Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Novi slučaj zaraze u gradu?!

SOinfo.org je juče obavešten da je na teritoriji grada registrovan još najmanje jedno obolelo lice od koronavirusa. Naši izvori tvrde da je covidom-19 zaražena mlađa doktorka Opšte bolnice Dr Radivoj Simonović.

Foto 37555Informacije smo pokušavali da potvrdimo, tokom popodneva i večeri, međutim, ni u jednoj nadležnoj institucije nisu želeli ili smeli da odgovore na prosto pitanje da li su se u Somboru pojavili novooboleli od virusa covid-19. Barem za sada, podatak nije bilo moguće dobiti ni na zvaničnom sajtu uspostavljenom za praćenju epidemije, odnosno za pravovremeno i istinito informisanju građana. Ažuriranje izostaje gotovo puna dva dana.
Nadležni su na jučerašnjoj konferenciji preneli da je u Republici Srbiji, 27. marta do 15 časova, bilo 528 potvrđenih slučajeva zaraze virusom covid-19. Naveli su i da je od 259 testiranih uzorka prethodnoh dana, 71 bio pozitivan, te da je, od tog broja, 48 osoba hospitalizovano. Testirano je, do sada, 1.715 lica koja su ispunjavala kriterijume definicije slučaja.
Lokalna samouprava je objavila da su u noći između srede i četvrtka, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Somboru, sankcionisali pet osoba jer su zatečene, za vreme zabrane kretanja na javnom mestu, odnosno nisu poštovale naredbu o ograničenju i zabrani kretanja. - Građani su poštovali meru samoizolacije - objavljeno na sajtu grada.
@ Sub, 28.03.2020. 06:30
covid-19 društvo koronavirus opšta bolnica dr radivoj simonović samoizolacija sombor vanredno stanje zabrana kretanja
• Stop uništavanju somborskog zelenila!

Fejsbuk grupa „Sačuvajmo somborske drvorede” obratila se javnosti povodom, po njihovim navodima, nezakonite seče bođoša na pijaci.

Foto 37595Foto 37583 Foto 37593 - Masakr nad nasleđenim drvećem, našom gradskom imovinom, na „pijaci u lancima” je slučaj koji treba i biće upamćen kao prekretnica u uništavanju somborskog zelenila kojim se naš grad nekada ponosio.
Ovo je slučaj koji treba u svima nama da izazove građanski odgovoran revolt kojim ćemo stati u odbranu našeg drveća! Naglašavamo da je seča obavljena nezakonito, kršenjem projekta i projektnih uslova rekonstrukcije pijace - objavljeno je na fejsbuk stranici „Sačuvajmo somborske drvorede”.
Priča o trulim stablima više nema pokrića jer je, kako navode, posečeno i suviše mnogo mladih i zdravih stabala, pa stoga ovaj čin proglašavamo vandalskim i nasilnim i kao takvim ga bez pogovora osuđujemo i preduzimamo korake u istrazi i javnoj osudi odgovornih za ovaj nezakonit čin! - Vanredno stanje podrazumeva vanredne poteze! Dok građane teraju u izolaciju i proglašavaju vanredno stanje, preduzimaju hitre korake u ostvarenje svojih neprofesionalnih i neodgovornih namera - piše u obraćanju članova ove grupe.
Pozvali su sve građanske organizacije, inicijative i aktiviste da učestvuju i pomognu u preduzimanju konkretnih mera borbe i imenovanju odgovornih za ovaj čin. Naglašavaju da žele da zaustave samovolju i nasilje gradskih institucija i neodgovorno upravljanje gradskim zelenim fondom.
@ Sub, 28.03.2020. 02:58
bođoši društvo nezakonita seča pijaca u lancima sačuvajmo somborske drvorede sombor vanredno stanje
• Čitajte na internetu!

Obogaćena digitalna biblioteka Kulturnog centra.

