Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Nastavak Tviter priča Dragana Babića

Kratka priča, otkad postoji, pokušava da odgovori na nemoguće, oksimoronsko pitanje: koliko to kratko, zapravo, može biti dugo? Ne postoji ni dužinska mera, ni objektivan kriterijum, barem ne u književnosti, koji bi mogao da precizno, neporecivo odredi šta je to kratko, i koliko je to, a šta je to dugo, i koliko je to…

Foto 33727- Naznačenu granicu, bolje reći proporciju, međutim, u našem dobu neumoljivo određuju novi mediji, na prvom mestu Tviter. Izvolite, imate 140 slovnih znakova, recite šta imate da kažete. Jezički fleševi Dragana Babića potvrđuju vajkadašnje pravilo da književnost preživljava i da se menja tako što apsorbuje sve vidove i forme ljudskog iskustva. I znate šta je paradoks? Time se vraća u drevnost, u prastaru igru duha, u predsokratovski fragment, u antičku sentencu, u poslovicu. Rečju, u jezgrovitu misao - piše u pozivu za promociju knjige „Tviter priče 2”.
Predstavljanje je zakazano za petak u 18 časova na terasi dečijeg odeljenja GB Karlo Bijelicki sa početkom u 18 sati. Autoru Draganu Babiću, esejisti i književnom kritičari, na promociji će se pridružiti prof. dr Saša Radojčić, pesnik, kritičar, esejista i prevodilac, Tamara Babić, književni kritičar, odnosno Nataša Turkić, vd direktora Gradske biblioteke.
@ Čet, 21.06.2018. 01:43
dragan babić gb karlo bijelicki kultura nataša turkić promocija saša radojčić sombor tamara babić twitter priče 2
• Sombor predstavljen u Kini

Forum gradonačelnika zemalja istočne i jugoistočne Evrope i Narodne Republike Kine, održan je u južnom kineskom gradu Ningbou. Branislav Svorcan, pomoćnik gradonačelnice i Kristina Harjung, mlađi savetnik u Odseku za lokalni ekonomski razvoj i podršku ulaganjima, predstavili su investicione, turističke i potencijale grada Sombora u oblasti kulture - objavljeno je na sajtu grada.

Foto 33742 Forumu su prisustvovali predstavnici dvadesetak gradova, a grad Sombor je ove godine prvi put dobio priliku da se nađe u malom krugu gradova iz Srbije i okruženja, koji su predstavili svoje potencijale kineskim partnerima i investitorima. Skup je organizovan u okviru inicijative NR Kine „Put i pojas”, čiji je cilj ekonomsko, kulturno i turističko povezivanje gradova iz 16 država istočne i jugoistočne Evrope sa kineskim gradovima.
- Ova inicijativa se u Srbiji već ostvaruje kroz nekoliko infrastrukturnih projekata kineskih kompanija. Na trodnevnom skupu predstavljene su i razmenjene informacije o mogućnosti efikasnog učešća kineskih kompanija u izgradnji putne i transportne infrastrukture, kako bi se omogućio brži i bezbedniji transport robe i putnika na tržišta evropskih zemalja - navodi se na gradskoj prezentaciji. Učesnici Foruma obišli su kinesku provinciju Liaoning, a u gradovima Dalian i Šengjang, predstavljene su im kompanija iz oblasti autoindustrije, brodogradnje, elektroindustrije. Prezentovane su i tradicionalne kineske rukotvorine i kulturno nasleđe.
@ Čet, 21.06.2018. 01:32
autoindustrija brodogradnja dalian elektroindustrija forum gradonačelnika zemalja istočne i jugoistočne evrope i narodne republike kine investicije kina kultura liaoning privreda put i pojas šengjang sombor turizam
• Crvenčanima prednost pred revanš

Domaći tim slavio je slavio u prvom meču finala baraža za popunu Vojvođanske lige - sever.

