Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Podrška ženama na selu

Povodom 15. oktobra - Međunarodnog dana seoskih žena, u holu Pokrajinske vlade, Informativni centar za poslovnu sertifikaciju i standardizaciju - BSC, u okviru projekta „Jaka žena - snažno selo“, uz podršku Vlade APV, organizovao je prvi „Donatorski fruštuk“, čiji je cilj bio predstavljanje 15 udruženja žena sa sela i prikupljanje sredstava za nastavak njihovog rada.

Među uFoto 36648drFoto 36649 uženjima koja su se našla u ovoj selekciji, bila su i dva sa teritorije Grada Sombora – Udruženje žena Udahni život Stanišić i Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma Podunav Bački Monoštor.
Prisutnima se obratila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić i saopštila da će to ministarstvo nastaviti da pruža institucionalnu, ali i finansijsku podršku programima za društveno i ekonomsko osnaživanje žena na selu.
U ime Pokrajinske vlade učesnice i organizatore „Donatorskog fruštuka“ pozdravio je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Predrag Vuletić. On je rekao da je poslednjih godina primetan trend osnaživanja žena i programa podrške ženskom preduzetništvu. Vuletić je istakao da je Pokrajinska vlada kroz aktivnosti Zavoda za ravnopravnost polova i Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova među prvima započela programe podrške.
Osnaživanje žena u okviru programa Pokrajinske vlade ima cilj da se sačuvaju od zaborava tradicionalni vojvođanski poslovi i proizvodi, ali i da se mladima prenesu prave vrednosti.
- Želja nam je i da vama, vrednim ženama širom Vojvodine, pomognemo da se organizujete, pokažete svoje umeće i nađete način da prodajom svojih proizvoda pomognete svojim porodicama, kao što su žene oduvek činile - rekao je Predrag Vuletić
Prvom „Donatorskom fruštuku“ prisustvovala je i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je u izjavi za medije rekla da podrška ženama na selu, koje su prezentovale svoje aktivnosti jeste dovoljan razlog da se svi zajedno uključimo u njihovo osnaživanje.
Marija Vujaković, direktorka BSC centra istakla je da je neizmerno važno unaprediti selo i uslove života u njemu, jer sela se gase i na očigled propadaju. Nositeljke promena i snage upravo su žene koje se u svojim sredinama trude da unaprede lokalnu zajednicu i stabilizuju porodicu, ali je žalosno da mnoge od njih nemaju za to ni osnovne tehničke uslove, dok je potreba za edukacijom stalna. Pozvala je se donatore da prepoznaju značaj podrške ovim udruženjima, za dobrobit celog društva.
Ispred udruženja koja su uključena u projekat, prisutnima se obratila Zdenka Mitić – sekretarka UG Podunav , istaknuvši da sve žene koje su uključene u projekat „Jaka žena – snažno selo“ poseduju jedan važan, ako ne i najvažniji preduslov za unapređenje lokalne zajednice, a to je ogromna ljubav prema svom selu. Ovaj potencijal, pravilno usmeren, doneće brojne dobrobiti kako lokalnoj zajednici, tako i potencijalnim društveno odgovornim kompanijama i organizacijama koje se odluče da podrže rad danas okupljenih udruženja.             

@ Sre, 16.10.2019. 12:00
dragana milošević državna sekretarka tatjana matić marija vujaković pokrajinski sekretar predrag vuletić sombor zdenka mitić
• Novi konkurs za kupovinu kuća na selu

Direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović donela je odluku o raspisivanju konkursa za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima na teritoriji AP Vojvodine za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom.

Pod sFoto 36651eoskim kućama smatraju se nepokretnpsti koje se nalaze u selima izvan gradskih i opštinskih sedišta i prigradskih naselja. Ukupna sredstva koja se dodeljuju po ovom Konkursu iznose 20.000.000 dinara. Učesnici/ce konkursa  mogu da  apliciraju samo  sa  jednom  prijavom,  a  visina  dodeljenih sredstava ne može biti veća od 1.000.000 dinara. Građevinska vrednost nekretnine koja se predlaže za kupovinu, ne sme biti veća od 2.000.000 dinara.
Ciljevi ovog konkursa usmereni su na podsticanje razvoja ruralnih sredina i povećanje broja žena vlasnica nepokretnosti.
Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima raspisan je 1. oktobra. Javni poziv, obrazac prijave i pravilnici dostupni su na sajtu Zavoda za ravnopravnost polova. Rok za podnošenje prijava je 15. novembar.

@ Sre, 16.10.2019. 11:00
diana milović pokrajinski zavod za ravnopravnost polova sombor zavod za ravnopravnost polova
• Donacijama do sušare!

Kompanija Coca-Cola HBC Srbija svojom donacijom u iznosu od 327.600 dinara omogućila je uspešno prikupljanje sredstava za „Somborsku dobru baštu”.

