Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Krajinović uz pozivnicu u Vićenci

Somborski teniser nastupa na čelindžeru vrednom 43.000 evra.

Foto 30898Krajinovića, koji je za nastup u glavnom žrebu dobio pozivnicu organizatora, na startu očekuje drugi nosilac, 108. svetski teniser, Alesandro Đanezi. Italijan je trenutno za sto mesta bolje rangiran u odnosu na našeg igrača, međutim do sada nije uspeo da ostvari pozitivan rezultat u međusobnim susretima. Prethodna dva duela, 2013. i 2015. godine, Somborac je dobio bez izgubljenog seta. Meč Krajinović - Đanezi na programu je u utorak. Trijumf u prvom kolu vredi šest bodova i donosi duel sa boljim iz okršaja Domingez (por) - Ignatik (blr).
Ukoliko tokom predstojećeg letnjeg perioda zadrži nivo igara sa poslednjih turnira, Filip bi mogao da napravi značajan napredak na svetskoj listi. Sve do avgusta neće morati da brine o odbrani prošlogodišnjih bodova što nameru o povratku makar na pređašnji nivo, oko najboljih sto, čini znatno realnijom. Ipak, da bi to učinio na predstojećim turnirima morati da pobeđuje u serijama. Dvadesetpetogodišnji Somborac će nakon Vićence nastupiti na čelindžeru u Lisabonu, a potom verovatno i u kvalifikacijama za Vimbldon.
@ Pon, 29.05.2017. 03:21
atp čelindžer - challenger filip krajinović giannesi lisbon - lisabon sombor sport tenis uladimir ignatik vicenca - vićenca wimbledon
• „Exit” o ceni emigracije

U Narodnom pozorištu Sombor u sredu, 31. maja premijerno će biti izvedena predstava „Exit” nastala u koprodukciji sa Mađarskim državnim pozorištem „Čiki Gergelj” iz Temišvara i Klasičnim pozorištem „Joan Slavić” iz Arada.

Foto 30968 Predstava „Exit” je premijerno izveden 21. maja na pozorišnom festivalu „TESZT” u Temišvaru. U predstavi igraju i članovi ansambla somborskog teatra Dragana Šuša, Ninoslav Đorđević i Branislav Jerković. Režiju potpisuje jedan od najznačajnijih evropskih savremenih reditelja Arpad Šiling (Schilling Árpád). Narodno pozorište Sombor se zahvaljujući ovoj koprodukciji našao na jednom od najvažnijih evropskih pozorišnih festivala, ali je uspostavio i saradnju sa dva pozorišta u Rumuniji.
- Ideju da se Narodno pozorište Sombor uključi u ovu koprodukciju dao je direktor Mađarskog nacionalnog pozorišta iz Temišvara Atila Balaž, koji je već i ranije planirao da uspostavi saradnju sa somborskim teatrom – objasnio je Arpad Šiling, reditelj predstave „Exit“.
U predstavi igraju glumci čiji maternji jezik je različit, koji dolaze iz različitih, ali i sličnih kulturnih i društvenih miljea.
- Zaista dolazimo sa raznih strana, ali u mnogo toga imamo slična iskustva. Ako bi smo analizirali političku, društvenu ili kulturnu situaciju tri države iz kojih dolaze protagonisti, mislim da možemo da nađemo pregršt zajedničkih tačaka. Upravo njih smo i tražili tokom rada na predstavi – rekao je Arpad Šiling i dodao da je dodatnu inspiraciju pružala i jezička raznolikost.
- To je bilo teško, ali je dalo i poseban podsticaj. Zaista je zanimljivo kada se engleski, rumunski, srpski i mađarski jezik međusobno nadopunjuju zahvaljujući igri glumaca na sceni – kazao je reditelj.
Arpad Šiling ranije nije poznavao rad Narodnog pozorišta Sombor, ali ga je prilikom odabira glumaca za predstavu oduševila njihova zrelost i pristup audiciji, spremnost Dragane Šuše, Ninoslava Đorđevića i Branislava Jerkovića da se podrede zadacima.
Arpad Šiling je u Mađarskoj osnivač fonda „Krug kredom“ (Krétakör) koje se bavilo alternativnim pozorištem, ali je svoju delatnost proširilo i na druge društvene aspekte.
- „Krug kredom” je decenijama podrazumevao pozorišnu trupu, ali smo pre nekoliko godina za cilj postavili osnivanje radionice, koja će dugoročno obezbediti osnove kritičkog promišljanja u Mađarskoj. Fondacija Krug kredom trenutno se bavi obrazovnim programima, čiji cilj je uspostavljanje evropskih vrednosti, a unutar njih zastupanje mađarskog društva i spoljne saradnje – objasnio je Arpad Šiling.
Predstava „Exit“ je u posebna iz više aspekata, a jedan od njih je da scenarija gotovo i nema, te se ceo komad zasniva na improvizaciji na temu migracije.
- Predstava govori o odvajanju od doma, domovine, o nezamislivim teškoćama prilagođavanja u nepoznato društvo, o krhkosti ljudskog bića u samoći i usamljenosti. Komad govori o neželjenom nadmetanju, o nemogućnosti bekstva od sebe samih. Glumci igraju ljude koji su iz istočne Evrope emigrirali na zapad i to je zajednička crta svih likova, kroz koju se onda pokazuju njihovi individualni obrasci ponašanja. Predstava govori o tome kako se „ruše“ stari odnosi da bi se na njihovom mestu izgradili novi, kako postavljamo sebi nove ciljeve, šta je čovek spreman da uradi i da žrtvuje da bi preživeo. Ova pitanja su posebno zanimljiva u srpsko-mađarsko-rumunskim odnosima. Kakva sećanja i predrasude određuju taj odnos, odnosno kako neka krizna situacija menja etničke i kulturološke razlike – rekao je Arpad Šiling o predstavi.
@ Pon, 29.05.2017. 02:46
arpad šiling branislav jerković dragana šuša exit koprodukcija kultura narodno pozorište sombor ninoslav đorđević pozorište predstava premijera sombor
• Večeras skupština Sportskog saveza

Redovna Skupština Sportskog saveza grada Sombora zakazana je za ponedeljak, 29. maja, sa početkom u 17 časova.

