Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Paketi za penzionere

Gradsko veće je na 199. sednici donelo odluku o pripremi paketa za najstarije građane čije su mesečna primanja niža od 30.000 dinara.

Foto 37117Odobrena je nabavka 11,5 hiljada paketa za korisnike penzije sa primanjima nižim od 30.000 dinara na teritoriji grada Sombora. Kako je navedeno u zvaničnom izveštaju, u paketima će biti pirinač, pasulj, so, testenina, šećer, brašno, koncentrovana supa, suncokretovo ulje, kafa, slane grisine, keks, deterdženti za suđe i veš, šampon, sapun, sredstvo za čišćenje toaleta i toalet papir. Nije poznata okvirna vrednost paketa, kada bi trebala da počne i na koji način će se vršiti distribucija.
Većnici su se u većem delu sednice bavili „merama pomoći sugrađanima i privrednicima tokom vanrednog stanja”. Doneta je odluka o produženje prava na subvencionisanu cenu komunalnih usluga dok traje vanredno stanje. Navedeno je da se korisnicima produžava pravo na osnovu ranije donetih rešenja i to za sakupljanje, odvoženje i deponovanje otpada, snabdevanje vodom za piće, prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda. Gradsko veće je odobrilo i zahtev za oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i kioske kojima upravlja JKP Prostor. Zakupci će plaćanja kirije biti oslobođeni počev od 16. marta do isteka vanrednog stanja.
Gradska vlada je donela i odluku o obustavi naplate troškova boravka dece u PU Vera Gucunja. Mera će na snazi biti od 16. marta do uspostavljanja vaspitno-obrazovnog procesa.
Sednica Gradskog veća je, po navodima na zvaničnog gradskog sajta, imala 17 tačaka dnevnog reda. Nije objavljeno o čemu se raspravljalo i kakve su odluke donete.
@ Uto, 31.03.2020. 00:52
društvo gradsko veće jkp prostor paket pomoći panzioneri predškolska ustanova pu vera gucunja sombor subvencionisana cena komunalnih usluga zakup poslovnog prostora
• Somus odložen do daljnjeg

Somborske muzičke svečanosti, planirane od 23. do 29. aprila, bez ikakve sumnje biće odložene do daljnjeg - kazao nam je Mihajlo Zurković, umetnički direktor festivala.

Foto 37606 Prema ovogodišnjem kalendaru manifestacija planirano je da Somborske muzičke svečanosti budu održane od 23. do 29. aprila u Narodnom pozorištu Sombor, Gradskoj kući, Karmelićanskoj crkvi... Umetnički direktor festivala, pijanista Mihajlo Zurković, potvrdio nam je da će bez ikakve sumnje Somus biti odložen do daljnjeg. Program je poznat od pre mesec dana ali još uvek nije poznata sudbina devetog izdanja Somusa jer zvanično saopštenje od strane Grada Sombora da li je festival otkazan nije izdato.
U programu ovogodišnjeg Somusa planirani su koncerti Vojvođanskog simfonijskog orkestra iz Novog Sada pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, klavirskog dua koji čine Marco Schiavo i Sergio Marchegiani iz Italije, koncert pijaniste Eugena Inđića, potom Katarine Jovanović (sopran) i Dejana Sinadinovića (klavir), program za najmlađe – Dečija posla: „Mesečeva kći” (Aleksandar Sedlar) i mnogi drugi… Majstorski kurs najčuvenijeg francuskog klavirskog padagoga Žaka Ruvijea najavljen je od 4 do 14. aprila u Muzičkoj školi „Petar Konjović”. Sve o planiranim koncertima na Somusu dostupno je na zvaničnom sajtu festivala. Organizator festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“.
@ Pon, 30.03.2020. 22:34
sombor
• Objavljen raspored komunalnih kontrola

Akcija počinje prvog dana aprila u Staparu i Doroslovu.

Foto 7436Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave Sombora će, u toku aprila vršiti kontrolu komunalnog reda u skladu sa važećim poropisima, u svim naseljenim mestima na teritoriji grada Sombora. Komunalni policajci će nadzor početi u sredu, 1. aprila u Staparu i Doroslovu, a već dan kasnije (2. aprila) kontrolisaće komunalni red u Čonoplja i Telečki. Akcije će biti nastavljena za nedelju dana, 8. aprila posetom Bačkom Monoštoru, dok će narednog četvrtka komunalni policajci biti u Aleksa Šantiću i Svetozar Miletiću. Nadležni su objavili da će dalje biti kontrolisan komunalni red u Kljajićevu (14. aprila), Gakovo i Rastina (15. aprila), Stanišić i Riđica (22. aprila), Bački Breg i Kolut (23. aprila), te Bezdan - 29. aprila.
Kontakt sa Odeljenjem inspekcije i komunalne policije građani mogu da ostvare i mimo redovnih poseta naseljenim mestima i to na telefon: 025/468-241 ili imejlom komunalnapolicija@sombor.rs.
@ Pon, 30.03.2020. 19:51
aleksa šantić bački breg bački monoštor bezdan čonoplja doroslovo gakovo gradska uprava kljajićevo kolut komunalna policija odeljenje inspekcije i komunalne policije rastina riđica sela sombor stanišić stapar svetozar miletić telečka
• Najveći deo radnika protiv povratka na posao

Fabrika Fiorano iz Sombora obavestila je radnike, putem zvanične fejsbuk stranice, da u ponedeljak ponovo počinju sa radom. Sindikat najavio nadzor nad sprovođenjem zaštite radnika.

