Obrazovanje

Fakulteti Srednje škole Osnovne škole
Prve škole u Somboru osnovali su Turci u vreme kada su vladali gradom. Tada je postojalo šest osnovnih škola i dve medrese za učenike. Odlaskom Turaka iz Sombora grad postaje središte sreza u Bačkoj županiji, a nakon toga i vojni šanac što otvara vrata svekolikom razvoju, pa tako i razvoju obrazovanja. Srpska trivijalna osnovna škola počinje sa radom 1717. godine, nakon nje osniva se katolička osnovna škola. Gramatikalna (latinska) škola osnovana je 1759. godine, a 1763. prerasta u Gradsku gramatikalnu školu. Za obrazovanje Srba u Austrijskoj carevini izuzetno je značajna 1778. godina: najpre Sombor postaje sedište vrhovnog direktora svih srpskih škola Bačke, Bodroške, Baranjske i Tolnajske županije, a 1. maja Avram Mrazović osniva srpsku osnovnu školu - „Normu”, najstariju ustanovu za obrazovanje učitelja za slovenski živalj na jugoistoku Evrope, preteču današnjeg Pedagoškog fakulteta. Niža realna gimnazija na nemačkom jeziku sa radom počinje 1853. godine, a nastava na srpskom i mađarskom jeziku u toj školi počinje 1869. godine. Viša (osmogodišnja) gimnazija na mađarskom nastavnom jeziku otvorena je 1872. godine. Tri godine kasnije, 1875. otvorena je Srpska viša devojačka škola. Početak predškolskog obrazovanja u Somboru datira iz 1886. godine kada je sa radom počelo prvo srpsko zabavište u gradu nazvano „Školica”. U XX veku, posle Drugog svetskog rata uspostavljen je novi sistem obrazovanja osnivanjem osnovnih i srednjih stručnih škola i gimnazije. U Somboru i okolnim selima danas postoji 20 osnovnih i 6 srednjih škola, osnovna i srednja muzička škola, kao i Škola za osnovno i srednje obrazovanje za decu sa posebnim potrebama i Škola za osnovno obrazovanje odraslih. Pedagoški fakultet nastavlja tradiciju Norme iz 18. veka u obrazovanju učitelja, a u Somboru radi i odeljenje Univerziteta „Megatrend” koje obrazuje kadrove iz oblasti ekonomije.

Vesti iz obrazovanja

• Blic: Ćirilica u svemiru

Rad maturanata prirodno-matematičkog smera somborske Gimnazije Veljko Petrović jedan je od 270 odabranih za veliki projekat NASA „Kockice u svemiru”.

Foto 35180 Učenici će kodirani esej o Andrićevom romanu „Na Drini ćuprija” na ćirilici snimiti na memorijsku karticu i balonom poslati u gornje slojeve stratosfere sa ciljem da vide da li će okruženje uticati na promene na memorijskoj kartici. - Naša hipoteza je da se ništa neće desiti, a glavni razlog je što neće izaći direktno u svemir, već će imati zaštitu ozona koji bi trebalo da spreči sve vidove zračenja. Ipak, videćemo da li će tako i biti kada se naša kartica vrati, zato što je ona skup mnogo tranzistora i poluprovodnika okruženih plastikom i na njih mogu uticati vlaga i mikroorganizmi, što će se najverovatnije i desiti, ali to ne bi trebalo da prouzrokuje promene na kartici - rekao je za Blic, Petar Đurđić, jedan od učesnika projekta. Tim su, uz njega, činili mladi fizičari Ana Anđelić, Ilija Rackov i Aleksa Kozoderović, dok je Viktor Lučić bio zadužen za informatički deo. Pomoć su pružili profesor fizike Uroš Raonić i profesorka srpskog jezika i književnosti Lidija Nerandžić Čanda. Ona je rekla da je ponosna na svoje učenike jer su bili dovoljno ubedljivi u definisanju cilja projekta, zbog čega je njihova ideja i prihvaćena.
- Imali smo jake adute. Ivo Andrić je naš jedini nobelovac, a mnogi za ćirilicu kažu da je najsavršenije pismo koje je izuzetno teško kodirati. Kada smo organizatorima na taj način obrazložili naše želje i sve to prikazali u 3D tehnologiji, njima se dopalo to što želimo da kroz naučni eksperiment promovišemo i vrednosti naše zemlje - izjavila je profesorka. Baloni bi trebalo da polete krajem jula ili početkom avgusta iz Novog Meksika.
savamajstor @ Ned, 03.03.2019. 02:58
aleksa kozoderović ana anđelić ćirilica ilija rackov ivo andrić kockice u svemiru lidija nerandžić čanda na drini ćuprija nasa obrazovanje petar đurđić sombor uroš raonić viktor lučić
Sve vesti iz obrazovanja..