Sport Kultura Društvo Obrazovanje Privreda Poljoprivreda Sela
• Marko Tomaš gost Poeziodroma

Novi susret ljubitelja poezije – Poeziodrom biće održan u petak, 31.januara u prostoru studia „Vincent”.

Foto 37229Gost Poeziodroma biće pisac Marko Tomaš a razgovor sa njim vodiće Branko Ćurčić. Muzičku podršku daće Mehmed Begić a u okviru pratećeg programa posetioci će imati priliku da pogledaju stalnu postavku radova likovnih umetnica Tatjane Dimitrijević, Danijele Tasić Cvetković, Mile Aleksić i Tatjane Armuš.
Marko Tomaš (Ljubljana, 1978) osnovnu školu je pohađao u Mostaru i u Kljajićevu, gimnaziju u Somboru, a radio je u Zagrebu, Splitu, Sarajevu. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Bio je novinar BH dana, Glasa Istre, Feral Tribuna. Prvu samostalnu zbirku pesama S rukama pod glavom objavio je 2002. godine. Autor je još 16 knjiga, među kojima su pesničke zbirke: Mama, ja sam uspešan (2004), Život je šala (2005), Marko Tomaš i druge pjesme (2007), Zbogom, fašisti (2009), Bulevar narodne revolucije (2013) Ivica Osim – utakmice života (2014), Kolodvor i paranoja (2015), Odrastanje melankolije (2015), Crni molitvenik (2015), Regata papirnih brodova (2017), Trideset deveti maj (2019). Objavio je i nekoliko izbora iz svoje poezije: Varanja smrti – izabrane pesme (2014), Pjesme sa granice (2019), Želim postati terorist (2019). Autor je i knjige eseja i kolumni Pisma s juga (2019). Prošle godine objavio je i svoj prvi roman Nemoj me buditi. Pesme i tekstovi Marka Tomaša prevođeni su na italijanski, poljski, nemački, slovenački, albanski jezik.
Početak druženja je u 20 časova.
@ Sub, 25.01.2020. 09:00
branko ćurčić marko tomaš mehmed begić sombor
• Izloženo preko tri i po hiljade eksponata

Najstarija domaća sajamska manifestacija posvećena peradarastvu, zajedno sa prvim memorijalnim Zoran Parčetić - Nona i državnim šampionatom sitnih životinja trajaće do nedelje popodne. Poslednjeg dana i poznata sajamska berza na prostoru oko gradske hale.

Foto 37246Foto 37247 Petkom u podne somborski Sajam peradarstva otvara vrata za sve posetioce. Tradicija je nastavljena i na 44. Sajmu peradarstva koji je svečano otvorio Nenad Katanić, pomoćnik ministra poljoprivrede. Zahvalio se organizatorima na pozivu, ali i izlagačima na dobrom odzivu. Saopšteno je da na 44. sajmu peradarstva izloženo je više od 3.500 eksponata. Predstavili su se uzgajivači golubova, grlica, kanarinaca, egzota, ptica evropske faune, hibrida, tigrica, papagaja, agarponisa, prepelica i jerebica, kunića. Po prvi put posle desetak godina vraćene su teraristika i akvaristika. Igor Gromilović, predsednik Društva odgajivača sitnih životinja „Sombor 1871” je rekao da je to biti peta sekcija uspostavljena u čast pokojnog dr Zorana Parčetića. Očekuje da će ova sekcija biti zanimljiva najmlađim posetiocima sajma.
Zamenik gradonačelnice, Antonio Ratković je u svom obraćanju naveo da je dr Parčetić uložio vremena i znanja da ovaj sajam izgleda onako kako izgleda danas. - Siguran sam da će njegovi naslednici nastaviti njegovim stopama i ovaj Sajam iz godine u godinu podizati na još veći nivo, što su pokazali i prilikom organizacije ovogodišnje manifestacije - izjavio je Ratković.
Organizatori očekuju da će 44. izdanje Međunarodnog sajma peradarstava, poput prethodnih izdanja, okupiti više hiljada posetilaca i izlagača. Poslednjeg sajamaskog dana, u nedelju, pred gradskom halom će biti organizovana čuvena „somborska berza”. Domaćini iz Društva „Sombor 1871” su poručili da posetioce tokom sajma čekaju brojna iznenađenja.
@ Sub, 25.01.2020. 06:00
44. sajam peradarstva antonio ratković društvo društvo odgajivača sitnih životinja "sombor 1871" golubovi gradska hala mostonga igor gromilović jarebice kanarinci ljiljana tica nenad katanić papagaji prepelice sombor
• Dačić uručio ključeve izbegličkim porodicama