Foto 8268Takva odluka rukovodstva nije naišla na odobravanje velike većine radnika, koji su svoje nezadovoljstvo iskazali u samim komentarima na stranici preduzeća, ali i u razgovoru sa novinarima SOinfo.org portala. Uglavnom, kako su rekli, ne mogu da shvate da se 1.700 radnika vraća na posao, istovremeno kada epidemiolozi naglašavaju da je pred nama dve presudne nedelje u suzbijanju epidemije virusa covid-19. Radnike brine i činjenica da će poslodavac organizovati prevoz autobusima Severtransa, u kojima je, kako kažu uvek velika gužva i koji, po njihovom mišljenju, ne ispunjavaju ni mininum sanitarnih uslova. Pitaju se i kako je moguće da se planira ovako nešto u periodu kada su ukinut javni prevoz na teritoriji Srbije. Naši sagovornici, uglavnom stalno zaposleni, su preneli da se neće odazvati pozivu poslodavca i da danas neće otići na posao, bez obzira na konsekvence.
Fabrika Fiorano je u pozivu radnicima za povratak na posao navela da su blagovremeno preduzeli sve bezbednosne mere i da su stekli uslovi za početak bezbednog rada, te apelovali na radnike da se ne javljaju na posao ukoliko su inficirani, ako su imali kontakt sa inficiranom osobom, ako su imali kontakt sa osobom iz inostranstva, te ako spadaju u rizičnu grupu, preko 65 godina ili su hronični bolesnik. Naveli su da će se raditi jednosmenski u periodu od 7 do 15 sati, kao i da će zaposleni imati tri radna dana nedeljno, u zavisnosti u koju grupu su raspoređeni. Takođe, objavljeno je i da će pogon u Kuli raditi ponedeljkom, sredom i petkom.
Zoran Purić, predsednik somborskog ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije je u odgovoru SOinfo.org portalu naveo da je obavešten o početku rada u Fioranu. - Čuo sam se sa predsednicom i pojedinim članovima odbora sindikata i dogovorili smo se da pratimo da li su ispunjeni svi uslovi zaštite. U suprotnom ćemo pozvati inspekciju i prekidamo rad fabrike do ispunjenja svih potrebnih uslova - odgovorio je Purić.
Očekujemo da će se po ovom pitanju oglasiti i nadležne inspekcije, ali i gradsko rukovodstvo koje su radnici Fiorana obavestili o potezu rukovodstva i zatražili da posreduju u razgovorima o odlaganju njihovog povratka na posao.
@ Pon, 30.03.2020. 06:18
covid-19 fiorano inspekcije koronavirus privreda savez samostalnih sindikata grada sombora i povereništva kula i odžaci sombor zoran purić
• Preminulo još troje ljudi

Juče do 15 sati potvrđeno je 741. lice zaraženo koronavirusom.

Foto 37602 Objavljeno je da su na virus covid-19, u poslednjem izveštajnom periodu, analizirani uzorci 376 osoba od kojih je 82 pozitivno i 294 negativno na novi korona virus. Kako je navedeno, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak, do sada je testirano ukupno 2.462 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Nadležni su naveli da je do isteka poslednjeg izveštajnog perioda, od koronavirusa preminulo tri osobe. Saopšteno je da je u Kliničkom centru Vojvodine od koronavirusa preminuo jedan muškarac, a u beogradskom KBC Dragiša Mišović još dve žene. Broj žrtava covid-19 virusa, u Srbiji, porastao je na ukupno 13. Trenutno je na respiratorima 55 obolelih. Primljeni su i prvi pacijenti u privremenu bolnicu na Sajmu.
Juče su počele da se primenjuju nove mere Vlade Srbije, po kojima je zabrana kretanja za građane mlađe od 65 godina vikendom skraćena za dva sata, na period od 15 do 5 sati ujutru. Ukinuta je i večernja šetnja pasa.
Najstariji građani su u nedelju ujutru imali pravo na trosatni izlazak i kupovinu. SOinfo.org je red zatekao pred Lidlom, a veći broj kupaca smo primetili i pred Univereksportom. Evidentna je bila i veća aktivnost starijih građana u susednim ulicama.
Grad Sombor je objavio da trudnice i porodilje, tokom trajanja vanrednog stanja, dokumentaciju potrebnu za ostvarivanje naknade zarade za vreme trajanja porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege deteta, mogu da dostave elektronskim putem na imejl adrese: mjerkovic@sombor.rs ili vdolak@sombor.rs. Obrasci su dostupni na sajtu grada, dok se informacije mogu dobiti na telefone 025/468-275 i 025/468-243.
@ Pon, 30.03.2020. 05:36
covid-19 društvo institut torlak kbc dragiša mišović klinički centar vojvodine koronavirus lidl porodilje privremena bolnica sajam soinfo.org sombor trudnice univereksport vanredno stanje vlada srbije zabrana kretanja
<<>>
1234567
. . .
3902