Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Javna rasprava o pravilniku za finansiranje udruženja

Pravilnik o finansiranju i sufinansiranju programa-projekata udruženja koji su od javnog interesa za grad Sombor biće na javnoj raspravi do 30. juna.

Foto 5000Ovim pravilnikom uređuje se način, postupak i kriterijumi za ostvarivanje prava na dodelu sredstava iz budžeta grada Sombora (dotacija). Odnosi se na javne pozive za finansiranje i sufinansiranje programa/projekata udruženja u oblasti kulture, socijalne zaštite, sporta, javnog informisanja, negovanja identiteta nacionalnih zajednica, odnosno programa za decu i mlade. Dokumentom je predviđeno da vreme raspisivanja javnih poziva, u navedenim oblastima, može biti najranije tokom planiranja budžeta za narednu godinu. Pravilnikom su obuhvaćeni i svi ostale celine konkursnog poziva, od obaveza učesnika do formiranja konkursne komisije, načina odobravanja i projektnog izveštavanja.
Javna rasprava o predlogu pravilnika o finansiranju i sufinansiranju programa/projekata udruženja trajaće do 30. juna. Sugestije, primedbe i predlozi mogu se dostavljati upisanoj formi na e-mail adrese: mjerkovic@sombor.rs i sulemek@sombor.rs ili u zatvorenoj koverti na pisarnici Gradskog uslužnog centra (Trg cara Uroša 1, Sombor), sa naznakom „Pravilnik...”. Završna javna rasprava održaće se 30. juna od 10 sati u županijskoj sali 108. Pravilnik je dostupan u prilogu vesti.
@ Pon, 26.06.2017. 03:03
društvo mjerkovi@sombor.rs pravilnik o finansiranju i sufinansiranju programa/projekata udruženja sombor sulemek@sombor.rs udruženja građana
• Đenić predsednik, novi UO

Održana je skupština FK ŽAK.

Foto 31313 Zasedanju je prisustvovalo 23 člana koji su praktično jednoglasno doneli sve odluke. Delegati Skupštine ŽAK-a su usvojili novi statut i izabrali klupsko rukovodstvo na period od četiri godine. Novi-stari predsednik je Tihomir Đenić, koji će praktično nastaviti pre godinu dana započet mandat. Đenić je u obraćanju članovima rekao da je situacija u ŽAK-u prethodne sezone bila delikatna, ali da je na kraju sve ipak uspešno privedeno kraju. Naveo je da se ne sme ponoviti situacija da sve u klubu padne na nekoliko ljudi kao i da veruje da će novi upravni odbor uraditi ozbiljan posao. Đenić je u Upravni odbor kluba imenovao Aleksandra Krstevskog, Vladimira Jovanovića, Milana Gagrčina i Mileta Ljuštinu. Članovi Skupštine su izabrali Nadzorni odbor kluba u sastavu Dušan Janjić, Milorad Starčević i Dušan Odobašić koji je u svom obraćanju izrazio očekivanja da će predstavnici fudbalskog kluba biti akivniji u radu Sportskog društva ŽAK i pozvao članove da zadrže jedinstvo i pomognu ko koliko može. Predložio je da Zoranu Antiću bude omogućeno prebivalište na stadionu, a da on za uzvrat bude klupski ekonom i po potrebi čak i domar. Članovi skupštine su bili jednoglasni u oceni da je na igralištu kraj pruge potrebno ozbiljnije angažovanje domara.
Novoimenovani UO je po završetku skupštinskog zasedanja održao prvu sednicu i doneo prve odluke. Mile Vrbljanac je imenovan za sekretara, dok je jedan od najboljih fudbalera ŽAK-a u ovom veku, Goran Vidaković, izabran za trenera prvog tima, odnosno rukovodioca omladinske škole. Vidaković je rekao da će vrlo brzo ŽAK registrovati pionirsku ekipu i već od jeseni se uključiti u takmičenje. Biće uspostavljen i kontinuitet kod mlađih generacija.
@ Pon, 26.06.2017. 01:59
dušan janjić dušan odobašić fk žak goran vidaković milan gagrčin mile ljuština mile vrbljanac milorad starčević nadzorni odbor skupština kluba sombor sport tihomir đenić upravni odbor vladimir jovanović
• Austrijski filmovi na Terminalu

Terminal Music & Arts festival ove godine nudi pregršt događaja: koncerte, izložbe, glumačke i baletske radionice, oslikavanje murala, likovnu radionicu, filmove.

