Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Pametna tabla za svaku školu

Sve škole na teritoriji grada Sombora dobiće interaktivne table sa projektorom.

Foto 26197Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice sproveo je Konkurs za finansiranje nabavke opreme – interaktivnih tabli sa projektorom za ustanove osnovnog i srednjeg obrazovanja i vaspitanja i učeničkog standarda sa teritorije Autonomne pokrajine Vojvodine u 2020. godini. Prema konkursu, za sve nivoe obrazovanja ukupno se dodeljuje 70.400.000 dinara a u okviru toga za ustanove osnovnog obrazovanja 58.700.000 dinara, za ustanove srednjeg obrazovanja 10.900.000 dinara i za ustanove učeničkog standarda 800.000 dinara.
- Nastavljamo s modernizacijom i digitalizacijom u oblasti obrazovanja. S tim u vezi, ove godine smo namenili ukupno 156 miliona dinara za nabavku opreme, od kojih nešto više od 70 miliona dinara izdvajamo za pametne table. Cilj akcije „Pametnu tablu u svaku školu!” jeste da svaka škola, svako izdvojeno odeljenje škole i svaki dom učenika u Vojvodini dobije po jednu interaktivnu tablu s projektorom – izjavio je po raspisivanju konkursa potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar resornog sekretarijata Mihalj Njilaš.
Za potrebe srednjih škola biće kupljeno 109 interaktivnih tabli tako da će po jednu interaktivnu tablu dobiti i svaka od šest somborskih srednjih škola kao i Dom učenika srednjih škola Sombor.
Za 385 osnovnih škola biće nabavljeno 587 tabli. Najveći broj škola dobiće po jednu tablu, a neke i više, pa čak i do osam komada. Jednu ili dve table dobiće i sve osnovne škole grada Sombora. Rezultati konkursa i raspored interaktivnih tabli po školama dostupni su na sajtu Pokrajinskog sekretarijata.
@ Pon, 27.01.2020. 11:04
mihalj njilaš sombor
• Javni sektor uticao na rast zarada

Republički zavod za statistiku objavio je da je prosečna plata u Somboru premašila pedeset hiljada dinara.

Foto 6665Poslednji izveštaj RZS navodi da je somborska zarada za pretposlednji mesec 2019. godina bila na nivou od 50.254 dinara, odnosno za 1.400 dinara veća nego u oktobru. Republički zavod je izračunao da je mesečni rast plate bio 2,9 odsto, a da je zarada za punih devet odsto veća nego u istom periodu 2018. godine. Obzirom da je zabeleženo povećanje primanja zaposlenih u Somboru nešto jače od republičkog i pokrajinskog nivoa, zaostatak je neznatno smanje i sada iznosi šest, odnosno tri i po hiljade dinara.
Veća primanja u novembru imali su i zaposleni u kulskoj, odnosno odžačkoj opštini. Nakon rasta od četiri odsto plata zaposlenih u Kuli dostigla je 45.870 dinara, dok je uz troodstotno povećanja odžačka zarada u novembru iznosila 44.751 dinar. Pad proseka imao je Apatin. Tamo je prosečno primanje tek nešto iznad 47.000 dinara.
Stvarni rast zarada zapravo se detaljnije može analizirati samo ako se uporedi sa kretanjima plata u javnom sektoru. Zaposleni u državnoj službi su u novembru imali prosečna primanja od 64.598 dinara ili 5,8 odsto veća nego prethodnog meseca. Prosek se podigao za oko 3.600 dinara.
@ Pon, 27.01.2020. 09:00
apatin javni sektor kua odžaci plata privreda prosečna zarada republički zavod za statistiku sombor
• Stojnić solidan u profi konkurenciji

Talentovani somborski biciklista nastupa na 38. Vuelti San Huan u Argentini.

Foto 37221Takmičenje je počelo sinoć, a prva etapa, duga 163 kilometara, vožena je kroz i oko grada San Huana. Veljko Stojnić je ostvario sasvim solidan rezultat, iako to možda 85. pozicija ne pokazuje u potpunosti. Početnu etapu završio je sa minut i 20 sekunde zaostatka za pobednikom, francuskim biciklistom Rudijem Barbierom, člana Izrael Start apa. Najmlađi član italijanske ekipe Vini Zabu KTM je bio u vodećoj grupi sve do dva i po kilometra pre kraja. Međutim tada se dogodio pad nekoliko biciklista u sredini grupe, nakon čega se izdvojilo dvadesetak vozača koji su do kraja bili u borbi za vodeće mesto u generalnom plasmanu. Veljko je ostao iza, ali se među osam najboljih, nakon prve etape, smestio njegov klupski kolega Italijan Luka Vakerman. Njemu je pripao i važan poen za generalni plasman.
Argentinska Vuelta nastavlja se večeras, po našem vremenu. Ponovo se vozi drumska trka na području grada San Huana. Utorak je na programu hronometarski ispit. Trenutno je u konkurenciji 167 biciklista.
@ Pon, 27.01.2020. 08:00
38. vuelta san huan argentina biciklizam luka vakerman sombor sport veljko stojnić vini zabu ktm
• Rani uvid za poljoprivredni kompleks

