Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Naplata vode u selima na javnoj raspravi

Od 17. do 25. novembra 2017. godine trajaće javna rasprava o Nacrtu odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o pripremi i distribuciji vode za piće, odvođenju i prečišćavanju upotrebljenih voda i odvođenju atmosferskih voda na području grada Sombora.

Foto 7436Foto 6441Razlozi za izmene i dopune odluke proizilaze iz činjenice da su stvoreni formalni uslovi za preuzimanje vodovoda u Aleksi Šantiću, Doroslovu, Riđici, Svetozaru Miletiću, Stanišiću, Staparu, Telečki, Bačkom Monoštoru, Kolutu i Bačkom Bregu, od strane JKP „Vodokanal”, ali nisu stvoreni tehnički uslovi za očitavanje potrošnje vode preko vodomera u navedenim selima.
Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora, predlaže da se u navedenim selima  potrošnja vode utvrđuje paušalno i to 3m³ vode po članu domaćinstva, uz naknadu za održavanje vodovodnog priključka po domaćinstvu. Na ovaj način potrošnja vode bi se utvrđivala sve dok se ne steknu uslovi za očitavanje potrošnje vode preko vodomera.
Da bi se stvorili potrebni tehnički uslovi potrebno je izvršiti baždarenje vodomera, a tamo gde ih nema izvršiti ugrađivanje i izvršiti druge tehničke pripreme, što iziskuje određeni vremenski period i  materijalna sredstva.
Javna prezentacija odluke i završna rasprava zakazana je za 27. novembar od 10 do 11 časova u sali 108 u Županiji.
Predloge, sugestije i komentare na Nacrt odluke građani mogu dostaviti u pisanom obliku na adresu: Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave grada Sombora, Trg cara Uroša br. 1, 25000 Sombor, i u elektronskom obliku na e-mail: vdespotovic@sombor.rs, najkasnije do 25. novembra.
Nakon završetka rasprave, Odeljenje za komunalnu delatnost, imovinsko-pravne i stambene poslove uputiće izveštaj o javnoj raspravi i nacrt odluke Gradskom veću grada Sombora na dalje odlučivanje.
@ Pon, 20.11.2017. 08:11
domaćinstvo društvo gradsko veće javna rasprava jkp vodokanal obračun paušal potrošnja vode predlog sela sombor voda za piće vodomer vodosnabdevanje vodovod
• Crveno-beli minimalac u Gložanu

Budućnost - Radnički 0:1 (0:1)

Foto 1053Igralište u Gložanu. Gledalaca oko 100. Sudija: Kuzmanović (Kula). Strelac: Resanović u 43. minutu za Radnički. Žuti kartoni: Đ. Kovačević (Budućnost), Resanović i Karas (Radnički). Crveni karton: Đ. Kovačević (Budućnost) u 75. minutu.
Budućnost: Dragišić, Radosavljević (Galonja), Štefek, Đ. Kovačević, Alempić, Dokić, Dugonjić (Stojaković), Lalatović, Josipović, D. Kovačević, Adamek.
Radnički: Bulović, Tevanović (Martinović), Šimon, Erdei, Josić, Petreš, Bošković, Čuljak, Kovačević (Žeželj), Resanović, Karas (Miletić).
Izuzetno važna pobeda somborskog tima na neugodnom gostovanju. Strelac pobedonosnog gola bio je Milorad Resanović u samom finišu prvog dela. Pogotku je prethodio prekršaj nad Boškovićem. Slobodnjak je odlično izveo Kovačević i bukvalno pogodio Resanovića koji odsečnim udarcem glavom pogađa bliži ugao Dragišićevog gola. Meč se otvorio u nastavku. Domaći su imali blagu inicijativu, međutim gosti su bili ti koji su ozbiljnije pretili. Odlične prilike imali su Bošković, Resanović i Kovačević. Sastav Budućnosti je meč završio sa igračem manje jer je nakon sukoba sa Resanovićem, Đorđe Kovačević, zasluženo dobio drugi žuti karton. Crveno - beli jesen završavaju u subotu (13 sati) na Gradskom stadionu. Ugostiće karavukovački Polet.
Vojvođanska liga - sever: BSK (Bački Brestovac) - Sloga 3:2. Čonopljanci u poslednjoj rundi dočekuju Mladost iz Turije.
@ Pon, 20.11.2017. 01:14
čonoplja fk bsk bački brestovac fk budućnost gložan fk radnički fk sloga fudbal milorad resanović sela sombor sport vojvođanska liga - sever
• Rutešić i Kolompar nepogrešivi

Večeras je na programu četvrto kolo Memorijala Dragan Milićević.

