Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Zaraženo 900 građana Srbije

Nadležni su saopštili da je tokom poslednjeg izveštajnog perioda registrovano 115 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Ustanovljena novi postupci za građane koji imaju simptome. Bez odlaganja treba da se jave u posebne ambulante domova zdravlja - objavili su nadležni. Nema dodatnih detalja.

Foto 37555Navedeno je da je poslednjeg dana marta do 15 časova registrovano ukupno 900 potvrđenih slučajeva covid-19, kao i da su između dva izveštaja testirani uzorci 477. Objavljeno je da od toga bilo 115 pozitivna i 362 negativna testa na novi koronavirus. Broj obavljenih testiranja u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak je nešto preko tri i po hiljade.
Zvanični data sajt covid-19 je poslednje ažuriranje po lokalnim samouprava izvršio još 29. marta. Prijavljen je i dalje samo jedan slučaj zaraze u Somboru. Ne zna se zašto izostaju podaci za poslednja dva dana.
SOinfo.org je prilikom popodnevnog obilaska izmeštenog ulaza u somborski bolnicu zatekao prilično ozbiljan prizor. Medicinari u punoj opremi, sa maskama i vizirima su pred šatorima vršili pregled jednog od pacijenata. Povećan je i broj pripadnika Vojske Srbije.
Tokom večeri nadležni su objavili obaveštenje za građane koji imaju simptome oboljevanja covid-19 (povišena temperatura, kašalj, bol u grlu). - Treba odmah, bez odlaganja, da se upute u posebne ambulante domova zdravlja koje su opredeljenje za pacijente sa respiratornim infekcijama i temperaturom. Biće im urađena dijagnostika, odnosno rentgenski pregled pluća, krvna slika i izmerena temperatura te dato mišljenje za dalje lečenje. Nije potrebno pozivati telefonskim putem domove zdravlja, već se odmah javiti lekarima u navedenim posebnim ambulantama i obaviti pregled - objavljeno je na sajtu posvećenom epidemiji. Lokalni Dom zdravlja Dr Đorđe Lazić, do sada nije objavio detaljnije instrukcije.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru su preksinoć podneli prekršajnu prijavu protiv jedne osobe zbog nepoštovanja naredbe o ograničenju i zabrani kretanja lica. Građani su poštovali meru samoizolacije - navodi se u izveštaju lokalnog Štaba.
@ Sre, 01.04.2020. 04:42
covid-19 dom zdravlja dr đorđe lazić društvo karantin koronavirus ministarstvo unutrađšnjih poslova opšta bolnica dr đorđe lazić samoizolacija sombor
• Inspektori, epidemiolozi i članovi štaba u Fioranu

- Smatrali smo da danas treba da posetimo fabriku i da to učinimo u saradnji sa onima koji su nadležni da kontrolišu sve ono što su odluke i preporuke Vlade u smislu pre svega poštovanja svih higijenskih i bezbednosnih mera kada je u pitanju obavljanje bilo kakvog posla kod nekog poslodavca - rekla je gradonačelnica prilikom obilaska pogona fabrike Fiorano u kome je proizvodnja pokrenuta u ponedeljak.

