Život

Nenadić se nalazi na drumu Sombor - Gakovo, udaljen od grada pet do osam kilometara, jer se salaši “istežu” u pravcu sever - jug, ali ih ima razbacanih i u njivama. Nenadić jе gotovo “srastao” sa gradom, jer je stambena izgradnja prilična i novi stanovnici, koji ovde kupuju zemlju ili se zapošljavaju u Somboru, sve više naselje primiču gradu, tako da ćе Nenadić podsećati na dugu gradsku ulicu.

Kroz vekove

 • 1702. - Prvo pominjanje salaša, kao pustare.
 • 1722. - Ovde žive somborski vojnici, koji naselje zovu Stolišić. U ovim salašima se tada nalaze tragovi stare crkve.
 • 1748. - Ovde živi dvadesetak porodica, katoličke veroispovesti.
 • 1749. - Nenadić je proglašen privilegovanim kroz caričinu povelju.
 • 1754. - Zbog nepodmirenih dugova Nenadić postaje feudalno vlasništvo Adama Baćanja.
 • 1788. - Na mapi Karla Šulca, Nenadić je jasno naznačen kao mesto kroz koje prolazi Mostonga.
 • 1828. - Započeto je sređivanje katastarskih knjiga. Tadašnja Opština Nenadić poseduje 2.587 jutara zemlje, od kojih je jedno jutro izdvojeno za izvršenje pravosudnih odluka - gubilište.
 • 1859. - Pokrenuta inicijativa za osnivanje obrazovne ustanove u Nenadiću.
 • 1866. - U Nenadiću radi Bunjevačka škola.
 • 1868. - Realizovan prvi popis dece koja ne dolaze u školu.
 • 1929. - Sazidana i osvećena kapelica posvećena Mariji Blaženoj.

Zanimljivo

Uz kapelu se nalazi zvono i stan čuvara. Podizanje verskog objekta inicirali su stanovnici Nenadića, nakon strahovitog vremena sa gradom, koje je paorima nanelo izuzetnu štetu. Po prikupljanja dobrovoljnih priloga Karlo Logo je poklonio zemlju za kapelu, na kojoj je kasnije sazidana i nova škola. Tridesetih godina prošlog veka pri školi je osnovana narodna biblioteka sa čitaonicom.
 • 1952. - Za potrebe kulturnog i političkog života u Nenadiću je adaptirana jedna napuštena zgrada u kojoj je samo par meseci kasnije napravljena i kuglana. Brzo nakon toga otvorena je i prva prodavnica mešovite robe u nekom od somborskih salaša.
 • 1962. - Na salaš je stigla struja. Po popisu iz ove godine Nenadić je imao 162 domaćinstva sa 567 žitelja.

Moderno doba

Nenadić ima 380 stanovnika u 126 domaćinstava. Retko je naseljeno i razuđeno na velikoj površini. Stanovnici se najviše bave poljoprivredom, ali se zbog položaja naselja sve više stanovnika opredeljuje za bavljenje malom privredom i ugostiteljstvom. Do samog ulaska u Nenadić pruža se gradski vodovod, ali je zbog sadašnjih kapaciteta “Vodokanala” za sada nemoguće priključenje na sistem snabdevanja vodom, pa stanovnici koriste vodu sa bunara. Problem vodosnabdevanja trebalo bi da bude rešen proširenjem vodovodne mreže i izgradnjom novog dela fabrike vode u Somboru. Taj projekat kasni već nekoliko godina. Problem na koji građani često ukazuju je nedostatak kanalizacije, koju nemaju ni slična naselja u Evropskoj Uniji. Niskonaponska električna mreža zahvaljujući donacijama ADF-a iz dvehiljaditih godina je modernizovana i obezbeđuje kvalitetno snabdevanje električnom energijom. Tokom 2012. godine u Nenadiću je završena pešačko-biciklistička staza duga 5.700 metara. Zahvaljujući tome što se nalazi na putu prema Gakovu i Rastini nema problema sa saobraćajnom infrastrukturom. Iz Mesne zajednice “Gornja Varoš” najavljuju proširenje gakovačkog puta za 2,6 metara, kako bi se lakše odvijao saobraćaj na putu koji je tokom cele godine prepun poljoprivredne mehanizacije. Postojeći Dom kulture u Nenadiću na osnovu podnetog zahteva za restituciju vraćen je somborskom privredniku Karlu Logu, čiji su preci bili vlasnici tog objekta. Gradsko veće Grada Sombora je pre toga ovaj objekat dodelilo za omladinu u Nenadiću, ali je odluka ubrzo poništena. Građanima Nenadića za sastanke i okupljanja dodeljena je zgrada stare škole u kojoj će najverovatnije početi sa radom sekcija Hrvatskog kulturno-umetničkog društva “Vladimir Nazor”. Gasovod će kroz Nenadić proći 2013. godine. Sada već prigradsko naselje Nenadić pripada Mesnoj zajednici “Gornja Varoš”.

Mapa

„Somborski salaši na internetu - istorija i sadašnjost” je projekat NVO „SO open”, realizovan u saradnji sa Sekretarijatom za kulturu i informacije AP Vojvodine.