Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Tužilaštva otvorenije prema javnosti

Predstavnici Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Somboru prisustvovali su 20. juna završnoj konferenciji na temu „Sprečavanje curenja informacija u cilju podizanja kvaliteta tužilačke istrage i profesionalizacije plasiranja informacija u javnosti”.

Foto 29935Predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva i Višeg javnog tužilaštva u Somboru, Jelena Milić i Darko Kulić, prisustvovali su 20. juna u Beogradu, petoj i završnoj konferenciji u organizaciji Republičkog javnog tužilaštva i Državnog veća tužilaca, u saradnji sa Pravosudnom akademijom pod nazivom „Sprečavanje curenja informacija u cilju podizanja kvaliteta tužilačke istrage i profesionalizacije plasiranja informacija u javnosti”.
- Na konferenciji je istaknuto da curenje informacija iz istrage može da donese korist nekom pojedincu, grupi ili medijima, ali da istovremeno napravi nemerljivu štetu u onim situacijama kada utiče na tok krivičnog postupka. Naglašeno je da je potrebno da se tužilaštvo otvori zahvaljujući Komunikacionoj strategiji tužilaštva, koju je Državno veće tužilaca usvojilo 26. januara 2015. godine. Ukazano je da mediji moraju imati razumevanja za to, da naročito u ranijim fazama predistražnog i istražnog postupka, ne mogu objavljivati informacije koje bi nanele štetu tim postupcima i učesnicima u njima - navodi se u zajedničkom saopštenju Osnovnog i Višeg javnog tužilaštva u Somboru.
Konferencija je bila deo projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa”, čiji je jedan od ciljeva transparentnost pravosuđa i komunikacija sa javnošću. Sprovođenje projektnih ativnosti počelo je u februaru 2016. godine i trajaće 24 meseca.
@ Pet, 23.06.2017. 00:42
darko kulić društvo državno veće tužilaca javnost jelena milić konferencija mediji osnovno javno tužilaštvo pravosuđe republičko javno tužilaštvo saopštenje za javnost sombor sprečavanje curenja informacija u cilju podizanja kvaliteta tužilačke istrage i profesionalizacije plasiranja informacija u javnosti unapređenje efikasnosti pravosuđa više javno tužilaštvo
• Otvoren konkurs za „Somborski salon”

Kulturni centar „Laza Kostić” raspisao je konkurs za redovnu izložbu „Somborski salon 2017” koja će biti održana od 15. avgusta do 2. septembra.

Foto 12727Likovni umetnici mogu konkurisati sa radovima iz svih oblasti vizuelne umetnosti, a jedan od najvažnijih uslova je da su Somborci, bilo da su ovde rođeni ili da žive i stvaraju na teritoriji grada. Svaki umetnik može da konkuriše sa dva rada. Određene su i maksimalne dimenzije radova: za dvodimenzionalna dela 200 x 200 centimetara - uključujući paspartu i ram, a za trodimenzionalne radove 150 x 150 x 150 centimetara. Konkurs je otvoren do 15. jula, a radovi se predaju u Galeriji KC „Laza Kostić” (ulica Laze Kostića 5), radnim danima od 9 do 12 časova. Odluka žirija će biti objavljena 1. avgusta.
Kulturni centar Laza Kostić je za najbolji rad obezbedio otkupnu nagradu od 30.000 dinara, a nagrađenom umetniku će u narednoj izložbenoj sezoni biti priređena samostalna izložba.
Dalji detalji propozicija mogu da se pročitaju u tekstu konkursa, koji je priložen uz ovu vest.
@ Čet, 22.06.2017. 23:51
galerija kc laza kostić izložba konkurs kultura kulturni centar "laza kostić" likovna umetnost nagrada sombor somborski salon
• Grad žanje na uzurpiranim njivama

- Do sada su usevi skinuti sa dve parcele koje su pravna i fizička lica obradila bez pravnog osnova - objavljeno je na zvaničnom sajtu grada.