Foto 37608 Gradonačelnica je tom prilikom podsetila da je 16. marta Vlada RS donela uredbu o organizovanju rada kod poslodavca u vreme vanrednog stanja kojom su propisani uslovi rada svakog poslodavca. Štab za vanredne situacije i lokalna samouprava, kako je rekla gradonačelnica, nemaju pravo da zatvaraju bilo kakvu vrstu privrednih subjekata, ali mogu da apelujemo na to da se odluke, mere i preporuke Vlade maksimalno sprovode, kontrolišu i sankcionišu. - Upravo zbog toga smo posetili fabriku sa predstavnicima zavoda za javno zdravlje, epidemiolozima, ali i predstavnicima okruga koji su nadležni za inspekcijske poslove kada su u pitanju zaštita bezbednosti i zdravlja na radu i u tom smislu ćemo dobiti adekvatne izveštaje o tome da li su sve propisane mere primenjene i u ovom slučaju - prenela je gradonačelnica. Rekla je da je najvažnija bezbednost naših građana, i da to podrazumeva „kako njihovo zdravlje, tako i njihovu ekonomsku egzistenciju i svakako da je najbolje pronaći pravu meru da se život građana koliko je to moguće odvija nesmetano iako je reč o vanrednom stanju”. Apelovala je na poslodavce da poštuju odluke i preporuke, da radnici budu maksimalno zaštićeni u ovom vanrednom stanju.
Direktorka fabrike Aida Delkić je prilikom obilaska pogona ukazala na mere prevencije i navela da će radnici biti angažovani svaki drugi dan. - Radnici su svi pozvani na dobrovoljnoj osnovi, dakle, svako ko se oseća ugroženim ili ima strah ne mora doći na posao - rekla je Delkić. Gostima je prenela da je teško bilo organizovati prevoz i da Severtrans, „prema potrebama se uvode nove linije”. Aida Delkić je poručila da fabrika nastavlja i sa proizvodnjom zaštitnih maski i da su do sada donirali preko 23.000 zaštitnih maski, kao i da su počeli izradu vizira koje će pokloniti bolnici.
@ Sre, 01.04.2020. 03:39
aida delkić direktorka dragoslava čubrilo dušanka golubović fiorano gradonačelnica inspekcija pogon privreda sombor uredba vanredno stanje vlada republike srbije zaštita bezbednosti zavod za javno zdravlje zdravlje na radu
• Manji požar na internom odeljenju

Oko podne je izbio požar na tavanu internog odeljenja somborske bolnice.

Foto 16781Kako je objavljeno na stranici OB Dr Radivoj Simonović Sombor brzom intervencijom svih zaposlenih medicinskih radnika odeljenje je odmah evakuisano. Saopštili su i da je u roku od par minuta intervenisala lokalna vatrogasno spasilačka jedinica i da je požar brzo ugašen. - Šteta je minimalna i interno odeljenje nastavlja nesmetano da funkcioniše - naveli su iz nadležni. Menadžment Opšte bolnice Sombor zahvaljuje se svim zaposlenima, vatrogasno spasilačkoj jedinici Sombor i Ministarstvu unutrašnjih poslova, sektor za vanredne situacije Sombor.
Rukovodstvo somborske bolnice nije saopštilo šta je prouzrokovalo požar.
@ Sre, 01.04.2020. 00:11
društvo interno odeljenje menadžment opšta bolnica dr radivoj simonović požar sombor vatrogasno spasilačka jedinica
• Grad nije dobijao maske iz donacije NR Kine

Ministarstvo ni pokrajinski sekretarijat nisu prosleđivali gradu Somboru zaštitne maske iz donacije Narodne Republike Kine - odgovorili su iz kabineta gradonačelnice Dušanke Golubović.

