Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Stojnić predvodi mlade bicikliste na trci u Emiratima

Somborac prvorazredno iznenađenje na start UAE tura.

Foto 37390 Veljko Stojnić je u uvodnoj etapi trke zauzeo 111. mesto sa deset sekundi zaostatka za pobednikom Paskalom Akermanom, iz tima Bora. Mladi biciklista je na debiju u svetskom turu tri po sata držao poziciju u glavnoj grupi i pratio tempo profesionalaca. Koliko je njegov nastup bio ubedljiv pokazalo se na cilju. Veljko Stojnić je u prvoj etapi bio najbolje rangirani mladi biciklista i zasluženo obukao „belu majicu”. Stekao je dve sekundi prednosti u odnosu na Rusa Čerkasova i Italijana Dainesea. Somborac je za odličan nastup i sprinterski prosek nagrađen oduzimanjem pet sekundi pa će sutrašnju etapu dočekati na trećem mestu u generalnom plasmanu. Zaostaje pet sekundi vodećim Akermanom i sekund za drugoplasiranim Ejvanom (Loto Saoudal).
UAE tur se nastavlja u ponedeljak. Etapa od Hata do Hata Dam duga je 168 kilometara, a imaće dva prolazna cilja za sprintere koje trenutno predvodi Somborac u dresu italijanskog Vini Zabu - KTM. Start je u podne. Prenos obezbeđuje Eurosport.
@ Ned, 23.02.2020. 23:15
biciklizam bora eurosport loto soudal sombor sport uae tour veljko stojnić vini zabu - ktm
• Predstavljanje književnog prvenca Olivere Balašević

Promocija knjige „Planeta dvorište” Olivere Balašević biće održana u četvrtak, 12. marta u Velikoj sali Županije.

Foto 37387 Supruga poznatog kantautora Đorđa Balaševića, Olivera Savić Balašević, nakon što se pokazala kao uspešna sportistkinja, glumica, nastavnica, producentkinja... sada se našla u novoj ulozi - kao spisateljica. Rođena je u Zrenjaninu, 1959. godine odakle je po završetku gimnazije otišla na studije u Novi Sad, u kom i danas živi. 
- Ovo nije moja prva knjiga, da ne bude zabune, nego samo prva koju sam imala strpljenja da zapišem. Priča o vremenu kada su i moje vršnjakinje bile devojčice zaslužuje da bude ispričana. Ako ni zbog čega, onda zbog onih čiji je DNK upleten u venčić mojih uspomena, a da o tome ni ne razmišljaju. Filmski rečeno, po redosledu pojavljivanja, zbog Jovane, Jelene, Alekse, Simone i Petre. Ova knjiga je ponajpre za njih - kaže Olivera Balašević o svom književnom prvencu.
Promocija knjige „Planeta dvorište” počeće u 18 časova. Ulaz na promociju je besplatan, ali zbog ograničenog broja mesta potrebno je unapred izvršiti rezervacije. Mesta možete rezervisati radnim danima od 9 do 13 časova, pozivom na broj telefona 063 520 890.
@ Ned, 23.02.2020. 17:00
olivera balašević planeta dvorište sombor
• „Sportić 2020.”

Besplatna školica sporta za najmlađe počinje u ponedeljak 24. februara.

Foto 37388 U organizaciji Sportskog saveza grada Sombora, pod pokroviteljstvom Grada Sombora i uz tehničku podršku Sportskog centra Soko, u ponedeljak 24. februara počinje novi ciklus besplatne školice sporta „Sportić” za decu od 3 do 6 godina. „Sporti”ć će se održavati ponedeljkom i sredom od 16 i 30 časova u Sokolskom domu (sala za borilačke sportove). Školicu vode profesori sporta i fizičkog vaspitanja, Radovan Rašković i Predrag Mandić.
Kako navode organozatori, ciljevi ovih aktivnosti su uključivanje što većeg broja dece u sport, podsticanje pravilnog motoričkog, biološkog i mentalnog razvoja deteta jer pažljivim i stručno odabranim sadržajima u toku treninga utiče se na pravilno držanje tela i razvoj motoričnih sposobnosti.
@ Ned, 23.02.2020. 13:05
sombor
• NDNV: Novinarke N1 izložene gebelsovskim napadima

Nedozvoljivo ćutanje države na konstantne klevete i uvrede upućene novinarkama N1, Vanji Đurić i Žaklini Tatalović.

