Najsevernije naselje somborske opštine. Udaljeno je samo 2 km od državne granice prema Mađarskoj. Nadmorska visina sela varira od 95 do 102 metra. Plazović je najvažniji hidrografski objekat u ataru Riđice. Takođe, veliki značaj za selo ima i početak Mostonge i bare Veliki Kolovrat, Ribolov i Medurovo.

Arheološki nalazi na prostoru Riđice potvđuju da je ovaj kraj bio naseljen još u praistorijsko vreme. Po svoj prilici radi se o značajnom utvđenju iz keltskog perioda.
Najstariji pomen današnjeg naselja vezan je za 1535. godinu i to kao posed Katarine Orlović. Nikola Dvoriković – Srbin dobio je 1663. godine, od bečkog dvora, Riđicu i okolne pustare, što je samo potvrda prisustva Srba na ovim prostorima i pre Arsenija Čarnojevića. Do kraja drugog svetskog rata u Riđici je živelo preko 1.000 Mađara i isti toliki broj Nemaca. Trijanonskim sporazumom (04.06.1920.) Plazović je uzet kao granica između naše zemlje i susedne Mađarske. Stanovništvo se tada referendumom opredelilo za život u somborskom srezu. Ta odluka se poštuje i danas.

Maksimalan broj stanovnika (4.371) u Riđici zabeležen je 1953. godine. Objašnjenje je u iseljavanju Nemaca i naseljavanju kolonista. Doseljeni su iz: Benkovca, Knina, Zadra, Šibenika, Sinja i Drniša. Danas u Riđici živi 2.590 stanovnika, većinom srpske nacionalnosti. Prosečna starost žitelja Riđice iznosi 43,4 godine.

Dominantna delatnost u selu je poljoprivreda. Atar sela se prostire na 5.674 ha i spada u veće seoske atare Bačke. U centru sela nalaze se škola, zdravstvena stanica, mesna zajednica i Dom kulture. Riđica, kao selo u pograničnom džepu, a bez graničnog prelaza ima saobraćaj usmeren samo u jednom pravcu. Regionalni put vodi isključivo preko Stanišića i Svetozara Miletića. Od Sombora prema Riđici postoji železnička pruga koja je nekada služila za prevoz putnika i robe, ali je zatvorena za saobraćaj zbog nedostatka sredstava za veća investiciona ulaganja. Nekada je železnička stanica u Riđici bila manji železnički čvor, a pruga je išla u dva pravca: prema mađarskim mestima Kaćmar i Gara.

Mapa