Foto 31312 Na Trgu Koste Trifkovića će 27. i 28. juna u večernjim satima ( biti prikazana četiri austrijska filma, zahvaljujući saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom. Peti film će biti prikazan 29. juna u 18 časova u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke.
Kroz ovaj izbor od pet filmova, pod motom „Austrija(nci) - priče o umetnosti, ubistvu, prošlosti i večnosti”, biće predstavljen presek skorije austrijske filmske produkcije koji ukazuje na različite aspekte kulturnog nasleđa Austrije, njene istorije i društvenog života. Filmovi koji će biti prikazani prate živote dvojice veoma poznatih austrijskih umetnika (slikar Egon Šile, u filmu „Egon Šile – smrt i devojka” i pisac Štefan Cvajg – „Štefan Cvajg. Zbogom Evropi / Pre zore”). Ova dva filma biće prikazana u utorak sa početkom u 20:45 i 22:30 časova na Trgu Koste Trifkovića. Drugog dana, u sredu, 28. juna u 20:45 časova na trgu kod pozorišta publika će videti „Supersvet”, koji dodiruje temu večnosti kroz film o Bogu i svetu. U 23 časa počeće projekcija filma „Džek”, sociološki interesantne priče o usponu i padu austrijskog „Džeka Trboseka”, koji je u zatvoru postao popularan pisac u bečkom visokom društvu. Film „Let, let, bubamaro” biće prikazan u četvrtak, 29. juna u 18 časova u sali Dečjeg odeljenja Gradske biblioteke. Film se bavi austrijskom turbulentnom prošlošću kroz potresnu priču o kraju Drugog svetskog rata i vremenu ruske okupacije Beča, viđene očima jedne devojčice. Film je rađen po dečjem romanu koji je napisala najpoznatija austrijska spisateljica za decu Kristine Nestlinger.
Publiku na ovogodišnjem Terminal Music & Arts festivalu očekuje pravo mnoštvo zanimljivih događaja, a najbrže i najpotpunije informacije mogu da se dobiju preko Fejsbuk stranice festivala.
@ Pon, 26.06.2017. 01:43
austrija austrijski kulturni forum dečja biblioteka džek egon šile – smrt i devojka film kultura let, let, bubamaro sombor štefan cvajg. zbogom evropi / pre zore supersvet trg koste trifkovića
• Srbija u ritmu Evrope - pobedio Niš

U Somboru je u nedelju održano takmičenje Srbija u ritmu Evrope.

Foto 31308 Foto 31311 Pobednik ovogodišnje manifestacije, čije finale je bilo u Somboru, uz živi prenos na televiziji „Prva”, je sastav iz Niša, koji je na takmičenju predstavljao Tursku. Na muzičkom takmičenju nastupila su deca iz 20 gradova i opština Srbije, a svaki sastav je iz sebe kao sponzora imao ambasadora neke od evropskih država.
Takmičari iz Niša pevali su pesmu Emine Jahović „I da mogu”. Deca koja su pevala i igrala nagrađena su desetodnevnim boravkom u Turskoj, a Grad Niš će dobiti 40 odsto sredstava od neto SMS poruka, koje će dati nekoj od škola ili predškolskih ustanova u Nišu, a festival će sledeće godine biti održan u tom gradu.
Sombor su predstavljale Anđela Graovac i Maja Zrnić i nadmetanje su završile na 11. mestu. Drugo mesto osvojila je Subotica, a treće Vrnjačka Banja.
Učesnike festivala je na početku takmičenja pozdravila gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.
- Grad Sombor je prošle godine bio pobednik na najvećem dečjem festivalu Srbija u ritmu Evrope. Za nas je to bilo dibno i veliko iskustvo. Veoma sam srećna što su deca Srbije danas u našem gradu. Deca Srbije zaslužuju da na ovakav način stasaju i odrastaju - kazala je između ostalog Dušanka Golubović. U ime ambasadora takmičare i publiku pozdravio je ambasador Kipra Konstantinos Eliades.
- Ovo je odlična inicijativa koja pruža šansu deci da uz muziku otkriju običaje Evrope - rekao je kratko Konstantinos Eliades.
@ Pon, 26.06.2017. 00:17
ambasada ambasador anđela garovac deca društvo dušanka golubović festival glasanje kipar konstantinos eliades maja zrnić muzika nis pesma pevanje sombor srbija u ritmu evrope
• Određeni termini za obuku profesionalnih upravnika

Tokom jula biće održana predavanja i obuka za profesionalane upravnike zgrada.

Foto 29316Foto 1126Obuka za profesionalne upravnike zgrada biće organizovana u prostorijama Regionalne privredne komore Sombor, 4., 5., 6., 11., 12., 18. i 19. jula. Kandidati za profesionalnog upravnika, moraju da ispunjavaju sledeće uslove: moraju imati najmanje srednje obrazovanje u četvorogodišnjem trajanju, položen ispit za profesionalnog upravnika, čime stiču pravo na licencu, odnosno da se upišu se u registar koji vodi Privredna komora Srbije.
Na predavanjima će kandidati biti upoznati sa četiri teme: pravni okvir u vezi sa korišćenjem, upravljanjem i održavanjem zgrada, administrativni i finansijski aspekti upravljanja zgradom, karakteristike i održavanje zgrade i bezbednosne procedure i komunikacija. Predavači su: Željko Laslo, Dijana Carić, Željko Obradović, Branislav Vitas, Irena Vukomanov i Dragana Selak. Kotizacija iznosi 30 hiljada dinara po učesniku.
Sve dodatne informacije mogu se dobiti od Jovane Vujković putem telefona 025/420 766 ili putem mejla: jovana.vujkovic@pks.rs. Prijava kandidata se vrši isključivo elektronskim putem preko linka.
@ Ned, 25.06.2017. 23:53
društvo kurs obuka predavanje privreda regionalna privredna komora sombor skupština stanara sombor srednja škola upravnik zgrade
>>
1234
. . .
3046