Gradska uprava je raspisala oglas za Rani javni uvid u materijal za izradu plana detaljne regulacije za izgradnju poljoprivrednog kompleksa u Katastarskoj opštini Stanišić. Investitor je doo Pan Harvest iz Gakova, a izrađivač PDR-a, somborski Saputnik M, ogranak Meridijanprojekt - urbanističko i prostorno planiranje.

Foto 37251 Objavljeno je da bi ovaj kompleks trebalo da se pruža na gotovo 1.100 hektara. Osnovne namene površina na području, dominantno ostaje poljoprivredno zemljište, vodno zemljište-melioracioni kanal i saobraćajne površine-lokalni put, odnosno atarski putevi. Konceptualnim rešenjem poljoprivredno zemljište je podeljeno na dve celine. Kako je navedeno u materijalu, u prvoj celini dozvoljena je izgradnja objekata u funkciji primarne poljoprivredne proizvodnje (ribnjaci, farme, staklenici i plastenici...), objekata u funkciji poljoprivrede (hladnjače, magacini, silosi sa sušarama garaže, koševi, ambari, ostave, nadstrešnice...), komunalnih i infrastrukturnih objekata, akumulacija i objekata/kompleksa za korištenje obnovljivih izvora energije (biogasnih postrojenja, solarnih elektrana, vetroparkova).
Drugi deo plana odnosi se na izgradnju tri tipa salaša, voćarsko-vinogradarskih objekata i objekata za eksploataciju mineralnih sirovina - piše u pozivu za Rani javni uvid. Budući plan detaljne regulacije predviđa da lokalni put Stanišić - Aleksa Šantić pređe u rang opštinskog puta, a da se atarski putevi koji će voditi do poljoprivrednih kompleksa asfaltiraju i prošire na delovima sa širinom manjom od propisane.
Javni uvid će biti mogući izvršiti do 7. februara, u županijskoj kancelariji 143, svakog radnog dana do 14 sati. Tada će biti zaključeno i podnošenje primedbi i sugestija u pisanom obliku. Preuzimanje materijala na sajtu grada.
@ Pon, 27.01.2020. 06:40
aleksa šantić farme gakovo ko stanišić lokalni put mineralne sirovine opštinski put pan harvest plastenici poljoprivreda poljoprivredni kompleks privreda rani javni uvid ribnjaci salaši sela sombor staklenici voćarsko-vinogradarski objekti
• Vihor bolji od Banata

Somborci uspešni, ekipe iz Kljajićeva bez bodova.

Foto 4602Derbi drugog kuglaškog ranga dobila je ekipa Vihora. Rezultatom 5:3 (3.385:3.337) savladali su drugoplasirani tim lige, zrenjaninski Banat. Gosti su znatno bolje otvorili ovaj duel, poveli 0:2, a zatim i 1:3 pred poslednju izmenu. Mandić (598) i Kurteš (611), drugi par u somborskoj postavi, iako nije ostvario obe pojedinačne pobede uspeo je da stekne vrednu razliku u ukupnom skoru koja je na kraju i odlučila pobednika. Ipak, da se to dogodi pobrinuli su se Trivić (547) i Čukvas (591) koji su imali bolje rezultate od svojih rivala iz Zrenjanina. Ranko Kurteš je ove nedelje bio kuglaš sa najboljim učinkom u vojvođanskoj grupi Prve lige. Ekipa Korduna nije se proslavila na gostovanju pretposlednjem timu ovog ranga. Kulski Hajduk je protiv Kljajićevčana trijumfovao sa 6:2 (3.224:3.118).
Ubedljiv poraz doživeo je i naš predstavnik u rangu niže - Prvoj vojvođanskoj ligi. Sloboda Stara Moravica je protiv Kljajićeva trijumfovala sa 7:1 uz gotovo 17 čunjeva razlike. Sledi novo, teško gostovanje u Sremskoj Mitrovici. Kljajićevo je pretposlednje.
@ Pon, 27.01.2020. 02:07
kk banat zrenjanin kk hajduk kula kk kljajićevo kk kordun kk sloboda stara moravica kk srem sremska mitrovica kk vihor kljajićevo kuglanje prva liga srbije - vojvodina prva vojvođanska liga sela sombor sport
<<>>
12345
. . .
3837