Foto 32524Foto 32525 Nakon trećine odigranih mečeva na čelu se, uz maksimalan učinak, izdvojio se tandem Vuk Rutešić, Ivan Kolompar. Vodeći su u prethodnom kolu bili bolji od Novakovića, odnosno Ivkića. Lideri trenutno imaju bod više u odnosu na pratioce i predstoji im međusobni okršaj. Rutešić će imati prvi potez.
Čak devetoro učesnika Memorijala osvojilo je, u dosadašnjem toku, po dva boda i u večerašnjim partijama odmeriće se između sebe. Ivkić se sastaje sa Šljukićem, Knežević sa Novakovićem, Glamuzina igra protiv Siniše Gajčina, a Dambrovski protiv Branka Stojanovskog. Mečevi 4. kola počinju u 18 sati. Tabela i rezultati na stranici šahovski rezultati.
@ Pon, 20.11.2017. 00:37
branko stojanovski dambrovski ivan kolompar ivkić knežević memorijal dragan milićević novaković šah siniša gajčin šljukić sombor sport vuk rutešić
• Od protestnog zbora do slobodnog grada

U organizaciji Skupštine grada Sombora i Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, u petak, 17. novembra, u velikoj sali Županije održano je predavanje „Začetak borbe za slobodan grad“, posvećeno 272. godišnjici znamenitog Protestnog zbora somborskih graničara, održanog 18. novembra 1745. godine.

Foto 32523 O Protestnom zboru, vremenu koje mu je prethodilo i značaju koji je ovaj datum imao kao ishodište borbe Somboraca za dobijanje statusa slobodnog i kraljevskog grada, govorio je publicista i zavičajni istoričar Milan Stepanović. On je zaključio svoje predavanje rečima da su uspešnom borbom za elibertaciju svog grada, začetom na Protestnom zboru 18. novembra 1745. godine, Somborci stali na prag građanskog društva i otvorili nove mogućnosti za urbani, privredni i kulturni razvoj, kao i da je ta borba predstavljala najveći i najvažniji poduhvat građana Sombora u istoriji njihovog grada. Preci Somboraca, zaključio je Stepanović, nisu žalili ni truda, ni napora, ni sredstava u svojoj opšte izraženoj želji – da postanu slobodni građani.
Pravni i statusni benefiti borbe za elibertaciju grada bili su tema drugog dela predavanja, koje je održao doc. dr Miloš Petrović. On se osvrnuo na značaj pravne regulative koja je uredila urbani život Sombora neposredno nakon elibertacije, sa posebnim naglaskom na značaj „Alternative” iz 1748. godine, kojom su somborski rimokatolici jemčili svojim sugrađanima pravoslavne veroispovesti potpunu ravnopravnost u upravljanju gradom.
Predavači su na kraju svojih predavanja javno predložili predstavnicima grada, kao i bunjevačkih institucija, pokretanje inicijative da se Martinu Parčetiću, prvom somborskom gradonačelniku i najzaslužnijem zastupniku Sombora u procesu elibertacije grada, postavi dostojno obeležje.
Skupu je prisustvovala i dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine. Izvorne tekstove iz zapisnika sa zaključcima Protestnog zbora somborskih graničara i „Alternative” čitali su Ružica Parčetić, Luka Bošnjak i Antun Petrović, a dve klavirske kompozicije u pauzi predavanje izvele su učenice Muzičke škole „Petar Konjović” Andrea Terzić i Katarina Malbaša.
@ Pon, 20.11.2017. 00:28
alternativa bunjevci doc. dr miloš petrović dr suzana kujundžić ostojić elibertacija istorija kultura milan stepanović nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine protestni zbor skupština grada sombora slobodni i kraljevski grad sombor
• Nostalgičarski praznik rakije

U Bačkom Monoštoru će i ove godine biti održana SFRJ Rakijada. U subotu, 25. novembra, od 17 časova u Domu kulture, domaćini i gosti predstaviće svoje „fele” domaće rakije.

Foto 32520 „Sto fela rakije Jugoslavije” (SFRJ) rakijada je manifestacija koja se održava povodom 29. novembra, Dana republike, praznika stare Jugoslavije. Uz predstavnike iz svih bivših jugoslovenskih republika, „svoje fele” rakije predstavljaju proizvođači iz Bačkog Monoštora i okruženja. Na SFRJ Rakijadi intonira se himna Jugoslavije „Hej Sloveni”, sluša se muzika iz doba SFRJ, a obavezan je i dres-kod koji uključuje „titovku” i crvenu maramu. Programom manifestacije predviđena su priznanja za najbolje proizvođače rakije, kao i zabava uz karaoke i još mnoga iznenađenja.
Organizatori rakijade su Udruženje građana za razvoj eko-ruralnog turizma „Podunav” i Mesna zajednica Bački Monoštor.
@ Pon, 20.11.2017. 00:07
bački monoštor rakija rakijada sfrj sombor sto fela rakije jugoslavije turizam zabava
>>
1234
. . .
3183