Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Novi slučaj zaraze korona virusom

Pouzdani izvori SOinfo.org portala potvrdili su da je na teritoriji grada registrovan, najmanje jedan novi slučaj zaraze virusom covid-19. Nažalost, kao i prethodnih dana, izostala je zvanična informacija.

Foto 37555Zvaničan sajt, uspostavljen sa namerom da građani budu blagovremeno i istinito informisanje, i dalje je prilično neažuran barem u slučaju Sombora i Vojvodine, te su predstavljeni nekvalitetni podaci koji ne daju potpuni prikaz broja zaraženih. SOinfo.org je potvrdio da je u somborsku Opštu bolnicu Dr Radivoj Simonović, zbog zaraze korona virusom, primljen muškarac stariji od 50 godina. Takođe, obavešteni smo da je deo zaposlenih u njegovom kolektivu upućen u karantin. Inače, na novoustanovljenom sajtu covid-19, Sombor je i dalje teritorija sa jednom zaraženom osobom. Zabrinjava činjenica da je juče popodne, na ovoj stranici, predstavljeno kako u opštini Kula ima osam obolelih od koronavirusa, da bi nakon par sati ta informacija bila uklonjena.
Juče do 15 časova u Rеpublici Srbiјi, po navodima odgovornih, rеgistrоvаno je 785 slučајеvа covid-19, te da je tokom poslednjeg izveštajnog perioda evidentirano 44 novozaražena lica. Rеfеrеntna lаbоrаtоriјa Institutа Tоrlак tеstirаla je uкupnо 3.084 оsоbе које su ispunjаvаlе кritеriјumе dеfiniciје slučаја.
Nadležni u lokalnoj samoupravi su objavili da je u noći između subote i nedelje podneto tri prekršajne prijave zbog nepoštovanja zabrane kretanja i da nije bilo kršenja mera samoizolacije.
Gradsko veće je na jučerašnjoj sednici donelo odluku o podeli paketa starijima od 65 godina koji imaju mesečna primanja niža od 30 hiljada dinara. 
Najznačajniji proizvodni pogon u Somboru, fabrika Fiorano, u ponedeljak je počela sa radom, posle dvonedeljne pauze. Radnici smatraju da je to preuranjen potez, dok iz uprave preduzeća navode da su preduzeli sve potrebne mere za bezbedno sprovođenje proizvodnog procesa.
@ Uto, 31.03.2020. 05:30
covid-19 društvo fiorano koronavirus opšta bolnica dr radivoj simonović opština kula paketi pomoći prekršajna prijava samoizolacija sombor zabrana kretanja
• Paketi za penzionere

Gradsko veće je na 199. sednici donelo odluku o pripremi paketa za najstarije građane čije su mesečna primanja niža od 30.000 dinara.

Foto 37117Odobrena je nabavka 11,5 hiljada paketa za korisnike penzije sa primanjima nižim od 30.000 dinara na teritoriji grada Sombora. Kako je navedeno u zvaničnom izveštaju, u paketima će biti pirinač, pasulj, so, testenina, šećer, brašno, koncentrovana supa, suncokretovo ulje, kafa, slane grisine, keks, deterdženti za suđe i veš, šampon, sapun, sredstvo za čišćenje toaleta i toalet papir. Nije poznata okvirna vrednost paketa, kada bi trebala da počne i na koji način će se vršiti distribucija.
Većnici su se u većem delu sednice bavili „merama pomoći sugrađanima i privrednicima tokom vanrednog stanja”. Doneta je odluka o produženje prava na subvencionisanu cenu komunalnih usluga dok traje vanredno stanje. Navedeno je da se korisnicima produžava pravo na osnovu ranije donetih rešenja i to za sakupljanje, odvoženje i deponovanje otpada, snabdevanje vodom za piće, prečišćavanje i odvođenje otpadnih voda. Gradsko veće je odobrilo i zahtev za oslobađanje od plaćanja zakupnine za poslovne prostore i kioske kojima upravlja JKP Prostor. Zakupci će plaćanja kirije biti oslobođeni počev od 16. marta do isteka vanrednog stanja.
Gradska vlada je donela i odluku o obustavi naplate troškova boravka dece u PU Vera Gucunja. Mera će na snazi biti od 16. marta do uspostavljanja vaspitno-obrazovnog procesa.
Sednica Gradskog veća je, po navodima na zvaničnog gradskog sajta, imala 17 tačaka dnevnog reda. Nije objavljeno o čemu se raspravljalo i kakve su odluke donete.
@ Uto, 31.03.2020. 00:52
društvo gradsko veće jkp prostor paket pomoći panzioneri predškolska ustanova pu vera gucunja sombor subvencionisana cena komunalnih usluga zakup poslovnog prostora
• Somus odložen do daljnjeg

Somborske muzičke svečanosti, planirane od 23. do 29. aprila, bez ikakve sumnje biće odložene do daljnjeg - kazao nam je Mihajlo Zurković, umetnički direktor festivala.