Porodice iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine sa prebivalištem na teritoriji Sombora useliće se u novoizgrađenu zgradu sa 40 stanova na Novoj Selenči.

Foto 37245 Ukupna vrednost izgradnje stambene zgrade iznosila je 856.694 evra. Grad Sombor je obezbedio zemljište i prateću infrastrukturu, a finansijska sredstva obezbeđena su iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa. Trideset stanova namenjeno je za otkup/zakup, a deset za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima. Zgrada je izgrađena u okviru Potprojekta četiri Regionalnog stambenog programa Republike Srbije kroz koji se obezbeđuju stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice. Prvi potpredsednik Vlade, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Ivica Dačić istakao je da su kroz Regionalni stambeni program Srbija i Evropska unija ostvarili izuzetnu saradnju, te uputio poruku mira i nade. Dačić je naveo da još uvek postoje mnoga teška i otvorena pitanja u odnosu sa našim susedima, da se još traga za nestalima i da još uvek mnoge porodice čekaju odgovore o sudbini svojih najmilijih.
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je izrazila veliko zadovoljstvo što što će 40 porodica trajno rešiti svoje stambeno pitanje. - Imamo jasan plan kako je konačno moguće rešiti sva do sada nerešena i otvorena pitanja izbeglih lica, počevši od poboljšanja položaja svih onih koji su se već integrisali, do jasnog rešavanja svih otvorenih pitanja onih koji još uvek čekaju na neko svoje rešenje - rekla je Golubović. Prenela je da su tokom realizacije nastojali da budu maksimalno otvoreni prema potrebama sugrađana, da izabrana lokacija bude prijatno mesto za život i da pored svega onog što život čini kvalitetnim, njihova egzistencija bude nesumnjivo obezbeđena na teritoriji našeg grada. Uručenju ključeva prisustvovali su Brigita Kuhar, menadžerka u Delegaciji EU, Andrei Kazakov koordinator UNHCR-a, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije, Duško Ćutilo direktor Fonda za pomoć izbeglicama, te regionalni koordinator pri američkoj ambasadi SAD Timoti Svit i Ružica Banda, savetnica na programu ljudskih prava u Misiji OEBS.
@ Sub, 25.01.2020. 00:00
andrei kazakov brigita kuhar delegacija eu društvo dušanka golubović duško ćutilo fond za pomoć izbeglicama ivica dačić izbeglice klkjučevi komesarijat za izbeglice i migracije misija oebs potprojekat 4 regionalni stambeni program ružica banda sombor stanovi timoti svit unhcr vladimir cucić
• Zaplenjeno 28 kilograma marihuane

Na Graničnom prelazu Bački Breg policija je zaplenila oko 28 kilograma marihuane.