Foto 36496Kulturni centar pripremio je novi online koncept kojim će podsetiti na neke najuspešnije programe i ponuditi neke nove sadržaje namenjene publici različitih generacija.
U „online” galeriji Kulturnog dostupna je izložba Luke Drljana „Pejzaž u sivom” koja je otvorena u Maloj galeriji Kulturnog centra 3. marta.
Kulturni centar se priključuje inicijativi negovanja kulture čitanja tokom vanrednog stanja, pa se tako u digitalnoj biblioteci može preuzeti knjiga „Živa slika” somborskog pesnika, pisca i esejiste Davida Kecmana, knjiga „Srpski učitelj u Ugarskoj 1778-1918” čiji je autor prof. dr Saša Marković, potom knjiga Nade Dušanić „Cena straha” kao i priča prof. dr Stojana Berbera pod nazivom „Katarina”.
@ Pet, 27.03.2020. 23:59
david kecman dr saša marković luka drljan nada dušanić sombor stojan berber
• Testovi, a ne policija

Autorski tekst prof. dr Miroslava Ilića, redovnog profesora Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i predsednika Vojvođanskog kulturnog kluba Vasa Stajić.

Foto 37592 Stomatolog iz Novog Sada, otac troje dece, teško oboleo od koronavirusa, koji se nalazi na respiratoru, još uvek vitalno ugrožen, za čiji se život brinu ne samo porodica, kolege, nego i čitava javnost – javljao se blagovremeno najodgovornijoj zdravstvenoj službi u AP Vojvodini za plućne bolesti i drugim lekarima u Novom Sadu. Svaki put NIJE BIO „epidemiološki sumnjiv”, te je vraćen KUĆI sa antibiotskom terapijom. NIJE BIO ispitan na koronavirus, sve dok nije teško oboleo. Кasno. I za njega i za njegove najbliže kontakte. No, nije bilo kasno za Pokrajinskog ministra Gojkovića da na konferenciji za štampu, sa govornom radnjom prezira prema ovom časnom kolegi i od ranije poznatom plućnom pacijentu, tj. njegovom ponašanju „dok je znao da je bolestan”, da obeća da će „lično podneti tužbu” sa posledicama višegodišnje robije.
Dakle, ovako stoje stvari: odlukama „kriznih štabova” zdravstvena služba je potpuno, ili skoro potpuno suspendovana od strane nadležnog Ministarstva, ne samo državnog nego i Pokrajinskog, koje „predvodi” restriktivne mere, kao što je upućivanje kriznih direktora u velike zdravstvene ustanove, ili „zabrana dopunskog rada” svim lekarima. Jer, navodno, oboleli kolega je radio u „privatnoj” stomatološkoj ordinaciji(!). Pa gde bi radio? Na ovaj način država je potpuno MONOPOLISALA ne samo rad zdravstvenih radnika, nego sve državne i privatne bolnice i ordinacije, ali i odluke o svim akutnim i hroničnim bolestima, od kojih se i umire (karcinomi), sa virusom ili bez njega. U čemu je odgovornost monopolske pozicije Vlasti nad zdravljem građana Srbije (uključujući i život i smrt pacijenata) i zdravstvenim sistemom u ovom trenutku? U NEDOSTATKU I NEDOVOLJNO MEDICINSKI DOSTUPNOJ UPOTREBI TESTOVA NA KORONA VIRUS. Utvrđeno je upravo ovo: da one zemlje koje su imale veći broj testova – imale su i više uspeha u suzbijanju pandemije (Južna Koreja i Nemačka npr.) One zemlje koje su kasno i selektivno primenjivale testiranje na koronavirus – suočene su sa eksplozijom zaraze. Običan građanin ne može kupiti u slobodnoj prodaji test na koronavirus. Lekar opšte prakse, pa ni specijalista pulmolog ne može uraditi (po svome nahodjenju i slobodnom lekarskom uverenju) test. Mora se prvo obavestiti epidemiolog, pa tek onda kada se ostvari čitav niz uslova i slučajnosti u našoj skučenosti – možda će se uraditi konačno test na koronavirus.
Nema dovoljno testova? Kinezi? Rusi? Amerikanci? Ko treba da pokloni testove? Ili treba država da ih kupi? Odlične su sve mere „pranja ruku”, zabrane kretanja, sve teško nabavljene papirne maske za lice, sva kućna radinost štitnika za glavu, sva vojska i policija i svi neodgovorni popovi, ali ostaje glavni problem: TESTOVI na korona virus RADE SE PRESELEKTIVNO i to (najčešće) na bazi „epidemiološke” trijaže, koja ne samo da nije dovoljna, nego je u slučaju bolesnog stomatologa – katastrofalno loša i zakasnela. Ko bi trebao da odgovara zašto se stomatologu nije blagovremeno uradio test na koronavirus? Lekar koji ga je pitao, ili (što se u praksi najčešće događa) medicinska sestra koja na ulazu u vrhunske zdravstvene institutcije drže termometar i „meri” ljudima temperaturu? Ili ministar koji nije obezbedio dovoljno testova? Ili još preciznije: koliko stvarno ljudi IMA koronavirus? Vidimo da je čitav niz pacijenata (i poznatih i nepoznatih) oboleo BEZ epidemiološki shvatljivog „klastera”. Čak i danas oboleli (dokazano naravno testom) premijer Velike Britanije povukao se u Dauning street u SAMOIZOLACIJU! Da je u Srbiji, otišao bi na Bg Sajam, ili bi bio policijom priveden „pravdi”.
Svako objavljivanje brojeva obolelih u Srbiji, a bez širokog testiranja i objavljivanje brojeva jeste neozbiljno. Odlično je što su Kinezi odabrali Sajam za budućih hipotetično hiljadu obolelih. Manje je dobro što je Španija kupila upravo u Kini – neautorizovane i neprimenljive testove na koronavirus. Nadamo se na nam nisu to poslali. Nemci su privremeno „nacionalizovali” hotele i svakog pojedinačnog pacijenta stave u posebnu hotelsku sobu. Ali ključno je – doklazati virusnu infekciju i to precizno, testom. To jedino ne čujemo na konferencijama za novinare. KOLIKO, KAKO i KOJE testove na Covid 19 radi zdravstveni sistem Srbije. Sve druge mere su PREVENCIJA ŠIRENJA virusne infekcije, ali kada se neko RAZBOLI – MORA DOBITI DIJAGNOSTIKU navedenog virusa (pravi test), uključujući i CT grudnog koša. Toliko pominjani respiratori su na kraju lečenja.
Dakle, država koja je preuzela monopol nad zdravstvenim sistemom i njegovim SVIM zaposlenima, MORA odgovarati za NEMANJE dovoljnog broja testova, kao i za LOŠE instrukcije u kriznom LEČENJU, a ne da bude arogatna prema ljudima koji se razbole. Primer sa konferencije Pokrajinskog ministra za zdravlje, koji ponižava kolegu stomatologa i prećutkivanje svih činjenica o slabostima službe čiju je organizaciju prigrabio zdušno, u tom smislu je bezobrazluk bez presedana. Lekarska komora bi morala da reaguje. Ali, ona je ipak „država”. Zbog toga, kao i toliko drugih suspenzija i diskriminacije mora neko iz Vlasti da odgovara. Ako znate da hapsite one koji se ne pridržavaju „samoizolacije” i vodite u zatvor doktore koji rade „u dopunskom” radu, onda ćemo Vam (kada Vaša „ratna” ovlašćenja prestanu) isporučiti TUŽBE za neodgovorno vršenje vlasti tokom epidemije koronavirusa. Plus kolegijalna „etika”.
@ Pet, 27.03.2020. 23:55
covid-19 društvo koronavirus medicinski fakultet u novom sadu pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju prof. dr miroslav ilić sombor stomatolog testovi vojvođanski kulturni klub vasa stajić zoran gojković
• Izmena školskog kalendara

