Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• U subotu Somborski kotlić

U petak, 23. juna otvaranjem Ulice starih zanata počinje niz manifestacija Somborskog leta, koje se završava u subotu, 1. jula. Somborski kotlić, manifestacija na kojoj je u glavnoj ulozi riblji paprikaš, zakazan je za subotu, 24. jun.

Foto 31292 Turistička organizacija grada Sombora od 23. juna do 1. jula priređuje Somborsko leto. U petak, 23. juna od 10 časova počinje da radi Ulica starih zanata na Glavnoj ulici, a dan kasnije na Trgu Svetog trojstva će biti održan Somborski kotlić, čiji početak je zakazan za 19 časova. Paljenje vatre će biti u 19:30 časova, a od 20 časova kuvare ribljeg paprikaša i goste zabavljaće muzički sastav „Miris Balkana”. Od 21 do 23 sata sviraće ženski tamburaški sastav „La Banda”, nakon kojih će na binu ponovo „Miris Balkana”. Proglašenje pobednika Somborskog kotlića očekuje se između 23 i 23:30 časova, kada će biti dodeljene i brojne nagrade. Osim paprikaša, po tradiciji će biti nagrađeni i najlepši stolovi i najveselija društva.
Od nedelje, 25. juna do subote, 1. jula program Somborskog leta nastaviće se na Trgu Svetog Đorđa programima za decu, nastupima folklornih društava, tamburaša, rok bendova Smak i Love Hunters, prodajnom izložbom starih zanata, koncertima horova, nastupima članova plesnih klubova. Somborsko letu će 1. jula zaključiti Festival multikulturalnosti u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić”.
Kompletan program Somborskog leta možete da preuzmete u prilogu ove vesti.
@ Čet, 22.06.2017. 02:13
folklor koncert love hunters program za decu smak sombor somborski kotlić somborsko leto turistička organizacija grada sombora turizam ulica starih zanata zabava
• Javna nabavka za Muzej Batinske bitke

Grad Sombor raspisao je javnu nabavku za radove na rekonstrukciji Muzeja Batinske bitke na Dunavu kod Bezdana.

Foto 20205Sudeći po konkursnoj dokumentaciji, Muzej Batinske bitke očekuje temeljna rekonstrukcija, što podrazumeva obimne radove na potpuno devastiranom objektu. Od devedesetih godina na ovamo, muzej je najpre stradao zbog rata u Hrvatskoj, a kasnije je postao žrtva lopova, vandala i nebrige celokupnog društva. Prema dokumentaciji javne nabavke sa Muzeja Batinske bitke će biti demontirano gotovo sve osim zidova, s tim da će pojedini elementi enterijera i eksterijera biti sačuvani i ponovo postavljeni. Sanacija objekta obuhvatiće tesarske, krovopokrivačke, limarske, bravarske, stolarske i staklorezačke radove radove. Biće izvedeni i kamenorezački, keramičarski, molersko-farbarski radovi, biće rešeni problemi vodovoda i kanalizacije, tako da bi Muzej Batinske bitke i njegova okolina trebalo da budu „kao novi” nakon završetka radova. Javna nabavka predviđa i izradu i montažu novog reljefa plana Batinske bitke od terakote, restauraciju visećeg ukrasa - ptice, potpunu rekonstrukciju električnih instalacija, javne rasvete oko muzeja. Novost će biti video nadzor u i oko objekta, kako bi se sprečili pokušaji oštećenja i krađe, kao i savremena protivpožarna i protivprovalna zaštita. Javni poziv je otvoren do 21. jula. Vlada AP Vojvodine je u maju ove godine obezbedio 11,6 miliona dinara za podršku Gradu Somboru pri sanaciji i rekonstrukciji Muzeja Batinske bitke.
@ Čet, 22.06.2017. 01:07
bezdan dunav grad sombor javna nabavka javni poziv muzej batinske bitke rekonstrukcija sombor
• Senćanin protiv Somborca u Slovačkoj

Filip je zabeležio drugu pobedu na čelindžeru u Poprad Tatri.

Foto 30896Osmom nosiocu je za novi trijumf bilo potrebno manje od 80 minuta. Meč je rešen praktično s krajem neizvesnog prvog seta, koji je naš igrač dobio rezultatom 7:6(4). Balaž je u nastavku potpuno stao pa je Filip rutinski, 6:1, završio posao protiv rivala iz Mađarske. Plasman u četvrtfinale vredi najmanje 17 bodova i gotovo dve hiljade evra. Krajinovića u borbi za mesto među četiri najbolja očekuje novi duel sa sunarodnikom Laslom Đereom. Senćanin je u prethodnom kolu imao iscrpljujući duel (1:6, 7:5, 7:5) protiv Čeha Kolara. Đere je pre dve nedelje na čelindžeru u Vićenci savladao Filipa. Tri godine mlađi teniser iz Sente je trenutno 60 mesta bolje rangiran od Somborca (187). Srpsko četvrtfinale igra se danas od 13 sati.
Krajinović i Čačić su učešće u konkurenciji dublova završili u drugom kolu. Poraženi su 1:2 (6:2, 4:6, 8:10) od četvrtih nosilaca Kovalčik (pol)/Mies (ger).
@ Čet, 22.06.2017. 00:52
balazs čelindžer - challenger filip krajinović kolar (cze) kowalczyk laslo đere mies (ger) poprad tatry senta sombor sport tenis
• Somborski sudija na badminton turniru

