Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Gradonačelnici iz Mađarske na sastanku u Somboru

Predstavnici gradova i opština Bač-Kiškun županije (Mađarska) održali su u Somboru tematsku konferenciju.

Foto 30766 Laslo Rideg (László Rideg), predsednik Skupštine Bač-Kiškun županije zahvalio je domaćinima na dobrodošlici i podsetio da je dvodnevna konferencija posvećena pre svega pozitivnim rezultatima zapošljavanja u ovoj mađarskoj županiji. Pored gradonačelnika navedenog područja u Mađarskoj, aktivno su učestvovali i predstavnici  pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Branislav Bandić, Sergej Tamaš, Katica Uzelac, te Đurađ Milanović, direktor Edukativnog centra za obuke u profesionalnim i radnim veštinama. Grad Sombor predstavljali su Antonija Nađ Kosanović, koja je govorila o mladima i njihovom zapošljavanju, odnosno pomoćnik gradonačelnika za mesnu samoupravu Atila Pribila, čije izlaganje je bilo posvećeno kulturno-istorijskom aspektu razvoja Sombora.
Goste je u ime grada pozdravila gradonačelnica Dušanka Golubović. - Nadam se da ste prepoznali potencijale i ono šta naš grad može da ponudi. Imamo nekoliko bratskih gradova u Republici Mađarskoj, i isto tako dobru saradnju sa drugim gradovima u okvirima projekata prekogranične saradnje i projekata razvoja grada - rekla je gradonačelnica i navela da će ekonomski i razvoja infrastrukture i dalje upućivati Bač-Kiškun županiju i Grad Sombor na saradnju. - Prioritetni projekti čija je realizacija delimično u toku, a koje u narednom periodu realizujemo, pre svega sa gradovima u Mađarskoj, jesu projekat izgradnje puta Baja-Sombor, projekat revitalizacije Bajskog kanala, a tokom ove godine radićemo i na realizaciji novog graničnog prelaza kod Rastine - prenela je Dušanka Golubović. Ona je podsetila i na postojanje mikro regije koju su zajednički osnovale lokalne samouprave Hrvatske, Mađarske i Zapadnobačkog okruga u Srbiji. Gradonačelnica je predložila formiranje prekograničnog privrednog foruma, kroz koji bi privrednici mogli da doprinesu „krojenju ekonomske politike”. 
@ Pon, 24.04.2017. 03:11
antonija nađ kosanović branislav bandić društvo dušanka golubović đurađ milanović gradonačelnica granični prelaz katica uzelac mikro regija privredni forum projekat izgradnje puta baja - sombor rastina revitalizacija bajskog kanala sela sergej tamaš skupština bač-kiškun županije sombor
• Izložba povodom 500 godina reformacije

U utorak će u Gradskom muzeju Sombor biti otvorena izložba „Martin Luter, reformacija i njene posledice”.

Foto 30765 Izložba je nastala povodom obeležavanja 500. jubileja reformacije u Nemačkoj. Martin Luter je nemački teološki i verski reformator, začetnik protestantske reformacije, koji je 31. oktobra 1517. prikucao svojih 95 teza na vrata dvorske crkve u Vitenbergu. Svojim tezama on kritikuje dotadašnju praksu opraštanja grehova vernika za novac. Taj datum se smatra početkom reformacije, a u Nemačkoj se ove godine obeležava njen 500. jubilej. Samo ove godine, u Nemačkoj će 31. oktobar biti neradan dan.
Prema određenim podacima, prve reformate u Somboru pojavile su se 1820. godine, a sa gradnjom crkve počeli su 1910. godine na uglu Čitaoničke ulice i Venca vojvode Živojina Mišića. Zvonik je dograđen 1938. godine.
Zanimljivo je da su somborske reformate najvećim delom bile skoncentrisane u naselju „Onča” (danas ulice Juhasa Šandora, Čihaš Benea i Adi Endrea), koje je nastalo tokom 2. Svetskog rata doseljavanjem mađarskih porodica iz Pačira i Stare Moravice. Danas je pripadnike te konfensije sve manje, a od pre nekoliko godina sveštenici na službe dva-tri puta mesečno dolaze iz Pačira, Stare Moravice ili Bačke Topole.
Izložbu Ambasade SR Nemačke, koja se realizuje u saradnji sa HUN „Gerhard” iz Sombora, otvoriće ambasador Nemačke Aksel Ditman i gradonačelnica Dušanka Golubović. Svečano otvaranje zakazano je za utorak, 25. april u 18 sati u izložbenim prostorijama u prizemlju Gradskog muzeja.
@ Pon, 24.04.2017. 02:41
aksel ditman ambasada sr nemačke ambasador dušanka golubović gradonačelnica gradski muzej istorija izložba kultura martin luter nemačka reformacija sombor
• Čonopljanci nastavili seriju