Sve subote radne, nema prolećnog raspusta.

Foto 4508Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice doneo je odluku o promeni kalendara obrazovno-vaspitnog rada pokrajinskih osnovnih i srednjih škola za školsku 2019/2020. godinu.
- Zbog pandemije virusa COVID-19 i uvođenja niza mera koje se odnose na kontrolu kretanja građana, kao i na ukidanje gradskih i međugradskih autobuskih linija i svih kulturnih i sportskih sadržaja, resorni sekretarijat smatra da se umesto planiranog prolećnog raspusta u periodu od 10. do 20. aprila nastavi sa nastavom na daljinu, osim za vreme uskršnjih praznika. U skladu sa navedenim, planirana promena kalendara će se odvijati na sledeći način: za vreme uskršnjih praznika po Gregorijanskom kalendaru, od 10. do 13. aprila, kao i za vreme praznika po Julijanskom kalendaru, od 17. do 20. aprila neće biti nastave, već će se emitovati edukativni sadržaji u vezi sa Uskrsom, kao i sadržaji koji se odnose na slobodno vreme učenika. Planirani nastavak nastave na daljinu jeste od 21. aprila, uključujući i nastavu svake subote – navedeno je u saopštenju za javnost.
@ Pet, 27.03.2020. 22:57
covid-19 gregorijanski kalendar obrazovanje pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionale zajednice prolećni raspust školska godina sombor uskrs
>>
1234
. . .
3897