Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Protest se nastavlja!

Pedesetak okupljenih poručilo da ne odustaje i da će novi, 19. protestni skup biti organizovan danas u 18 sati na Trgu Svetog trojstva.

Foto 30745 Iako je u odnosu na pretpraznične skupove, u Somboru prepolovljen broj učesnika, protest „Protiv diktature” uspeva da opstane. Juče je malobrojna, ali bučna protestna kolona prošetala glavnom ulicom do Županije, odakle se Pariskom vratila na početnu tačku Ćelavi trg. Skup je završen uobičajenim pozdravom „Sutra u šest”. Građani su poručili da ne žele da odustanu jer ni jedan od zahteva spontano organizovanog protesta Protiv diktature do danas nije ispunjen.
- Da li znate da se svakog dana u 18h na Ćelavom trgu sakupljaju Vaši sugradjani i šetaju ulicama Sombora, da pokažu da ne žele da žive u teroru od države i u strahu od iste? Ako ste ovo ikada spomenuli, usput, uz kafu, komšinici, zetu, jetrvi, kasirki u prodavnici, kolegi ili tati, možda je vreme da to i pokažete. Ovo je i Vaša država.
Dođite, bez straha, videćete da ima poznatog sveta.
Vidimo se na trgu! Svakog dana u 18 sati - piše u proglasu somborskog ogranka protesta.
@ Sub, 22.04.2017. 03:00
ćelavi trg društvo glavna ulica pariska ulica protest protiv diktature sombor
• PSS: Najosetljiviji krompir, voćke i šećerna repa

PSS Sombor prati meteorološke prilike na šest lokaliteta i to u Somboru na dva lokaliteta (Stara toplana i Biliću), zatim u Kljajićevu, Riđici, Apatinu i Karavukovu. Automatske meteorološke stanice nisu zabeležile ni na jednom od lokaliteta pojavu mraza u prethodna dva dana, što je dobro, iako su se temperature približile nultom stepenu.

Foto 15152- Ratarski usevi u ovakvim uslovima nisu ugroženi i ne može se govoriti o izmrzavanju. Šećerna repa je najosetljivija u fazi ponika i u toj fazi može da strada vec na minus jedan. Ukoliko je u fazi jednog para listova ili više, tada se otpornost prema mrazu povećava i neće biti štete ni na minus četiri stepena. Suncokret i soja u najranijim fazama razvoja mogu da izdrže mrazeve od - 3 do - 4 bez većih problema. Kukuruz takođe nije ugrožen pojavom mraza ako se nalazi u fazi manjoj od 4-5 listova. Tek ako je ušao u fazu 6 listova kukuruz može da potpuno propadne od uticaja mraza - objasnio je Zoran Boca, savetodavac Poljoprivredne stručne službe Sombor. On je naglasio da povrtarska proizvodnja u najvećoj meri nije ugrožena jer se proizvodnja rasade odvija u zaštićenom prostoru, međutim da u izvesnoj meri može da bude ugrožena proizvodnja krompira koji je osetljiv na mraz već od - 1 stepen. - Voćarska proizvodnja je najviše ugrožena za većinu voćarskih vrsta. Kratkotrajan mraz od - 1 stepen neće pričiniti štetu, ali već temperatura od minus dva snižava prinose od 10 - 20 odsto. Mraz od - 3 i niže može da desetkuje voćarsku proizvodnju - objasnio je Boca. Savetodavac preporučuje da svi koji imaju mogućnost da reaguju sa antifrost sistemima neka budu u pripravnosti. Takođe moguća je upotreba antifriz sredstava u voćarstvu najmanje 24 - 48 sati pre najavljenog mraza. Ne treba zaboraviti ni tradicionalne načine borbe od mraza zadimljavanjem i slično.
Nakon ovog hladnog perioda dok se temperature ne podignu na iznad 15 stepeni ne bi trebalo vršiti tretmane herbicidima dok se biljke malo ne oporave od hladnog šoka, a nakon toga zajedno sa herbicidima poželjna je upotreba folijarnih đubriva - preporučuju iz PSS Sombor.
@ Pet, 21.04.2017. 04:35
automatske meteorološke stanice bilić kljajićevo krompir kukuruz mraz poljoprivreda poljoprivredna stručna služba povrće riđica savetodavac šećerna repa sombor stara toplana voće zoran boca
• Kakve tipove događaja želite?