Foto 31293 - Obe parcele, od kojih jedna u Riđici, a druga u Rančevu, su bile pod ječmom, a požnjevene su u skladu sa Odlukom o skidanju useva sa poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini Republike, odnosno grada Sombora. Skidanju useva sa parcele u Rančevu prisustvovali su Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice i Darko Radulović, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede i zaštite životne sredine - piše na gradskom sajtu. Većnik Radulovića je tom prilikom rekao da je, po podacima Poljočuvarske službe, do uzurpacije došlo na 25 državnih parcela, i da je nakon tog izveštaja formirana radna grupa koja je pozvala uzurpatore da prijave uzurpaciju kako bi izbegli primenu kaznenih mera.
- Od 12. juna, kada je objavljen javni poziv, do 21. juna, izjave je potpisalo 21 lice koje je otkriveno kao uzurpator, a 12 lica je platilo 696 evra po hektaru za bespravno korišćenje državnog poljoprivrednog zemljišta i time izbeglo skidanje useva od strane Grada. Zakonom o poljoprivrednom zemljištu propisano je da uzurpatori plaćaju trostruki iznos najviše prosečne postignute cene zakupa po hektaru državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji okruga - naveo je Darko Radulović, napominjući da uzurpatore koji ne prijave uzurpaciju državnog zemljišta, osim skidanja useva očekuju i druge sankcije, od kojih je jedna – stavljanje poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, odnosno Uprava za poljoprivredno zemljište, će protiv takvih uzurpatora pokrenuti adekvatne sudske postupke.
@ Čet, 22.06.2017. 11:00
antonio ratković darko radulovicc državna zemlja gradsko veće jecam ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine poljočuvarska služba poljoprivreda sombor uprava za poljoprivredno zemljište uzurpatori žetva
• Zadržati odgovornu klupsku politiku

Održan je sastanak sekretarijata FK Radnički u proširenom sastavu. Prethodna sezona, obzirom na situaciju u kojoj se klub nalazi, ocenjena je kao uspešna.

Foto 30700Foto 1053Crveno-beli su za razliku od prethodnih sezona već u uvodnim prolećnim kolima obezbedili opstanak, čime je ispunjen cilj postavljen pred start sezone. Stečena visoka pozicija je „kriva” za nešto slabije partije u završnici prvenstva, s tim da treba imati u vidu da je somborski tim bio ubedljivo najmlađi u ligi sa rekordnim brojem bonus igrača koji su zaigrali u seniorskoj konkurenciji. Dres prvog tima je tokom prethodne sezone oblačilo više od 25 fudbalera, većina ponikla u omladinskoj školi. Kako je rečeno na sastanku klupskog rukovodstva, ni u narednoj sezoni neće se odstupati od, pre tri godine ustanovljenog principa, afirmacije mladih igrača. Najavljene su mere za unapređenje funkcionalnosti klupske škole, a koje bi pre svega trebalo da se odraze kroz kvalitetniji rad trenera u svim uzrasnim kategorijama. Ocenjeno je da su takmičarske selekcije Radničkog u prethodnoj sezoni ostvarile očekivane rezultate u Kvalitetnoj ligi Vojvodine i Područnoj ligi, te posebno istakli generacije 2003. i 2008. koje su zaigrale u završnici Lige budućih šampiona.
Rukovodstvo kluba je još jednom ukazalo na situaciju sa blokadom klupskog računa i izrazilo očekivanje da će Upravi sud u Novom Sadu u razumnom roku uvažiti opravdani prigovor Radničkog i time potvrditi da ne postoje dodatna višemilionska zaduženja, kao i da su stvarna dugovanja kluba, na ime poreza, osam i po miliona dinara sa pripadajućim kamatama. Članovi uprave Radničkog smatraju da su potezi kluba, u periodu blokade koja još traje, bili izuzetno savesni i potpuno podređeni očuvanju sportskog kolektiva sa tradicijom dugom 105 godina, te da ne postoje prepreke da lokalna samouprava značajnije podrži nastojanja za potpuno izbavljenje jednog od najstarijih fudbalskih klubova u zemlji.
Pripreme fudbalera Radničkog počeće prvih dana jula, obzirom da se start nove sezone predviđa za 18. avgust. Nakon jučerašnjeg baraž susreta, poznata su imena svih učesnika Vojvođanske lige - sever: Sloga (Čonoplja), Budućnost (Gložan), Srbobran, Polet (Karavukovo), Mladost (Turija), Tisa (Adorjan), Bačka (Pačir), Radnički (Sombor), Tavankut, Potisje (Kanjiža), Zadrugar (Srpski Miletić), Tekstilac (Odžaci), Mladost Apa (Apatin), Mladost (Bački Petrovac), Preporod (Novi Žednik) i BSK (Bački Brestovac).
@ Čet, 22.06.2017. 04:15
čonoplja fk bsk bački brestovac fk mladost apa fk mladost bački petrovac fk preporod novi žednik fk radnički fk sloga fk tekstilac odžaci fudbal kvalitetna liga vojvodine liga budućih šampiona sekretarijat sela sombor sport upravni sud vojvođanska liga - sever
• Koncert u žitu na zalasku prvog letnjeg dana