Foto 30553Fudbaleri iz Crvenke su posle preokreta savladali rivale iz komšiluka. Vrbašani su poveli sredinom prvog dela održali prednost do odmora, međutim ne i do kraja susreta. Domaći su krenuli na sve ili ništa i uspeli u nameri da steknu makar i minimalnu prednost pred revanš koji je na programu u nedelju na igralištu Šlajz u Vrbasu. Bolji iz ovog dvomeča će od jeseni nastupati u četvrtom fudbalskom rangu Srbije, zajedno sa somborskim ekipa Slogom, Radničkim i Stanišićem, koji je u međuvremenu, na ni malo „transparentnoj skupštini” preimenovan u „Radnički 1912. Odluka je, po našim saznanjima, izglasana bez potrebne većine i naišla je na negodovanje nekadašnjih fudbalera kluba, ali i samih stanovnika Stanišića.
Inače, završeni su baraž susreti za popunu Područne lige Sombor. Polet Sivac se posle godinu dana vraća u ovaj rang pošto su u dvomeču sa Borcem 46 iz Obrovca slavio ukupnim rezultatom 7:4. Plasman Sivčana omogućio je sastavu Rastine da se u dogodine nadmeće Međuopštinskoj ligi - 1. razred.
@ Čet, 21.06.2018. 01:05
čonoplja fk borac 46 obrovac fk crvenka fk polet sivac fk radnički fk rastina 1918 fk sloga fk stanišić međuopštinska liga - 1. razred ofk vrbas područna liga sela sombor sport
• Među izabranima i Biciklom do osmeha

Somborski projekat dobiće podršku Supreste programa.

Foto 33682Donatorski program Erste Banke – Superste ove godine obezbedio je finansiranje 11 društveno odgovornih projekata organizacija iz Pančeva, Niša, Sombora, Novog Sada i Beograda. Ukupna podrška iznosi 5,1 milion dinara za unapređenje zajednica u kojima žive - naveli su organizatori.
Među izabranima na Superste konkursu našao se i somborski predlog, „Biciklom do osmeha”, koji je u finalu zauzeo desetu poziciju. Projekat će realizovati neformalna grupa mladih Link, koju predvodi Jelena Štulić. Kako je navedeno u zvaničnom materijalu, „Biciklom do osmeha” je zamišljen da osnaži mlade u manufakturnim veštinama i da oni ispolje svoju kreativnost kroz restauraciju starih, neupotrebljivih bicikala, koji bi potom bili prodati na aukciji u Somboru. - Prikupljen novac ili neprodani bicikli će biti donirani Domu za decu i omladinu „Miroslav Antić - Mika” - piše u projektnom predlogu.
@ Čet, 21.06.2018. 00:32
bicikl biciklom do osmeha društvo erste banka jelena štulić miroslav mika antić sombor superste
• Daleko od proseka

Teritorija Zapadnobačkog okruga, koji bi trebalo da predvodi Sombor, je među najslabijama u Vojvodini po bruto dodatoj vrednosti.

Foto 33740 Fondacija za razvoj ekonomske nauke objavila je nedavno da je BDP na teritoriji Srbije u 2016. godini iznosio 497.000 dinara po glavi stanovnika. Kada se učinak spusti na nivo okruga u Srbiji dolazimo do poražavajućih rezultata. Samo dva okruga u zemlji imala su nadprosečan učinak. Bruto dodata vrednost, veća od srpskog proseka, stvorena je samo u Beogradu (830.000), odnosno Novom Sadu (Južnobačka oblast) gde je BDP iznosio 629.000 dinara po glavi stanovnika.
Zapadnobački okrug je nažalost, uz Severnobanatski okrug, ostao na vojvođanskom začelju. Bruto dodata vrednost u četiri opštine ovog regiona je za 125.000 dinara ispod srpskog proseka i iznosi tek 372.000 dinara. Bolji učinak imaju Severnobački (Subotica), Srednjebanatski (Zrenjanin), Južnobanatski (Pančevo) i Sremski okrug. Učinkovitiji od zapadnobačkog okruga su i osam okruga u užoj Srbiji. Veći BDP imamo gotovo samo od siromašnih okruga na samom jugu zemlje.
@ Sre, 20.06.2018. 09:00
bruto dodata vrednost fondacija za razvoj ekonomske nauke južnobački okrug južnobanatski okrug privreda severnobački okrug sombor srednjebanatski okrug sremski okrug zapadnobački okrug
<<>>
1234567
. . .
3347