Fabrika - coworking i društveni akselerator poziva zainteresovane da učestvuju u anketi/istraživanju i daju odgovore na pitanje kakve događaje bi Somborci voleli da posećuju.

Foto 29822Foto 29839- Ozbiljno smo odlučili da krenemo da organizujemo događaje koji će biti korisni za vas. Cilj nam je da svaki mesec imamo barem jedan događaj koji će kreirati vrednost kako našim korisnicima tako i široj zajednici. E sad, ne znamo tačno kakve tipove događaja želite i na koju temu. Pa smo rešili to da vas pitamo. Bili bismo Vam zahvalni kad biste odgovorili na nju i time nam pomogli da organizujemo nešto što će ljudima biti korisno - piše u pozivu Fabrike. 
Anketa je kratka, a kako su naveli iz organizacije, za popunjavanje je potrebno oko dva minuta. Čini je svega 11 pitanja i kod većine je potrebno „kliknuti” na željeni odgovor. - Svi koji popune anketu dobijaju besplatan jednodnevni coworking kao znak zahvalnosti - kažu iz Fabrike. Onlajn anketa
@ Pet, 21.04.2017. 04:16
anketa coworking i društveni akselerator društvo fabrika sombor
• Sledeće nedelje festival cveća

Sledeće sedmice, od 25. do 29. aprila u Ulici Kralja Petra I biće održan tradicionalni Međunarodni festival cveća.

Foto 27762Na osmom izdanju ove manifestacije očekuje se oko 150 izlagača iz cele Srbije i okolnih zemalja. Za cvetni festival, osim uzgajivača ukrasnih biljaka, prijavio se i veliki broj udruženja žena, pa će u ponudi biti i razne rukotvorine i proizvodi starih zanata. Kao i obično, pored cveća, biće izloženi i prateći materijali i oprema za održavanje i držanje ukrasnih biljki.
Festival cveća će od sledećeg utorka do subote svakodnevno trajati od 8 do 20 časova. Svečano otvaranje manifestacije zakazano je za utorak, 25. april u 12 sati, a tom prilikom izlagače i publiku pozdraviće predsednik Skupštine grada Sombora Zoran Parčetić.
@ Pet, 21.04.2017. 03:42
8. međunarodni festival cveća društvo festival cveća hobi hortikultura izložba sombor zoran parčetić
• Osmi fitnes dan zakazan za subotu

U organizaciji Sportskog saveza grada Sombora i Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije, u subotu 22. aprila, u OFO sali gradske hale Mostonga održaće se osmi Fitnes dan. Početak je u 17 sati.

Foto 30725 Najavljujući predstojeći događaj, Miloš Aleksić, potpredsednik Sportskog saveza grada Sombora, je istakao da je cilj manifestacije promocija sportske rekreacije i fitnesa u gradu Somboru i promocija zdravog stila života. Prvi put, manifestacija je održana 2010. godine. Tada je zaživeo i program Besplatne rekreacije za žene u gradu i selima naše opštine. To je jedan izuzetan program koji podržava grad Sombor, koji je i šire prepoznat, pre svega zbog toga što je tim programom naš Savez stekao lidersku poziciju u ovom region – kazao je Aleksić. Ilija Lalić, koordinator programskih aktivnosti u Savezu je istakao da je najbitnije što je grad prepoznao značaj ovih programa, to jest da sport bude dostupan svima, pogotovo ženama, deci i osobama sa invaliditetom, da to vode stručna lica, te da se to sprovodi u adekvatnim objektima. U sklopu subotnje manifestacije biće promovisani i programi Skočko i Sportić. Lalić se zahvalio privrednicima koji su za ovu priliku obezbedili donaciju u vidu majica za vežbače. Učešće su najavili gosti iz Subotice, Novog Sada, Paraćina, Kruševca, Valjeva i Kosovske Mitrovice.
Svečano otvaranje manifestacije je predviđeno za 17 časova. Deset minuta kasnije, program počinje zagrevanjem, a u pola šest je na redu Zumba fitness. Sat kasnije je Kangoo fitness, a u pola osam završni Stretching. Ulazak i učešće na manifestaciji je besplatno, a potrebna je samo dobra volja i želja.
@ Pet, 21.04.2017. 03:34
dragan maksimović gh mostonga ilija lalić miloš aleksić osmi fitnes dan sombor sport sportski savez grada sombora - ssgs
<<>>
1234567
. . .
2991