Teritorijalno MZ „Crvenka” se prostire od ulice Vere Gucunje do Vojvođanske ulice (desna strana) i pet prigradskih naselja – salaša: Obzir, Bilić, Rančevo, Milčići i Šaponje.
Kancelarija MZ „Crvenka” se nalazi u ulici Konjovićeva broj 1 u bivšoj zgradi Dečijeg doma. Materinsko udruženje iz Sombora (osnovano 1926. godine) u nedelju 6. novembra 1932. godine u 11 časova osvetilo je temelje budućeg Dečjeg doma, na uglu Venca Radomira putnika i Konjovićeve ulice. Novembra 1933. godine podignuta je i stavljena pod krov impozantna zgrada Doma. Namena Dečijeg doma bila je zbrinjavanje siromašne dece bez obzira na veru i nacionalnost. Dom je posedovao veliku salu i pozornicu, učionicu, spavaću sobu, garderobu, kupatilo, trpezariju, kuhinju, ostavu, odeljenje za nudilju, stan za domara, praonicu, drvarnicu, terasu za sunčanje, posebno odeljenje za bolnicu i ostale nusprostorije. Na čelu Materinskog udruženja u tom periodu bila je Savka dr E. Grigorijević sa potpredsednicima – Milom Bikar i Verom Vukičević, te blagajnicom Julkom Mandić. Materinsko udruženje je tokom 1934. godine u više navrata orgnizovalo akcije za prikupljanje sredstava za dogradnju Dečijeg doma, a 7. decembra 1935. godine uz svečanu čajanku Dom je otvoren.
U zgradi Doma, 6. aprila 1965. godine, osnovana je MZ Crvenka, koju građani po navici nazivaju treći rejon. Slava Mesne zajednice se obeležava 28. juna na Vidovdan, na Vidovdanskom trgu. Na teritoriji MZ nalaze se dva objekta PU Vera Gucunja u Konjovićevoj i Vojvođanskoj ulici i ŠOSO Vuk Karadžić. Deca sa teritorije MZ Crvenka pohađaju OŠ Nikola Vukičević koja se nalazi na teritoriji MZ Venac. Uspostavljena je dobra saradnja sa osnovnom školom, MZ Crvenka je školi ustupila računare koje je dobila iz donacije ADF –a.
MZ Crvenka, uz minimalnu nadoknadu za troškove održavanja ustupa na korišćenje veliku salu i to GKUD Ravangrad (tri puta nedeljno po četiri časa) i Udruženju građana Prijatelji (jednom nedeljno po šest časova), kao i za potrebe raznih prezentacija, predavanja i za druge slične namene.

Kontakt

Adresa: Konjovićeva 1, Sombor
Tel: 025/23-968
Fax: 025/430-770
E-mail: mzcrvenkaso@gmail.com

Mapa