Tisa (Adorjan) - Sloga 0:2 (0:1)

Foto 30764 Igralište u Adorjanu. Gledalaca oko 50. Sudija: Milosavljević (Subotica). Strelci: Kovačević u 31. i 77. minutu za Slogu. Žuti kartoni: Boršoš, Kekezović i Vojvodić (Tisa), Šarić, Tubić, Banić (Sloga). 
Tisa: Andruško, Maslovara, Vojvodić, Mandić, Šicar, Kekezović, Živković, Damjanović, Boršoš (Borenović), Kolundžić, Majkić (Panić). 
Sloga: Šarić, Rebić (Manojlović), Banić, Vidović, Tubić, Kovačević, Hoscieslavski (Torbica), Paunović, Konjović, Purić (Ninković), Kemenji. 
Šesti uzastopni trijumf Čonopljanaca, čija mreža se nije zatresla gotovo 500 minuta. Put ka novoj pobedi otvorili su Rebić i Kovačević u 31. minutu. Prvi je odlično prošao i šutirao, dok je drugi bio siguran u realizaciji odbijene lopte. Gosti su u nastavku sigurnom igrom održavali stečenu priliku i strpljivo sačekali šansu da osiguraju pobedu. Kovačević je u 77. minutu odlično izbegao ofsajd zamku i rutinski rešio izglednu situaciju. Čonopljanci su i dalje na dva boda zaostatka za vodećim Bečejcima. Sledi gradski derbi. Sloga će u subotu od 16:30 dočekati somborski Radnički. Vojvođanska liga - sever

Graničar - Crvenka 3:1 (3:1)
Igralište u Riđici. Gledalaca oko 150. Sudija: Perišić (Srpski Miletić). Strelci: Miloš Gnjatović u 7. i N. Komazec u 31. i 36. minutu za Graničar, a Jovović u 20. minutu za Crvenku. Žuti kartoni: Z. Gnjatović, M. Gnjatović i Olujić (Graničar), Ušćumlić, Maleš i Dragović (Crvenka). Crveni karton: Teslić (Graničar). 
Graničar: Đurđević, Vagić, Olujić, Kožul, Torbica, Marko Gnjatović, Komazec, Zoran Gnjatović, Teslić, Repaja, Miloš Gnjatović. 
Crvenka: Gostović, Kočić, Dragović, Lazić, Ušćumlić, Jovan Subotić, Milan Subotić, Maleš, Radulović, Jovović, Kišjuhas. 
Junak utakmice bio je četrdesetosmogodišnji Zoran Gnjatović Zeger, za koga gostujući fudbaleri nisu imali rešenje. Odlično je čuvao loptu i upućivao pravovremene pasove, pa je mladima ostalo samo da realizuju šanse. Riđičani su se ovim trijumfom vratili u ravnopravnu trku za ostanak u ovom rangu takmičenja. 

