Lociran je na kontaktu lesne terase i rita u severozapadnom delu Vojvodine. Popularno se naziva vodeno naselje, jer je okruženo vodenim tokovima i do njega se može stići samo preko mostova (Plazović, Beli jarak, Veliki bački kanal i Dunav). Iz Bezdana polazi Veliki bački kanal (Bezdan – Bečej), i Kanal Dunav – Tisa – Dunav, dok se Bajski kanal tu završava. Bezdanski atar je pravi mozaik zemljišta sa čak deset različitih tipova.

Bezdan spada u red starih vojvođanskih naselja. Prvi pomen datira iz 1305. godine, kada se pominje pod nazivom Battyan. Već 1341. godine naziv je promenjen u Berčan. Nadiranjem Turaka, početkom XIV veka, naselje je uništeno, a vek kasnije govori se o malom ribarskom mestu. Proterivarenjem Turaka počinje neorganizovano naseljavanje Dunavom. Prvi stanovnici bili su Poljaci, Česi, Nemci i slovenski narodi. Od 1762. godine počinje planska kolonizacija i građenje naselja. Prva crkva, od trošnog materijala, izgrađena je 1755. godine. Godine 1846. izgrađena je današnja crkva, i od tada je selo počelo da se razvija u pravcu istoka.

Po najnovijem popisu iz 2002. godine u Bezdanu živi 5263 stanovnika. Većinu od sedamnaest bezdanskih nacija čini mađarsko stanovništvo.

Bezdan je jedno od većih seoskih naselja u Bačkoj. Uz Sombor i Kljajićevo među najvećima je u somborskoj opštini. Poljoprivreda je i dalje najvažnija privredna grana. Atar zauzima 10.300 ha, a posebno se ističu pošumljene površine, od 1.230 ha, što nije karakteristično za vojvođanska naselja. Danas je Bezdan lepo uređeno mešovito naselje sa rešenim komunalnim i infrastrukturnim sadržajima. Uređen centar sa administrativnim, prosvetnim i zdravstvenim objektima. Veoma važna raskrsnica puteva, naime, ovde se ukrštaju putevi prema susednim državama Mađarskoj i Hrvatskoj. Bezdan je multinacionalno selo, gde danas živi 25 nacionalnosti.
Kajakaški klub „Dunav” je najuspešniji sportski kolektiv u somborskoj opštini. Redovni su osvajači medalja na svim takmičenjima, među kojima su svetska, evropska, balkanska i državna prvenstva.

Mapa