U okviru kFoto 36650ampanje na platformi donacije.rs pod nazivom "Pomozimo ženama iz sela Stanišić da žive od svog rada" koja je trajala 57 dana, odazvalo se 22 donatora i svojim doniranim sredstvima omogućili su prikupljanje novca za kupovinu profesionalne solarne sušare za proizvodnju čeri paradajza - "Dobrog čerija" (sušenog čeri paradajza u maslinovom ulju).
Prikupljena sredstva namenjena su kupovini profesionalne sušare koja će omogućiti efikasniju proizvodnju i preradu, te uštedu električne energije, čime će se obezbediti sredstva za uključivanje većeg broja žena iz Stanišića i okoline u proces prerade, što će im omogućiti dodatnu zaradu i bolji život.
Mikon profesionalna solarna sušara ne samo da sedam puta povećava količinu paradajza spremnog za preradu i ne samo da je znatno ekonomičnija i ekološki prihvatljivija od sušara koje koriste druge izvore energije, već omogućava i kontinurani rad žena tokom cele godine. Van sezone sušenja, sušara se može koristiti kao mini plastenik za uzgoj rasada, što će ženama omogućiti i kontinurani rad, a samim tim i prihod.
Nosilac kampanje je Udruženje “Somborska dobra bašta” iz Stanišića, osnovano u okviru projekta Fonda B92 Onasnaživanje. Udruženje se bavi ekonomskim osnaživanjem žena kroz proizvodnju i preradu čeri paradajza gajenog po organiskim principima, te edukac ijom žena u ovoj oblasti.

@ Sre, 16.10.2019. 09:17
coca-cola hbc srbija donacije.rs mikon solarna sušara sombor somborska dobra bašta stanišić
• Novembarska prodaja tržnog centra

Privredni sud u Novom Sadu oglasio je četrnaestu prodaju imovine Ziper doo iz Novog Sada.

Foto 36646 Planirana je prodaja sedam imovinskih celina, klanične opreme i opreme za market, odnosno objekata ovog preduzeća u Novom Sadu, Zrenjaninu, Kikindi i Somboru. Procenjena vrednost nekadašnjeg mega marketa „Ziper” na Staparskom putu u Somboru je 256,35 miliona dinara, odnosno gotovo 2,2 miliona evra. - Procenjena vrednost nije minimalno prihvatljiva vrednost, niti je na ma koji drugi način obavezujuća ili opredeljujuća za ponuđača - piše u javnom poziovu. Kako je objavljeno u oglasu, zainteresovani kupac za objekat u Somboru, u četrnaestom pokušaju prodaje, mora uplatiti depozit od 51,271 miliona dinara ili nešto preko 435 hiljada evra. Površina bivšeg tržnog centra je preko 6.500 m2 i nalazi se na parceli od preko 2,5 hektara. Javno otvaranje ponuda za kupovinu imovinskih celina Ziper doo biće upriličeno 15. novembra. Detaljne informacije mogu se dobiti od stečajnog upravnika Milana Ljubojevića (063/546-272).
Stečaj u Ziperu proglašen je početkom 2010. godine. Tržni centar u Somboru otvoren je poslednjih dana 2006.
@ Sre, 16.10.2019. 07:00
imovinske celine oglas za prikupljanje javnih ponuda privreda privredni sud u novom sadu procenjena vrednost sombor stečaj ziper doo
• Stolić najbrži na Balkanu

Talentovani biciklista S tima iz Sombora osvojio je zlato i srebro na Balkanskom prvenstvu u biciklizmu čiji je domaćin bilo Trebinje.

Foto 36647 Kadet Mihajlo Stolić je ujedno i najuspešniji takmičar Balkanijade. Trijumfovao je u drumskoj trci, a potom na hronometru zauzeo drugo mesto. Imao je samo sekund zaostatka za pobednikom. - Agresivna vožnja tokom cele trke, uz fenomenalan sprint protiv grčkog reprezentativca, doneli su mu prvu balkansku titula, kojom je još jednom dokazao da je trenutno najbolji biciklista svoje generacije na ovim prostorima - rekao je Marko Sudarić, selektor reprezentacije. Izvanredan nastup takmičara „S tima” u ovoj konkurenciji upotpunio je Igor Nadoveza, trećeplasirani u drumskoj trci. Poput Mihajla i njemu je ovo bio najznačajniji rezultat u karijeri. Dominaciju Somboraca zaokružila je juniorka Sara Počuča. Osvojila je srebro u svojoj disciplini, hronometru, a nakon toga izborila treće mesto na drumu. Mora se naglasiti da se Sara tek od ove sezone takmiči u juniorskoj konkurenciji. Boje Srbije na šampionatu Balkana branile su još dve biciklistkinje S tima. Kadetkinja Bojana Vujasinović je hronometarsku trku okončala kao četvrtoplasirana, sa svega nekoliko sekundi zaostatka za rivalkama. Zapažena je bila i seniorka Ivana Vilim. Odlična vožnja i peto mesto na hronometru.
- Bila je ovo kruna blistave sezone, koja je po mnogo čemu najuspešnija za naš klub. Sa pet učesnika u nacionalnom timu i pet medalja bili smo jedan od najzastupljenijih i najuspešnijih klubova na Prvenstvu Balkana. Klub je u poslednjih šest godina osvojio ukupno 18 medalja na Balkanijadama. Svih šest sezona imamo bar jednog šampiona. To nas čini najuspešnijim biciklističkim klubom na Balkanu - raportirali su iz BK „S tim”.
@ Sre, 16.10.2019. 03:14
balkansko prvenstvo biciklizam bk s team bojana vujasinović igor nadoveza ivana vilim marko sudarić mihajlo stolić sara počuča sombor sport
>>
1234
. . .
3741