Foto 37606 Prema ovogodišnjem kalendaru manifestacija planirano je da Somborske muzičke svečanosti budu održane od 23. do 29. aprila u Narodnom pozorištu Sombor, Gradskoj kući, Karmelićanskoj crkvi... Umetnički direktor festivala, pijanista Mihajlo Zurković, potvrdio nam je da će bez ikakve sumnje Somus biti odložen do daljnjeg. Program je poznat od pre mesec dana ali još uvek nije poznata sudbina devetog izdanja Somusa jer zvanično saopštenje od strane Grada Sombora da li je festival otkazan nije izdato.
U programu ovogodišnjeg Somusa planirani su koncerti Vojvođanskog simfonijskog orkestra iz Novog Sada pod dirigentskom palicom Aleksandra Markovića, klavirskog dua koji čine Marco Schiavo i Sergio Marchegiani iz Italije, koncert pijaniste Eugena Inđića, potom Katarine Jovanović (sopran) i Dejana Sinadinovića (klavir), program za najmlađe – Dečija posla: „Mesečeva kći” (Aleksandar Sedlar) i mnogi drugi… Majstorski kurs najčuvenijeg francuskog klavirskog padagoga Žaka Ruvijea najavljen je od 4 do 14. aprila u Muzičkoj školi „Petar Konjović”. Sve o planiranim koncertima na Somusu dostupno je na zvaničnom sajtu festivala. Organizator festivala je Kulturni centar „Laza Kostić“.
@ Pon, 30.03.2020. 22:34
sombor
• Objavljen raspored komunalnih kontrola

Akcija počinje prvog dana aprila u Staparu i Doroslovu.

Foto 7436Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave Sombora će, u toku aprila vršiti kontrolu komunalnog reda u skladu sa važećim poropisima, u svim naseljenim mestima na teritoriji grada Sombora. Komunalni policajci će nadzor početi u sredu, 1. aprila u Staparu i Doroslovu, a već dan kasnije (2. aprila) kontrolisaće komunalni red u Čonoplja i Telečki. Akcije će biti nastavljena za nedelju dana, 8. aprila posetom Bačkom Monoštoru, dok će narednog četvrtka komunalni policajci biti u Aleksa Šantiću i Svetozar Miletiću. Nadležni su objavili da će dalje biti kontrolisan komunalni red u Kljajićevu (14. aprila), Gakovo i Rastina (15. aprila), Stanišić i Riđica (22. aprila), Bački Breg i Kolut (23. aprila), te Bezdan - 29. aprila.
Kontakt sa Odeljenjem inspekcije i komunalne policije građani mogu da ostvare i mimo redovnih poseta naseljenim mestima i to na telefon: 025/468-241 ili imejlom komunalnapolicija@sombor.rs.
@ Pon, 30.03.2020. 19:51
aleksa šantić bački breg bački monoštor bezdan čonoplja doroslovo gakovo gradska uprava kljajićevo kolut komunalna policija odeljenje inspekcije i komunalne policije rastina riđica sela sombor stanišić stapar svetozar miletić telečka
• Najveći deo radnika protiv povratka na posao

Fabrika Fiorano iz Sombora obavestila je radnike, putem zvanične fejsbuk stranice, da u ponedeljak ponovo počinju sa radom. Sindikat najavio nadzor nad sprovođenjem zaštite radnika.

Foto 8268Takva odluka rukovodstva nije naišla na odobravanje velike većine radnika, koji su svoje nezadovoljstvo iskazali u samim komentarima na stranici preduzeća, ali i u razgovoru sa novinarima SOinfo.org portala. Uglavnom, kako su rekli, ne mogu da shvate da se 1.700 radnika vraća na posao, istovremeno kada epidemiolozi naglašavaju da je pred nama dve presudne nedelje u suzbijanju epidemije virusa covid-19. Radnike brine i činjenica da će poslodavac organizovati prevoz autobusima Severtransa, u kojima je, kako kažu uvek velika gužva i koji, po njihovom mišljenju, ne ispunjavaju ni mininum sanitarnih uslova. Pitaju se i kako je moguće da se planira ovako nešto u periodu kada su ukinut javni prevoz na teritoriji Srbije. Naši sagovornici, uglavnom stalno zaposleni, su preneli da se neće odazvati pozivu poslodavca i da danas neće otići na posao, bez obzira na konsekvence.
Fabrika Fiorano je u pozivu radnicima za povratak na posao navela da su blagovremeno preduzeli sve bezbednosne mere i da su stekli uslovi za početak bezbednog rada, te apelovali na radnike da se ne javljaju na posao ukoliko su inficirani, ako su imali kontakt sa inficiranom osobom, ako su imali kontakt sa osobom iz inostranstva, te ako spadaju u rizičnu grupu, preko 65 godina ili su hronični bolesnik. Naveli su da će se raditi jednosmenski u periodu od 7 do 15 sati, kao i da će zaposleni imati tri radna dana nedeljno, u zavisnosti u koju grupu su raspoređeni. Takođe, objavljeno je i da će pogon u Kuli raditi ponedeljkom, sredom i petkom.
Zoran Purić, predsednik somborskog ogranka Saveza samostalnih sindikata Srbije je u odgovoru SOinfo.org portalu naveo da je obavešten o početku rada u Fioranu. - Čuo sam se sa predsednicom i pojedinim članovima odbora sindikata i dogovorili smo se da pratimo da li su ispunjeni svi uslovi zaštite. U suprotnom ćemo pozvati inspekciju i prekidamo rad fabrike do ispunjenja svih potrebnih uslova - odgovorio je Purić.
Očekujemo da će se po ovom pitanju oglasiti i nadležne inspekcije, ali i gradsko rukovodstvo koje su radnici Fiorana obavestili o potezu rukovodstva i zatražili da posreduju u razgovorima o odlaganju njihovog povratka na posao.
@ Pon, 30.03.2020. 06:18
covid-19 fiorano inspekcije koronavirus privreda savez samostalnih sindikata grada sombora i povereništva kula i odžaci sombor zoran purić
<<>>
12345
. . .
3900