Foto 37243 Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave granične policije zaplenili su na Graničnom prelazu Bački Breg oko 28 kilograma marihuane i uhapsili B.I. (1972) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.
Prilikom pretresa automobila marke „pežo” kojim je upravljao osumnjičeni, u posebno napravljenim šupljinama u podu, policija je u saradnji sa službenicima Uprave carina pronašla 28 paketa marihuane ukupne težine 27,9 kilograma.
Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Somboru.
@ Pet, 24.01.2020. 17:51
sombor
• Grad ne zna, Ministarstvo ne odgovora

SOinfo.org je pokušao da sazna koliko je uspešan projekat izdavanja 225 hektara državne zemlje u Staparu, državnom partnersku, kompaniji Al Rawafeid Srbija. Odeljenje za poljoprivredu lokalne samouprave nema odgovore, nadležno ministarstvo ćuti, iako smo se obraćali najmanje dva puta u prethodnom periodu.

Foto 5039Lokalne samouprave je u svom dopisu uglavnom potvrdila sopstvenu nemoć da potpuno upravlja poverenim poslovima i budžetskim prihodima. - Obzirom da se sredstva ostvarena od zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini prenose od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za poljoprivredno zemljište, u masi, a ne po zakupcima, Odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, a ni Odeljenje za finansije Gradske uprave Vam ne može dati precizan odgovor vezan za pitanja uplate zakupnine - piše u odgovoru na naš upit koliko je sredstava Ministarstvo uplatilo u budžet grada Sombora na ime zakupa državnog zemljišta u Staparu izdatog partneru Al Ravafeid. Odeljenje nije upoznato ni sa godišnjim izvršenjem, kao ni da li je u dosadašnjih pet godina bilo kršenja ugovornih obaveza. Nadležni su ponovili da na pitanje vezano za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini izdatog pravnom subjektu Al Rawafeid nije u mogućnost da kvalitetan i potpun odgovor obzirom da je sa istim ugovor zaključilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Uprava za poljoprivredno zemljište. Preporučili su nam da se direktno obratimo njima radi dobijanja traženih podataka. SOinfo.org je u dopisu Odeljenju lokalne samouprave pokušao da dobije komentar, koliko je ovaj ugovor povoljan za grad Sombor i da li je tokom pet godina trajanja potvrđena opravdanost izdavanja 224 hektara najplodnije zemlje, za svega 56.000 evra godišnje. Interesovalo nas je u da li je partner, u prethodnom periodu, izvršio bilo kakva ulaganja na ovim parcelama, koje su to investicije i kolika je njihova vrednost. Nažalost, ni o tome u lokalnoj samoupravi nisu mogli ništa da kažu.
Odgovore o realizaciji Međudržavnog sporazuma, po zaključku vlade RS Memoranduma Vlade Republike Srbije, koji se tiče državnog zemljišta u Staparu, do danas nismo dobili od odgovornih u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Poslednje dostupne informacije o „staparskom partnerstvu” sa Al Rawafeidom su iz prve polovine 2017. godine. Tada je pomoćnica načelnika gradskog odeljenja za poljoprivredu Mirjana Drča Borović rekla da je arapski partner „platio deo zakupa” i ukazala da kontrolu naplate obavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ona je pre gotovo tri godine predočila i da je 354 hektara dato u zakup i na korišćenje „Al Rawafeid Srbija” na period od 20 godina, ali da je ova površina umanjena jer je zapisnikom Republičke poljoprivredne inspekcije ustanovljeno da na delu zemljišta investitor iz Bačkog Brestovca ima pravo prečeg zakupa po osnovu infrastrukture pa je arapskoj firmi ostalo 225 hektara.
Dok čekamo da odgovorni daju makar i osnovne informacije o realizaciji međudržavnog sporazuma sa Al Rawafeid, podsećamo da će Vlada APV do 2021. godine izdvojiti 440 miliona dinara za finansiranje izgradnju puta kroz atar, od Stapara do Sivca, a da lokalna samouprava planira projektovanje „Zalivnog polja Stapar”.
@ Pet, 24.01.2020. 10:00
al rawafeid međudržavni sporazum memorandum valde republike srbije ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede mirjana drča borović odeljenje za finansije odeljenje za poljoprivredu i zaštitu životne sredine poljoprivreda sombor
>>
1234
. . .
3834