Život

Jedno od najmlađih salaških naselja. Salaši Obzir se nalaze severno od Sombora, udaljeni šest i sedam kilometara. Zbog položaja naselja nekad se govorilo o Istočnom i Zapadnom Obziru. Istočni Obzir je deo salaša koji je duž druma Sombor - Svetozar Miletić, do zgrade škole koja se nalazi u sredini naselja, a od škole pa prema putu Sombor - Bilić je Zapadni Obzir. Svi salaši su načičkani u jednom redu, u jednom nizu, prema severu, a prozori im gledaju na jug. Obzirčani su potomci stanovnika Đurđina, koji su se na sadašnji prostor Obzira spustili posle 1749. godine, kada je Sombor proglašen za slobodni i kraljevski grad. Kako poveljom Marije Terezije nije predviđeno da i Đurđin bude u sklopu nove somborske uprave, njegovi stanovnici su se preselili bliže gradu, ne želeći da potpadnu pod vlast Miletićana, čiji bi trebalo da postanu kmetovi, pošto je u Lemešu plemstvo uživalo preko pedeset porodica.

Kroz vekove

  • 1829. - Počelo je sređivanje zemljišnih knjiga za vlasnike iz Obzira. Završeno je 1837. godine. Ovo je ujedno i prvo pominjanje salaša.
  • 1844. - Velika poplava u Biliću i Obziru.
  • 1859. - Podneta incijativa za otvaranje škole, koja je otvorena 14 godine kasnije.
  • 1894. - Obzir je prvi put evidentiran na mapi.
  • 1904. - Predloženo ustanovljavanje žandarmerijske stanice u Obziru, ali se to nikad nije dogodilo.
  • 1944. - U Obziru je grupa boraca Somborskog partizanskog odreda napala grupu nemačkih vojnika.

Zanimljivo

U toj pucnjavi je poginuo jedan partizanski i nekoliko nemačkih boraca. Partizani su se nakon sukoba povukli, a Nemci izvršili odmazdu nad nedužnim stanovnicima salaša. Ubijeno je 13 osoba, među kojima je bilo i dece. Povodom tog dođaja u Somboru danas postoji ulica Obzirskih žrtava.
  • 1964. - Uvedena je struja.
  • 1971. - Obzir sa Milčićem ima 868 stanovnika.

Moderno doba

Celo salaško naselje nalazi se na tvrdom, asfaltnom putu. Škola ne radi, a njena zgrada je u dobrom stanju. U naselju nema posebnog mesta za okupljanje meštana. I ovde je potrebna rekonstrukcija trafo stanice, jer su potrebe stanovništva prerasle kapacitet postojeće. Telefoni se uvode preko Svetozar Miletića, a kako je gotovo celo naselje na glavnom putu, neophodno je rešiti problem nedostatka pešačke staze. U Obziru ima oko 260 stanovnika. Obzir je pod nadležnošću MZ “Crvenka”.

Mapa

„Somborski salaši na internetu - istorija i sadašnjost” je projekat NVO „SO open”, realizovan u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i informacije AP Vojvodine.