zidari svetilišta”, „Raspad mozaika”, „Hor senki”, „Tamnina” i knjiga za decu i mlade „Neko samo tebe traži”, a čule su se i nove, neobjavljene pesme.
@ Uto, 17.10.2017. 00:04
dom penzionera društvo gerontološki centar sombor javna tribina književno veče kultura likovna kolonija miholjdanski krajolik penzioneri sombor susretanje u lepoj reči žene
• Smotra amaterskih pozorišta u „Nazoru”

Hrvatsko kulturno–umetničko društvo „Vladimir Nazor” biće domaćin VIII Međunarodne smotre amaterskih dramskih društava koja će biti održana u petak i subotu (20. i 21. oktobra) u Hrvatskom domu.

Foto 32186 Domaćini, dramska sekcija HKUD „Vladimir Nazor”, prvog dana smotre premijerno će izvesti komediju „Općinski načelnik” Franje Babića u režiji Ljiljane Tomić Markovinović. Predstava je realizovana kroz LAP za mlade 2017. Početak je u 20 sati. Drugi dan rezervisan je za gostujuće predstave. Gradsko kazalište mladih iz Viteza (BiH) izvešće komediju „Šmizle” Miroljuba Nedovića u režiji Bruna Grebenara. Početak je u 19 sati. U 20 sati i 30 minuta  AK „Pučka scena” Hrvatske čitaonice „Hercegovac” (Hrvatska) prikazaće komediju „Do poslednje kapi krvi” Nine Horvat u režiji Natalije Lacin.
@ Pon, 16.10.2017. 23:16
amaterizam bosna i hercegovina gradsko kazalište mladih hkud "vladimir nazor" hrvatska hrvatska čitaonica hercegovac hrvatski dom kultura međunarodna smotra amaterskih dramskih društava pozorište pučka scena sombor vitez
• Devetomesečna inflacija 2,8 odsto

Republički zavod za statistiku objavio je najnovije indeksne podatke potrošačkih cena.

Foto 6665Indeksi potrošačkih cena definišu se kao mera prosečne promene maloprodajnih cena robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju. Cene ovih proizvoda i usluga u septembru, u odnosu na avgust, u proseku su više za 0,1 odsto. Potrošačke cene u devetom mesecu ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su 3,2 odsto, dok su u poređenju sa decembrom prošle godine, povećane 2,8 odsto
Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga klasifikovanih prema nameni potrošnje, u septembru ove godine, u odnosu na prethodni mesec, rast cena zabeležen je u grupama: hrana i bezalkoholna pića (jedan odsto), restorani i hoteli (0,9), nameštaj, pokućstvo i tekuće održavanje stana (0,5), stan, voda, električna energija, gas i druga goriva, kao i odeća i obuća (za po 0,4 odsto) i komunikacije (0,1 odsto). Pad cena je zabeležen u grupama rekreacija i kultura (5,7 odsto) i transport (0,1 odsto). Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale – navodi se u redovnom mesečnom Izveštaju Republičkog zavoda za statistiku.
@ Pon, 16.10.2017. 08:22
inflacija potrošačke cene privreda rzs sombor statistika
<<>>
1234567
. . .
3152