Foto 7816Kako se navodi u pozivu, na dnevnom redu naći će se četiri tačke. Članovi Skupštine, prvo će se izjasniti i usvajati zapisnik sa prethodne sednice, a nakon toga će raspravljati o finansijskom izveštaju za prošlu godinu. Najznačajnija tema o kojoj će se razgovarati biće predstavljanje programskog finansiranja sportskih organizacija. Na kraju će svi imati priliku da postavljaju pitanja i daju svoje predloge. 
Sportski savez je u 2016. godini prihodova oko 11,5 miliona dinara i to: 10,1 milion iz budžeta grada 917.000 dinara iz budžeta pokrajine, odnosno 323.000 od članarina klubova i oko 155 hiljada dinara od donatora. Rashodi saveza manji su za oko šest hiljada dinara u odnosu jna prihode. Bruto primanja zaposlenih iznosila su 5,8 miliona dinara, dok je za privremeno-povremena poslove isplaćeno više od 600.000 dinara. Punih 12 odsto ili oko 1,5 miliona dinara, bilo je preusmereno za putne troškove odnosno troškove putovanja, dok je za nabavku sportskih rekvizita izdvojeno 723 hiljade dinara. Više od dva miliona dinara koštala je organizacija sportskih manifestacija.
U prilogu vesti preuzmite materijal za Skupštinu.
@ Pon, 29.05.2017. 01:00
dragan maksimović programsko finansiranje redovna sednica skupština ssgs sombor sport
• Legat Miroslava Josića-Višnjića u biblioteci

Deo zaostavštine književnika Miroslava Josića-Višnjića biće dostupan javnosti u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki”.

Foto 30963 Deo zaostavštine književnika Miroslava Josića Višnjića (15.12.1946, Stapar - 8.9.2015, Beograd), knjige koje je napisao, nagrade koje je za njih dobio, opšta književna i druga literatura i periodika, biće smešten, čuvan i javno dostupan u prostorijama Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”. U rodnom mestu završio je osnovnu školu, a Učiteljsku školu u Somboru. Na Filološkom fakultetu u Beogradu apsolvirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti. Radio je kao lektor, korektor i tehnički urednik u raznim izdavačkim kućama, listovima i časopisima. Bio je sekretar lista „Student” i urednik časopisa „Relations”. Bio je zaposlen u Srpskoj književnoj zadruzi, gde je pokrenuo je biblioteku „Novi Albatros”. U „Književnoj fabrici MJV i deca” počeo je privatno izdavanje knjiga.
Zahvaljući njegovoj supruzi Mirjani legat će biti smešten na vidno mesto, u čitaonici Naučnog odeljenja Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki”, dok će Upravni odbor biblioteke razmotriti predlog da se čitaonica Naučnog odeljenja nazove imenom Miroslava Josića Višnjića.
@ Pon, 29.05.2017. 00:48
gradska biblioteka "karlo bijelicki" književnost kultura legat miroslav josić višnjić sombor zaostavština
• Stanišićani i zvanično u višem rangu!

Završeno je takmičenje u pretposlednjem fudbalskom rangu.

Foto 29036Naslov je pripao ekipi Stanišića, koja je praktično još u prvim prolećnim kolima i teoretski osigurala čelnu poziciju. Prvoplasirani su na oproštaju ovog takmičarskog ranga slavili na gostovanju u Kuli, rezultatom 2:4. Kao što je bilo poznato ime prvaka, pre poslednjeg kola se znalo da iz prvog razreda ispada riđički Graničar, pa je jedina nedoumica ostala kojoj će od ekipa opstanak zavisiti od dešavanja u Područnoj ligi odnosno VFL - sever. Dunav nije uspeo da savlada (1:1) deronjski Omladinac i sada ih od seobe u fudbalski beton spašava samo ostanak apatinske Mladosti među vojvođanskim ligašima. Apatinci pred odlučujuću rundu imaju bod više od pretposlednjeg Vrbasa i neophodna im je domaća pobeda nad Zadrugarom iz Srpskog Miletića. Inače, pored Stanišića u Područnu ligu Sombor plasirala i ekipa Vojvodine iz Tovariševa, pobednik opštinske lige Bačka Palanka. MFL - 1. razred
Što se tiče somborskog fudbalskog betona jedina nepoznanica je ime drugoplasiranog tima. Partizan iz Kupusine je odavno obezbedio prvu poziciju, ali će biti u prilici da direktno odlučuju ko će im se pridružiti u „prvom razredu”. Kupusincima predstoji gostovanje drugoplasiranoj Rastini 1918 kojoj je neophodna pobeda kako bi ostala ispred Jedinstva iz Ribareva. MFL - 2. razred
@ Pon, 29.05.2017. 00:36
bački monoštor fk dunav fk jedinstvo ribarevo fk kula fk mladost apa fk partizan kupusina fk rastina 1918 fk stanišić fk vojvodina tovariševo fk vrbas fudbal međuopštinska liga - 1. razred međuopštinska liga - 2. razred područna liga rastina sela sombor sport stanišić vojvođanska liga - sever
<<>>
12345
. . .
3021