U polju žita, u slavu muzike i leta, u sredu predveče održan je jedinstveni koncert pijaniste Mihajla Zurkovića.

Foto 31289Foto 31283U sredu uveče, na prvi dan leta i Svetski dan muzike pored Dida Hornjakovog salaša, održan je neuobičajeni koncert u polju žita. Koncert pijaniste Mihajla Zurkovića priređen je u krugu u polju žita, koje su iscrtali „Zatezači kanapa”, poštovaoci drevne kaste u Egiptu, koji su premeravali piramide. U polju žita je iscrtano nekoliko koncentričnih krugova i staza do njih, pa je iz visa slika izgledala kao da ju je pravila neka viša sila. Peter Mraković iz UG „Somborska budućnost”, koja je bila organizator ove jedinstvene manifestacije, najpre se zahvalio na gostoprimstvu Dida Hornjakovom salašu, čije žito je poslužilo kao scenografija koncert.
- Danas zvanično počinje leto, kreće ono godišnje doba po kojem često nazivamo celu godinu. Pa ne kažemo uzalud - desilo se to leta gospodnjeg tog i tog, makar se događaj zbio i u sred zimske ciče. To samo govori da je leto centar godine, središte onog lepog kruga u kojem se vrtimo u životu, krajnje pribežište kojem težimo, najsjajnija metafora trajanja i toplote. Mi smo danas u ovoj bačkoj ravnici, ljudi na svom mestu i na dobrom glasu, jednako bliski zemlji i nebu, istovremeno. Leto je oznaka zrelosti, ozbiljnosti, usredsređenosti. Zato smo mi ovde u ovo predvečerje sabrani u divnom saglasju. Tu nas je privukla harmonija - muzika u slavu muzike, u slavu zrna, klice, klasja, žita i buduće pogače. Udruženje građana „Somborska budućnost” hoće da večerašnjim koncertom u žitu ukaže i na to da je moguć i potreban preplet prirodnog, nepatvorenog i visoko estetizovanog, muzičkog izraza, da potvrdimo da osnov lepote postoji svuda u svetu, i da je potrebna samo volja i želja da se ona utvrdi, sazna i uobliči - kazao je Peter Mraković pozdravljajući publiku.
Jedan od idejnih tvoraca Koncerta u žitu je i pijanista Mihajlo Zurković, Somborac koji sada predaje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, ali je i umetnički direktor festivala klasične muzike SOMUS.
- Danas je prvi dan leta, letnji solsticij, a ovih dana počinje i da se žanje žito, pa kao povod ovom neobičnom koncertu u žitu, imamo trostruku simboliku. Odabrao sam prigodan program za ovu priliku, sviraću Čajkovskog, Lista i blok Šopenovih kompozicija. Nadam se da će ovakvi koncerti zaživeti kao tradicija u Somboru - kazao je pijanista Mihajlo Zurković.
Održavanje koncerta pomogli su Grad Sombor, Jasminka Semiz, produkcija Studio 5, Fat Sound, Oris, Agroinstitut i Advokatska kancelarija Nemanje Slavkovića iz Novog Sada.
@ Čet, 22.06.2017. 03:06
dida hornjakov salaš klavir koncert kultura leto mihajlo zurković muzika peter mrakovič pijanista sombor svetski dan muzike ug somborska budućnost
<<>>
123456
. . .
3046