Omladinac - Stanišić 0:5 (0:2)
Igralište na Bukovcu. Gledalaca oko 100. Sudija: Bošković (Sombor). Strelci: Mladen Vuković u 34. i 89. minutu, Bojić u 41., Dmitrović autogol u 70. i Nikić u 72. minutu za Stanišić. 
Omladinac: Njegomir, Jurišić (Antal), Jovanović, Dmitrović (Šešević), Berić, N. Mijić, Brkić, Pavin, M. Mijić, Cvijetić, Žakić. 
Stanišić: Vukadinović, Pucar, Nikić (Dobre), Munižaba, Vujin, Pajić (Timar), Sekulić, Jovanović (Rančić), Stupar, Bojić, Vuković.
Bukovčani su se držali dok su imali „vazduha”. Odlučujući momenat meča dogodio se u 31. minutu. Mladen Vuković se odlično zagradio i izborio poziciju za neometan šut. Njegomir je bio nemoćan. Nekoliko minuta pre odlaska na odmor pogodio je i Bojić i tako fudbalere Omladinca stavio pred nemoguću misiju u nastavku. Posle autogola Dmitrovića domaći tim je potpuno pao. 

Vojvođanska futsal liga: KMF Indians (Inđija) - KMF Sombor 11:3 (4:1).
Područna liga: BSK - Hajduk junior 4:3, Lipar - Polet (Sivac) 2:2 
Međuopštinska liga - 2. razred: Dinamo 1923 - Rastina 1918 4:0
@ Pon, 24.04.2017. 02:06
bukovac čonoplja fk crvenka fk graničar fk omladinac fk radnički fk sloga fk stanišić fudbal futsal kmf indians kmf sombor međuopštinska liga - 1. razred međuopštinska liga - 2. razred. područna liga riđica sela sombor sport vojvođanska liga - sever
• „Oko moje glave” primamilo mnogo publike

U subotu, 22. aprila u sali MZ „Crvenka” otvorena je izložba radova Kristijana Kiša pod naslovom „Oko moje glave”.

Foto 30747Foto 30751U postavci su predstavljene slike velikog formata rađene na kartonu, kao i fotografije koje prikazuju nastajanje dela, ali i njihovo razmeštanje u prostoru na različitim mestima u Somboru: na obali kanala, kod nekadašnje „Panonke”, u dvorištu autorove kuće... Otvaranju izložbe prisustvovalo je mnogo publike, tako da je sala popularnog „Trećeg reona” bila prepuna. Muzičku podlogu dao je deo somborskog sastava Plug In. 
Izložba je realizovana u saradnji sa Centrom za individualni razvoj i unapređenje društva „Psihozon” i Mesnom zajednicom „Crvenka”. Izložba će biti otvorena do petka, 28. aprila.
@ Pon, 24.04.2017. 01:43
izložba kristijan kiš kultura mesna zajednica crvenka otvaranje psihozon slikarstvo sombor umetnost
• Raspisani izbori za članove Parlamenta privrednika

Upravni odbor Privredne komore Srbije raspisao je izbore za parlamente privrednika regionalnih privrednih komora i privredne komore glavnog grada.

Foto 29316Foto 1126Prema teritorijalnom principu u Parlament privrednika Regionalne privredne komore Zapadnobačkog upravnog okruga, bira se ukupno 18 članova. Za članove Parlamenta privrednika mogu se kandidovati članovi Komore koji uredno izvršavaju svoje članske obaveze, nisu upisani u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih kod organa nadležnog za vođenje privrednih registara, imaju registrovano sedište, odnosno registrovan ogranak na području RPK Zapadnobačkog upravnog okruga.
Kako se navodi u pozivu, prijave se podnose do 3. maja, na pisarnici, poštom na adresu Regionalna privredna komora ZBO ili elektronskim putem, u obliku skeniranog dokumenta, na elektronsku adresu: s.jovanovic@pks.rs ili mihajlo.macus@pks.rs. Izborna komisija će na osnovu liste kandidata sačiniti i objaviti glasački listić, na zvaničnom sajtu, najkasnije do 4. maja.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Regionalnoj privrednoj komori Zapadnobačkog upravnog okruga, putem telefona 025/420–780 (Snežana Jovanović ili Mihajlo Maćuš). Prijava i poziv dostupni su u prilogu vesti.
@ Ned, 23.04.2017. 02:42
izbori za parlament privrednika mihajlo maćuš privreda privrednici regionalna privredna komora - rpk sombor snežana jovanović sombor zoran bulatović
<<>>
123456
. . .
2991