Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• GKUD Ravangrad predstavnik Srbije na festivalu u Bjelovaru

Na poziv „Srpskog nacionalnog vijeća iz Bjelovara”, GKUD „Ravangrad” je predstavljao Srbije na 13. Festivalu folklora nacionalnih manjina Hrvatske.

Foto 36996Foto 36997 Tom prilikom je više od 400 izvođača kroz pesmu i ples predstavilo običaje i tradiciju nacionalnih manjina - Česi, Slovaci, Ukrajinci, Rusini, Romi, Bošnjaci, Italijani i jedno KUD kao predstavnik većinskog naroda. GKUD „Ravangrad” se pred 1.500 gledalaca predstavio sa dve igre, Bunjavačkim igrama iz okoline Sombora i igrama iz Crnorečja koje su bile nagrađene dugotrajnim aplauzom publike.
Osim bogatog kulturno - umetničkog programa u sklopu festivala organizovana je izložba rukotvorina i narodnih nošnji.
@ Ned, 08.12.2019. 23:02
13. festival folklora nacionalnih manjina hrvatske bunjevačke igre gkud ravangrad kultura sombor
• Tri besplatne predstave

Internacionalni pozorišni vikend 13. i 14. decembra u Narodnom pozorištu Sombor.

Foto 36970Narednog vikenda u somborskom teatru biće izvedene tri predstave: jedna eksperimentalna predstava iz Kolumbije i dve pozorišne predstave koje su koprodukcija tj. češko – slovačko – srpska saradnja. U pitanju je poduhvat LAMBAL.EU koji je međunarodni kulturni projekat, koji poseduje ambiciju da u Somboru stvori specijalnu platformu, vreme i mesto, gde će se jednom godišnje susretati umetničke produkcije sa Balkana, Latinske Amerike i Evrope.
U predstojećim generacijama LAMBAL.EU planira da se proširi na više dana a osim pozorišnih predstava u Sombor bi doneli i zanimljivu modernu i klasičnu muziku, likovnu umetnost i filmove. Nosioci projekta LAMBAL.EU ističu svoju želju da on postane magnet ne samo za somborsku publiku, već i za ljude iz drugih gradova ili država, koji bi u Sombor došli radi umetnosti  koje im LAMBAL.EU nudi.
U Narodnom pozorištu Sombor u petak 13. decembra u 20 sati na Velikoj sceni biće izvedena neverbalna jednočasovna predstava „Birds in the house” (režija: Peter Serge Butko, koprodukcija Next Picture, Češka i Divadlo VHV, Srbija) koja je namenjena publici starijoj od 15 godina.
U subotu, 14. decembra u 20 sati na sceni „Studio 99” na repertoaru je „Disectando” - plesni solo u izvođenju Jennyfer Caro iz plesne grupe C.A.R.N. Experimento, Kolumbija. Program traje 21 minut i namenjen je publici starijoj od 18 godina. Nakon toga, u 20.30 časova na  Velikoj sceni biće izveden „Proces” Franca Kafke (režija: Peter Serge Butko, koprodukcija Divadlo VHV, Srbija i Next Picture, Češka). Predstava traje 80 minuta a prevod je obezbeđen. Program je namenjen publici starijoj od 18 godina.
Ulaznice su besplatne i mogu se preuzeti na biletarnici Narodnog pozorišta Sombor.
@ Ned, 08.12.2019. 12:26
c.a.r.n. experimento jennyfer caro lambal.eu narodno pozorište sombor peter serge butko sombor
• Predstavljanje knjige Marka Popovića

U četvrtak, 12. decembra, u 18 časova u sali Dečjeg odeljenja biblioteke biće predstavljen „Vikend roman” Marka Popovića.

Foto 36943 U programu će učestvovati Marko Popović, autor, Mirela Đukanović, profesor srpskog jezika i književnosti, Dario Kunštek Uzelac, recenzent knjige i Nataša Turkić, domaćin večeri.
- Idejna usmerenost ovog dela, iako u prvi mah apokaliptična ipak za krajnji cilj ima sliku procesa sazrevanja pojedinca, tj. svojega ja, akumuliranog u nama, kroz eone. Popovićev čovek, iako zarobljen u tom svetu apsurda i negacije teži da svojim duhovnim kapacitetom pređe granice i vremenske i prostorne i tako dopre do nečeg lepšeg i višeg. Jer na koji drugi način se pročistiti, od toliko nagomilanog smeća u nama i toliko protivrečnosti nesvojstvenih ljudskom rodu. Uz te kapacitete i uz umetnost kao alat koji nije izneverio ni naše praoce u pećinama, možemo se uspraviti ponovo...po drugi put u našoj civilizaciji. - napisao je o delu, Dario Kunštek Uzelac.
@ Sub, 07.12.2019. 07:00
dario kunštek uzelac kultura marko popović mirela đukanović nataša turkić sombor vikend roman
• Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope

Lokalna samouprava je domaćin dvodnevnog skupa posvećnog unapređenju rodne ravnopravnosti u politici i rodnom budžetiranju. Učestvuju predstavnice lokalnih samouprava iz devet zemalja ovog dela Evrope.

Foto 36982 Akcenat Foruma je osnaživanje i izgradnja saradnje, poboljšanje odnosa između polova u politici, odnosno podrška rodnoj ravnopravnosti. Događaj bi trebalo da doprinese i boljem umrežavanju gradonačelnica/načelnica u Jugoistočnoj Evropi. Elmira Lubani, organizaciona savetnica „UN Woman” je rekla da je ovo prvi događaj na kome se okupio velik broj čelnica lokalnih samouprava JIE da razgovaraju o rodnoj ravnopravnosti, koja sigurno spada u nezavršene poslove. - Želja nam je da kroz ovakvo okupljanje i podršku NALAS-a i organizacije UN Women podignemo interesovanje za ovu temu i u regionu. Želimo i da vas ohrabrimo, jer nema mnogo žena u politici, da je potrebno da sa nekim svojim ličnim angažovanjem i udruživanjem, pokažemo koji su benefiti od toga ako su žene više uključene u lokalnu politiku - naveo je na svečanom prijemu generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština, Đorđe Stanojičić.
Kelmend Zajazi, izvršni direktor mreže NALAS, je u svom obraćanju učesnicama skupa rekao da je njihovo okupljanje izuzetno bitno i da svedoči koliko su jake i važne u sistemu lokalne vlasti, ali i decentralizacije u zemljama regiona. Važnost saradnje naglasila je gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović. Smatra da solidarnost žena u obavljanju ovih funkcija doprinosi kvalitetu, značaju i mogućnosti da ono što rade ostvare još uspešnije. - Različita su očekivanja, počevši od razmene naših iskustava preko stvaranja jedne mreže koja bi i u neformalnom smislu mogla da funkcioniše i nakon ovog Foruma, do brojnih projekta koje sigurno u budućnosti možemo da radimo zajedno - poručila je Golubović. 
Forum gradonačelnica Jugoistočne Evrope nastavlja se danas u 10 sati. Panel diskusije biće posvećene Evropskoj konvenciji za jednakost žena i muškaraca u lokalnom životu, njenoj promociji i primeni na lokalnom nivou, kao i dobrim praksama u JIE. Učesnice će u završnoj sesiji detaljnije posvetiti umrežavanju i sigurnom okruženju.
@ Sub, 07.12.2019. 04:04
društvo dušanka golubović đorđe stanojičić elmira lubani evropska konvencija forum gradonačelnica jugoistočne evrope kelmend zajazi nalas rodna ravnopravnost rodno budžetiranje sombor stalna konferencija gradova i opština - skgo un woman
• Sivčani naredna prepreka

Somborski košarkaši nastavljaju poteru za vodećim Apatincima.

Foto 33039Košarkaši Džokera su prethodnog vikenda bili ubedljivu u derbiju kola. Savladali su poziciju lošiji Srbobran sa čak 35 poena razlike. Konačnih 96:61 (22:23, 21:17, 23:7, 30:14). Domaći košarkaši su imali minus na kraju prve deonice, ali su do poluvremena ipak stekli blagu prednost. Meč su prelomili odličnom odbranom u nastavku meča. Primili su svega 21 poen u preostale dve četvrtine.
Sastav Džokera će ostati na pobedu zaostatka za Dunavom 2014 iz Apatina, koji predvodi A grupu Druge regionalne lige - sever. Ekipe će do zimske pauze odigrati još dva kola. Somborci u nedelju popodne, na svom parketu, dočekuju komšije iz Sivca. Polusezonu zaključuju gostovanjem drugom timu Spartaka.
@ Sub, 07.12.2019. 02:18
druga regionalna liga sever a kk dunav 2014 apatin kk džoker kk sivac kk spartak subotica kk srbobran košarka sombor sport
<<>>
12345
. . .
3796