Foto 9435Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) zahteva od nadležnih državnih organa da konačno zaštite naše koleginice, koje su na meti uvreda i kleveta zbog toga što profesionalno obavljaju svoj posao. Nakon prošlogodišnjih pretnji, ponovo je gebelsovski napadnuta naša koleginica Vanja Đurić, novinarka N1. Portal prismotra.net je novinarku N1 označio navodima „pravila filmove protiv Srbije”. Inače, isti sajt je u svojim objavama targetirao i novinarku N1 Žaklinu Tatalović, objavljujući njene privatne fotografije sa društvenih mreža. Kako je navedeno u tekstu o koleginici Vanji Đurić, osim drugih filmova na kojima je radila, ističe se dokumentarni film „Albanke su naše sestre”, koji je NDNV u saradnji sa BIRN Kosova i nemačkim Forumom ZFD snimio još 2017. godine. NDNV i partneri su tada primili veliki broj otvorenih pretnji smrću, zbog kojih je u Kraljevu projekcija morala biti otkazana. Organizatori su u Novom Sadu uspeli da osujete pokušaj ekstremnih desničara da prekinu događaj. Kulminacija se dogodila u Nišu gde je filmska ekipa bila je izložena velikom broju direktnih pretnji smrću.
- Prošle godine su autorke filma „Albanke su naše sestre”, Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović već primile veliki broj uvreda i pretnji smrću. Tada je NDNV slučaj prijavio svim nadležnim institucijama kao i relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama, međutim do danas nemamo nikakav sudski epilog - navodi se u saopštenju. NDNV ukazuje da je neshvatljivo je, nedozvoljivo i pogubno ćutanje države na takve napade jer se na taj način zapravo toleriše fašizacija društva i uspostavljanje „zakona rulje”. Zahtevaju od nadležnih institucija da konačno reaguju na napade i apeluje na građane da izraze solidarnost sa novinarima koji rade u skladu sa načelima Kodeksa novinara Srbije i brane čast novinarske profesije, a time i prava svih građana.
@ Sub, 22.02.2020. 22:42
albanke su naše sestre društvo milena popović ndnv nezavisno društvo novinara vojvodine prismotra sanja kljajić sombor televizija n1 vanja đurić žaklina tatalović
• Krimi roman iz pera Somborca

Promocija romana „Jutarnja zvezda” somborskog autora Vladimira Vujinovića najavljena je za petak, 28. februar.

Foto 37386 O knjizi će na promociji pored autora govoriti urednik knjige Kristijan Vekonj, a moderator je Miloš Uzelac.
Roman „Jutarnja zvezda” (Otvorena knjiga, Beograd, 2019.) Vladimira Vujinovića, triler je koji se podžanrovski može suziti na „whodonit crime”, odnosno na policijski procedural. Jedan je od prvih takve vrste u domaćoj književnosti. U pitanju je uzbudljiva priča o grupi beogradskih policajaca koja lovi nemilosrdnog serijskog ubicu. Priča bogata narativnim rukavcima, neočekivanim obrtima i lažnim tragovima. Krimić čiji se glavni junak Filip Vujić umnogome razlikuje od onih stereotipnih američkih detektiva sklonih nasilju, alkoholu i samodestrukciji.
Vladimir Vujinović je rođen 1976. godine u Somboru, gde i sada živi i radi. Kratka proza mu je objavljivana u mnogim književnim časopisima. Godine 2014. objavio je elektornsku knjigu „Stvarnost Ivana Karamazova”. Pisao je književne kritike za „Yellow Cab”.
Početak promocije je u 18 časova u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki” (Dečje odeljenje).
@ Sub, 22.02.2020. 20:00
kristijan vekonj miloš uzelac sombor vladimir vujinović
<<>>
123456
. . .
3863