Naš Somborac, Milan Grahovac, posle suđenja na nedavno održanom Državnom prvenstvu Srbije u badmintonu, dobio je priliku da sudi i na međunarodnom badminton turniru Serbian U17 & Youth International, koji je održan od 15. do 18. juna u sportskom kompleksu Slana Bara u Novom Sadu.

Foto 31291Foto 31290 Serbian U17 & Youth International turnir okupio je preko 600 mladih badmintonaša iz 24 zemlje koji su bili razvrstani po starosnim kategorijama. Prema rečima Grahovca, ovo je bio do sada najmasovniji međunarodni badminton turnir ikad održan u Srbiji. Milan Grahovac je kazao da je od početka do kraja turnira sve funkcionisalo besprekorno, zahvaljujući odličnoj organizaciji ljudi iz Badminton saveza Srbije, brojnih volontera i ljubitelja badmintona.
- Nadamo se da ćemo uskoro i u našem Somboru započeti badminton priču i da će i odavde poteći novi šampioni u ovom olimpijskom sportu - zaključio je Milan Grahovac.
@ Čet, 22.06.2017. 00:33
badminton milan grahovac sombor sport sudija turnir
• Velike prepreke i manjak razumevanja za OSI

Udruženja slepih Sombor je u sklopu projekta „Jednake mogućnosti da ili ne” organizovalo interaktivnu radionicu sa 12 učesnika. Predavač je bila Jadranka Radojičić.

Foto 31264Foto 31265 Ciljevi radionice su bili razvoj senzibiliteta i razumevanja za probleme osnovnih prava jednakih mogućnosti muškaraca i žena, rodne ravnopravnosti u opštoj populaciji i kako se to odražava na osobe sa invaliditetom nezavisno od vrste invaliditeta, psihosocijalno osnaživanje osoba sa invaliditetom, odnosno smanjivanje diskriminacije prema OSI. - Posebno osetljivo bilo je pitanje ugrožavanja jednakih mogućnosti žena osoba sa invaliditetom zbog delova koji se odnose na intiman porodični i lični emotivni život, koji je potencijalno bolna tema za osobe sa invaliditetom i o čemu se veoma malo i retko govori i zna, a možda upravo predstavlja područje najvećih predrasuda prema OSI, od strane opštre populacije. Članovi udruženja stidljivo su prihvatili te delove teme i iskazali interesovanje što je jako dobra osnova da se organizuje i osmisli dalji rad u ovom pogledu. Zaključak diskusije je da su osobe sa invaliditetom pred ogromnim preprekama u zadovoljenju ovih potreba i da uglavnom nemaju kome da se obrate za pomoć - navela je Jadranka Radojčić.
Diskusija je strukturisana sa namerom da budu ubuhvaćeni svi najznačajniji aspekti i to pravna/zakonska i stvarna jednakost, ostvarivanje prava, prepreke u kulturološkoj tradiciji, vaspitanju i načinu života, odnosno veza između rodne neravnopravnosti i različitih oblika društvene nepravde, kako u porodičnom tako i širem socijalnom konkteksu. Posebno je obrađena tema društveno konstruisanje pojmova rod i pol sa najbolnijim područjem ispoljavanja rodne nejednakosti - žene OSI u zdravstvenom sistemu i socijalnoj zaštiti. - Učesnici su bili u početku vrlo stegnuti, relativno ćutljivi, ali su se vrlo brzo aktivno uključili u rad i bili veoma otvoreni, direktni i vrlo saradljivi. Primenjena je vežba „24 sata u životu muškarca i žene”. Sjajno su razmišljali, diskutovali, argumentovali, pa i suprotstavljali stavove i gledišta. Smatram da je tema kao i način rada bio koristan, jer omogućava širenje rada udruženja ka psihosocijalnim temama za koje osobe sa invaliditetom, kao i specifično članovi ovog udruženja, nemaju priliku da zadovolje u svakodnevici, usled marginalizacije OSI generalno, ali i usled siromaštva, malobrojnosti, odnosno nepristupačnosti institucija i službi - prenela je u izveštaju psihološkinja Jadranka Radojčić.
@ Sre, 21.06.2017. 06:06
društvo jadranka radojčić jednake mogućnosti da ili ne osi - osobe sa invaliditetom projekat socijalna zaštita sombor udruženje slepih sombor zdravstvo
<<>>
1234567
. . .
3046