Foto 37573Grad Sombor je u prethodnom periodu, od proglašenja vanrednog stanja zbog epidemije koronavirusa, dobio donaciju 5.900 maski i 500 litara tečnog sapuna. Kako su objasnili nadležni, preraspodela je vršena na osnovu iskazanih potreba državnih organa i lokalnih institucija i preduzeća na osnovu kojih je Grad Sombor i sačinio spisak potrebnih količina sredstava za zaštitu. Nadležni su SOinfo.org portalu odgovorili i da je na prvoj sednici Štaba za vanredne situacije konstatovano da organi u oblasti zdravstvene zaštite, pripadnici snaga bezbednosti, policijski organi i predstavnici ostalih institucija i organizacija nemaju zaštitnu opremu, medicinsku opremu i dezinfekciona sredstva, te da je upućena molba Pokrajinskom štabu za vanredne situacije i višim organima da ih je neophodno snabdeti kako bi nesmetano mogli da obavljaju svoju delatnost u novonastalim okolnostima. - Nakon upućivanja apela, Pokrajinski štab za vanredne situacije je Gradu Somboru obezbedio 500 litara tečnog sapuna, Fiorano je donirao 5.900 maski, a sam grad je obezbedio finansijska sredstva za nabavku dezinfekcionih sredstava za ruke i rukavica za jednokratnu upotrebu - naveli su iz lokalne samouprave.
Preneli su i da je istovremeno odlučeno da se u cilju sprečavanja širenja zaraze koronavirusa, natrijum-hipohlorid, nusproizvod fabrika vode u Bezdanu i Somboru, koristi kao sredstvo za dezinfekciju i da se od tada, svakodnevno obavlja prskanje dezinfekcionim sredstvom kako u gradu, tako i u naseljenim mestima. Navode da se tretiraju saobraćajnice, javne površine, trgovi, dečija igrališta, bolnice i ambulante, objekti državnih i gradskih službi i institucija, ugostiteljski objekti, vrtići, škole, policijska vozila, taksi vozila, objekti za kolektivno stanovanje. - Nakon što je Grad Sombor obezbedio pomenute maske, rukavice, dezinfekciona sredstva za ruke i tečni sapun, predstavnici svih državnih organa i institucija su preuzeli određene količine tih sredstava po prethodno iskazanim potrebama iz spiska na osnovu koga su i nabavljena - odgovorili su iz lokalne samouprave.
@ Uto, 31.03.2020. 06:00
bezdan dezinfekcija dezinfekciona sredstva društvo fabrika vode fiorano igrališta koronavirus maske pokrajinski štab za vanredne situacije rukavice saobraćajnice sela škole sombor štab za vanredne situacije ugostiteljski objekti vrtići zaštitna oprema
• Novi slučaj zaraze korona virusom

Pouzdani izvori SOinfo.org portala potvrdili su da je na teritoriji grada registrovan, najmanje jedan novi slučaj zaraze virusom covid-19. Nažalost, kao i prethodnih dana, izostala je zvanična informacija.

Foto 37555Zvaničan sajt, uspostavljen sa namerom da građani budu blagovremeno i istinito informisanje, i dalje je prilično neažuran barem u slučaju Sombora i Vojvodine, te su predstavljeni nekvalitetni podaci koji ne daju potpuni prikaz broja zaraženih. SOinfo.org je potvrdio da je u somborsku Opštu bolnicu Dr Radivoj Simonović, zbog zaraze korona virusom, primljen muškarac stariji od 50 godina. Takođe, obavešteni smo da je deo zaposlenih u njegovom kolektivu upućen u karantin. Inače, na novoustanovljenom sajtu covid-19, Sombor je i dalje teritorija sa jednom zaraženom osobom. Zabrinjava činjenica da je juče popodne, na ovoj stranici, predstavljeno kako u opštini Kula ima osam obolelih od koronavirusa, da bi nakon par sati ta informacija bila uklonjena.
Juče do 15 časova u Rеpublici Srbiјi, po navodima odgovornih, rеgistrоvаno je 785 slučајеvа covid-19, te da je tokom poslednjeg izveštajnog perioda evidentirano 44 novozaražena lica. Rеfеrеntna lаbоrаtоriјa Institutа Tоrlак tеstirаla je uкupnо 3.084 оsоbе које su ispunjаvаlе кritеriјumе dеfiniciје slučаја.
Nadležni u lokalnoj samoupravi su objavili da je u noći između subote i nedelje podneto tri prekršajne prijave zbog nepoštovanja zabrane kretanja i da nije bilo kršenja mera samoizolacije.
Gradsko veće je na jučerašnjoj sednici donelo odluku o podeli paketa starijima od 65 godina koji imaju mesečna primanja niža od 30 hiljada dinara. 
Najznačajniji proizvodni pogon u Somboru, fabrika Fiorano, u ponedeljak je počela sa radom, posle dvonedeljne pauze. Radnici smatraju da je to preuranjen potez, dok iz uprave preduzeća navode da su preduzeli sve potrebne mere za bezbedno sprovođenje proizvodnog procesa.
@ Uto, 31.03.2020. 05:30
covid-19 društvo fiorano koronavirus opšta bolnica dr radivoj simonović opština kula paketi pomoći prekršajna prijava samoizolacija sombor zabrana kretanja
<<>>
123456
. . .
3902