Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Poginuo biciklista

Biciklista, koga je udario kamion, preminuo je u bolnici.

Foto 7883Dnevni list „Kurir” objavio je na svom sajtu da se danas u blizini Stapara dogodila saobraćajna nesreća kada je kamion udario biciklistu. Od jačine udarca biciklista je bačen sa puta u njivu. Biciklista Stanimir M. (40) preminuo je po prijemu u bolnicu. Njega je udario kamion koji je vozio Jovan J. (25).
Istraga je u toku.

@ Sub, 22.02.2020. 17:55
sombor
• „Srbija i Crna Gora 1860-1918”

U utorak tribina na Pedagoškom fakultetu.

Foto 37385Na Pedagoškom fakultetu će u utorak, 25. februara, biti organizovana tribina pod nazivom „Srbija i Crna Gora 1860-1918”. Na ovu temu će govoriti prof. dr Saša Marković, istoričar i redovni profesor na Pedagoškom fakultetu. 
Tribina će biti održana u spomen-sobi Norme i Preparandije. Početak je najavljen za 18 časova. Ulaz je slobodan.
@ Pet, 21.02.2020. 17:00
dr saša marković pedagoški fakultet sombor
• Zabranio migrantu da sedne na mesto

Večeras je objavljeno da jedan mladić u autobusu za Sombor, nije dozvolio migrantu, sa kupljenom i numerisanom kartom, da zauzme svoje mesto u autobusu.

Foto 25439Incident se završio tako što je migrant nastavio putovanje sedeći na stepenicama autobusa. Očevici su za portal Autonomija ispričali da je migrant star oko 25 godina krenuo da sedne na svoje mesto, ali mu je mladić koji je već tu sedeo rekao da ne može da sedi tu na šta je migrant je, pokazao kartu, za to sedište. Mladić je, kako se navodi, ponovio da ne može da sedne. Migrant je pomoć potražio od vozača, ali ovaj nije reagovao, pa je migrant u nastavku puta sedeo na stepeništu kod vrata autobusa - rekao je očevidac. 
Komesarijat za izbeglice i migracije je u odgovoru SOinfo.org portalu, naveo da se 18. februara u Prihvatnom centru u Somboru nalazilo 234 lica, te da, što se tiče kapaciteta, Centar u Somboru funkcioniše bez ikakvih smetnji. Komesarijat za izbeglice i migracije je naveo da nije nadležan za lica koja borave van azilnih i prihvatnih centara. - Osim podatka da mađarske vlasti primaju dva lica dnevno, radnim danima, u tranzit zone na svojoj granici, nakon čega oni ulaze u azilnu proceduru, Komesarijat ne poseduje podatke ni o kakvim legalnim prelascima migranata u Hrvatsku i Mađarsku, pošto se uglavnom radi o osobama koja ne poseduju odgovarajuće putne isprave i dozvole - piše u odgovoru. Preporučeno nam je da se za pitanja oko ilegalnih prelazaka granice obratimo Ministarstvu unutrašnjih poslova - Uprava granične policije, zaduženoj za kontrolu i čuvanje granice.
Nadležni u KIRS su naveli da u centrima za azil i prihvatnim centrima širom Srbije boravi 5.484 lica, kao i da je procena da se van centara nalazi još oko 800 lica. - Migracije su veoma nepredvidiv proces. Ono što je očigledno je činjenica da ubedljivo najveći broj migranata koji se nalazi na teritoriji naše zemlje ima i dalje čvrstu nameru da nastavi putovanje ka državama Evropske unije - piše u odgovoru Komesarijata za izbeglice i migracije.
@ Pet, 21.02.2020. 07:30
autonomija.info azilna procedura centri za azil društvo komesarijat za izbeglice i migracije migranti ministarstvo unutrašnjih poslova prihvatni centar sombor uprava granične policije
• Đaci od ponedeljka u klupama

Rad u školskim i predškolskim kolektivima počinje u ponedeljak, 24. februara 2020. godine - saopštila je Vlada APV.

Foto 4508Nadležni su na osnovu procene aktuelne epidemiološke situacije na teritoriji AP Vojvodine, predložili prestanak privremene obustave rada u školskim i predškolskim kolektivima počev od naredne sedmice. Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Vlade APV, registrovan je srednji prag intenziteta aktivnosti virusa gripa, dok je broj oboljenja sličnih gripu u opadanju, što ukazuje na to da epidemija jenjava. 
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, u skladu s pristiglim zahtevima osnovnih i srednjih škola, davaće saglasnost na predlog plana nadoknade propuštenog obrazovno-vaspitnog rada - objavili su nadležni. Radi zaštite zdravlja dece školska godina je bila prekinuta u periodu od 12. februara
@ Pet, 21.02.2020. 06:00
gripa obrazovanje pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice školska godina sombor vlada ap vojvodine
• Počele prijave za 15. Open Sombor

Somborski opštinski savez šahovskih klubova najavljuje novo izdanje rejtingovanog i nagradnog turnira.

Foto 35431Open Sombor će biti organizovan u periodu od 20. marta do osmog aprila. Partije će se igrati u prostorijama Somborskog šahovskog kluba, kao što to praksa nalaže, ponedeljkom, sredom i petkom sa špočetkom u 18 časova. Domaćini su objavili da se igra po švajcarskom sistemu (FIDE), devet kola uz kompjutersko parovanje. Tempo igre je 90 minuta i 30 sekundi po odigranom potezu. Ove sezone uvedeno je pravilo da neće biti odlaganja partija. Saopšteno je da će glavni sudija turnira biti Radomir Kovačić. 
Prijavljivanje učesnika poočelo je pre nekoliko dana. Kotizacije iznose 1.200 za rejtingovane, odnosno 1.500 dinara za igrače bez upisa na svetkoj listi. Potrebne informacije o 15. izdanju Open Sombor mogu se dobiti od Roberta Travice, 060/3081984, odnosno  imejl: robi.travica@gmail.com. 
Prethodno prolećno izdanje somborskog rejtingovanog turnira osvojio je Periša Radović. Simana Matković je trijumfovala, jesenas na Memorijalu Dragan Milićević.  
@ Pet, 21.02.2020. 03:00
15. open sombor fide memorijal dragan milićević periša radović radomir kovačić rejtingovani turnir robert travica simana matković sombor somborski opštinski savez šahovskih klubova sport
<<>>
1234567
. . .
3863