Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Stradale klupe

U noći sa nedelje na ponedeljak u Parku heroja prušeno je nekoliko klupa.

Foto 30434Foto 30433 Obest određenih osoba prema klupama u centralnom somborskom parku ne prestaje. Prošlo je već duže vreme bez vesti o vandalizmu u parku, ali je taj period ponovo prekinut u noći sa nedelje na ponedeljak. Park je ujutro osvanuo sa nekoliko izvaljenih klupa, koje su preventive radi, pričvršene za podlogu od behatona. Ipak, „heroje noći” ni to nije sprečilo da izvale nekoliko klupa, čisto onako.
@ Uto, 21.03.2017. 01:35
društvo klupe park heroja sombor vandalizam
• „Musica Viva” dočekala proleće

Vokalni ansambl „Musica Viva” priredio je proteklog vikenda doček proleća.

Foto 30432Foto 30431 Vokalni ansambl „Musica Viva” je u subotu, 18. marta, u Maloj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” priredio javni čas pod nazivom „U susret proleću”. Buđenje prirode obeleženo je raznovrsnim programom uz izvođenje kompozicija popularne muzike, irskih tradicionalnih pesmi, muzike Šekspirovog vremena i drugih. U programu su učestvovali: Tamara Tubić, Svetlana Stričević, Jovana Bakula, Aleksandra Pletikosić, Sanja Gavrić, Klara Kanjo, Marita Topić, Ema Juhas, Viktoria Poganj, Nebojša Đurić i Dajana Mijić.
@ Uto, 21.03.2017. 01:09
javni čas kultura musica viva muzika proleće sombor vokalni ansambl
• Predstavljen ovogodišnji Bunjevački kalendar

U Bunjevačkom kolu u Somboru, u petak, 17. marta održana je promocija Bunjevačkog kalendara za prostu 2017. godinu.

Foto 30430Foto 30429 Na samom početku, u ime domaćina, goste promocije je pozdravio prеdsеdnik udruženja Dejan Parčetić. Kalendar su predstavili Miroslav Vojnić Hajduk, urednik kalendara, Mile Tasić, bibliotekar zavičajnog odeljenja Gradske biblioteke u Subotici i Ivan Tikvicki, tehnički urednik kalendara.
Svoje stihove, štampane u ovogodinjem Bunjevačkom kalendaru, čitala je potpredsednica UG „Bunjevačko kolo” Aleksandra Medurić Kalčan. U kulturno-umetničkom programu učestvovale su gošće iz Subotice, pevačka grupa „Koreni” i Bojan Fratrić iz Sombora koji je recitovao dečju pesmu, s kojom je nastupio na opštinskom takmičenju recitatora.
Kako se tradicija održavanja čajanki u „Bunjevačkom kolu” nastavlja, domaćica čajanke Zlata Marković je na interesantan način predstavila primenu lekovitog bilja s naših prostora, a potom i poslužila čajeve i čajna peciva.
@ Pon, 20.03.2017. 23:44
aleksandra medurić kalčan bojan fratrić bunjevački kalendar bunjevačko kolo bunjevci čajanka društvo folklor gradska biblioteka subotica ivan tikvicki kultura mile tasić miroslav vojnić hajduk sombor subotica zlata marković
• U sredu bubnjarski master class

Kulturni centar „Laza Kostić” 22. marta priređuje bubnjarski master class.

Foto 12727U sredu, 22. marta u 19 sati u maloj sali Kulturnog centra „Laza Kostić” (Venac vojvode Radomira Putnika 2) biće održan master class - besplatna bubnjarska klinika diplomiranog bubnjara Berklee College of Music (Boston/SAD) Branka Popovića, dobitnika najprestižnije bubnjarske nagrade na Berkliju „Avedis Zildjian” i osnivača Bubnjarskog instituta. Tokom radionice obrađivaće se tehnika, koordinacija, brojanje, zapisivanje, čitanje i interpretacija nota, rudimenti, neparni ritmovi, poliritmije i soliranje.
@ Pon, 20.03.2017. 23:25
avedis zildjian berklee college of music boston branko popović bubanj bubnjarska klinika diplomirani bubnjar kultura master class muzika radionica sombor
• Kasina odala počast Jožefu Švajdlu

U petak, 17. marta u Mađarskoj građanskoj kasini održana je prigodna svečanost povodom nacionalnog praznika Mađara, 15. marta, u sećanje na dan kada je 1848. godine u Budimpešti izbila građanska revolucija, čiji cilj je bilo oslobađanje od Habsburške monarhije.

Foto 30393Foto 30396Tom prilikom u dvorištu Mađarske građanske kasine otkrivena je bista generala mađarske revolucionarne vojske Jožefa Švajdla, rođenog Somborca, koji je 6. oktobra 1849. godine, zajedno sa 12 drugih generala, pogubljen u Aradu (današnja Rumunija).
Svečana priredba održana je u velikoj sali Mađarske građanske kasine. Predsednica udruženja dr Eržebet Karher podsetila je u svom govoru na značaj Kasine za Sombor i somborske Mađare i istakla da je to društvo zvanično registrovano upravo u martu pre 150 godina, iako je u tom trenutku već funkcionisalo pet godina, ali zbog političkih prilika u austrijskoj carevini nije moglo biti zvanično upisano.
Generalni konzul Generalnog konzulata Mađarske u Subotici Zoltan Plank pročitao je pismo mađarskog premijera Viktora Orbana. Prisutnima se obratio i državni sekretar ministarstva za ljudske resurse mađarske vlade Laslo Palkovič, koji je istakao da Mađarska ulaže velike napore da Mađarima van granica matice omogući i visoko obrazovanje na maternjem jeziku, a kao primer tih težnji naveo je otvaranje kampusa Medicinskog fakulteta iz Pečuja u Somboru.
Vrhunac svečanosti svakako je bilo otkrivanje biste Jožefa Švajdla, čiji monumentalni spomenik je do pre 99 godina stajao ispred zgrade Županije. Bistu su otkrili dr Eržebet Karher i Karolj Rezička, predsednik UO Mađarske građanske kasine. Bronzano poprsje Jožefa Švajdla izradio je somborski akademski vajar Peter Mraković, postament je izgradio Kornel Konc, a mermernu oblogu izradio je kamenorezac Danijel Hordoši iz Bezdana. Vence sećanja položili su predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, vojvođanskih mađarskih političkih partija, te brojni gosti iz Mađarske, među kojima je bio i poslanik u parlamentu Mađarske iz Baje Ištvan Ikotić.
@ Pon, 20.03.2017. 13:30
baja bista danijel hordoši dr eržebet karher društvo državni sekretar generalni konzul istorija ištvan ikotić jožef švajdl karolj rezička kornel konc laslo palkovič mađarska mađarska građanska kasina ministarstvo za ljudske resurse peter mrakovič sombor zoltan plank
<<>>
1234567
. . .
2958